Panowie,
proszę o zdiagnozowanie problemu - mam zafirę od prawie 3 miesięcy i jeszcze nigdy nie widziałem żółtej kontrolki od podgrzewania wstępnego (tzw okularów). Co prawda było do tej pory ciepło ale od paru dni rano temperatura jest poniżej 5 stopni więc powinna się zapalać. Wiem że mam zwaloną jedną świecę żarową (błąd pojawił się właśnie przed paroma dniami jak zrobiło się chłodniej), po wypedałowaniu i odczytaniu kodu wychodzi że padnięta jest druga świeca. Czy z tego powodu układ podgrzewania w ogóle nie powinien się włączać? Przeciez pozostałe 3 teoretycznie powinny być dobre! Czy jest może bezpiecznik który odpowiada za układ podgrzewania wstępnego?
Przy okazji czy wimienić wszystkie świece czy wystarczy tą padniętą? Jakiś konkretny producent? NGK, Beru...?
Dodam tylko że auto pali na dotyk bez najmniejszych problemów bez znaczenia czy rano zimne czy potem rozgrzane.
Podgrzewanie wstępne w silniku 1.7
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Powinna się zapalać przy tych temperaturach.
Świece kup BERU - takie daje fabryka, możesz wymienić tylko tą co padła, nie ,usisz wszystkich.
Przeczytaj to: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3816
a jak zdiagnozujesz co jest nie tak przeniesiemy post do odpowiedniego tematu
Świece kup BERU - takie daje fabryka, możesz wymienić tylko tą co padła, nie ,usisz wszystkich.
Przeczytaj to: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3816
a jak zdiagnozujesz co jest nie tak przeniesiemy post do odpowiedniego tematu
-
prawnuczek
Dokładnie mam błąd o numerze ECN 068302. Z tego co doczytałem chodzi o świecę a dokładnie numer 2 - teraz pytanie jak to się liczy w moim silniku - od akumulatora jest świeca nr 1 czy nr 4?
A wracając do kontrolki - jeśli jedna świeca jest padnięta nie będzie się zapalać? Czy jednak szukać innej usterki niż tylko świeca?
A wracając do kontrolki - jeśli jedna świeca jest padnięta nie będzie się zapalać? Czy jednak szukać innej usterki niż tylko świeca?