Błąd P1220 po wymianie pompy.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
andrew25082

Błąd P1220 po wymianie pompy.

#1 Post autor: andrew25082 »

Witam. Otóż jakiś miesiąc temu wymieniłem pompę wtryskową. zafira 2.0 DTL . Standard w tych modelach. Jest po regeneracji z 6 miesięczną gwarancją. Ale od początku jej zamontowania w przedziale obrotów 1100-1400 wywala check. nie zawsze. wystarczy dodać gazu i gaśnie i się nie zapala. A i w tym przedziale strasznie mułowata jest. Sprawdziłem błędy i jest P1220 i P1635. Nie wiem od czego mam zacząć. Bo wychodzi na to, że pompa uszkodzona? Sam nie wiem. :/ :roll: Ktoś spotkał się z czymś takim? Czy trzeba jakoś ustawić pompę na komputerze?
Janus

#2 Post autor: Janus »

P1220 to błąd położenia nastawnika dawki wtrysku (wartość pożądana - wyliczona przez ECU pompy różni się od rzeczywistej).
Ale na innym forum znalazłem cytowany tekst, że wg jakiś źródeł serwisowych Opla wpływ na ten błąd może mieć.... czujnik świateł stop(!). Tak tak - w dieslu jest on podwójny. Jedna część załącza światła stop, a druga daje do sterownika pompy informację o wciśnięciu pedału.

Na tym innym forum znalazłem też wypowiedź, że jeżeli źle się po regeneracji ustawi pompę z rozrządem (przesunięcie na pasku) to błąd także może się pojawiać.

Ten drugi błąd dotyczy układu kontroli świec żarowych.
andrew25082

#3 Post autor: andrew25082 »

tak myślałem ze mi rozrzad zle ustawili w warsztacie. w blokach pomiarowych wszystko widac. Powinno być 2.8 a jest ponad 7. Na wolnych obrotach. W dodatku objawy to przy zimnym silniku trzęsie cała budą przy ruszaniu. I do 2000 obrotów jedzie "słabo" później jakoś już się rozpędza. Czyli trzeba oddać komuś kto ustawi poprawnie rozrząd :)

http://www.bankfotek.pl/view/1944796

a co do tego bledu P1645 to może być czujnik położenia wału uszkodzony? Bo normalnie świece grzeją jak spadnie temperatura i nawet ładnie pali.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, 10:01 przez andrew25082, łącznie zmieniany 1 raz.
Janus

#4 Post autor: Janus »

Ja bym kazał ustawiać rozrząd tym, co naprawiali pompę (żeby potem w razie czego nie było odbijania piłeczki między Tobą a warsztatami)

Co do błędu przekaźnika/modułu świec - prawdopodobnie tam jest układ pomiarowy prądu. Wystarczy że jedna świeca pobiera za mało/za dużo i będzie jakiś błąd raportowany.
andrew25082

#5 Post autor: andrew25082 »

Oddalbym ja tam gdzie to robili ale nie dość że skasowali mnie jak za zboże , to jeszcze spartolili robotę. Najwyżej pojadę do serwisu i tyle. Zapłacę więcej ale będę miał pewność że będzie zrobione jak należy ;)
Dzisiaj rano -2 stopnie i zafirka bardzo ciężko odpalila. Dopiero za drugim razem :/ trzeba będzie zrobić te świece też. ;)
Janus

#6 Post autor: Janus »

andrew25082 pisze:Oddalbym ja tam gdzie to robili ale nie dość że skasowali mnie jak za zboże , to jeszcze spartolili robotę. Najwyżej pojadę do serwisu i tyle. Zapłacę więcej ale będę miał pewność że będzie zrobione jak należy ;)
Dzisiaj rano -2 stopnie i zafirka bardzo ciężko odpalila. Dopiero za drugim razem :/ trzeba będzie zrobić te świece też. ;)
Oddaj tym co spartolili - niech się bujają i nauczą ;-) jak masz pompę źle ustawioną na rozrządzie to będzie ciężko palić :( chodzi o to że moment wtryśnięcia paliwa jest zły...
andrew25082

#7 Post autor: andrew25082 »

Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu więc postanowiłem sprawdzić co się dzieje na wyższych obrotach. ;) i gdy obroty rosną rzeczywisty kąt wtrysku jest cały czas w granicach 7 czasami spadnie do 6.8 , a teoretyczny kąt wtrysku wraz z rosnącymi obrotami rośnie [czyli tak powinien też wyglądać rzeczywisty kąt ;)] i czy aby napewno to będzie wina źle ustawionego rozrządu? Czy źle ustawionej pompy? Sam już nie wiem...
Janus

#8 Post autor: Janus »

Źle ustawiony rozrząd = źle ustawione kółko pompy względem paska rozrządu - a zatem i rozrządu. Pompa ma wbudowany własny czujnik położenia wałka pompy (a zatem i fazy rozrządu). Jeśli przestawi się pompę względem silnika (rozrządu), to każde obliczenie kąta wtrysku będzie obarczone błędem. Ale u Ciebie problem może mieć dwie przyczyny:
1. Przestawiona delikatnie na rozrządzie pompa
2. Dalej niesprawna elektromechanika pompy

Doczytam jeszcze to napiszę Ci coś więcej ;)
andrew25082

#9 Post autor: andrew25082 »

No ale pompa jest po kompleksowej regeneracji.. :/
Janus

#10 Post autor: Janus »

andrew25082 pisze:No ale pompa jest po kompleksowej regeneracji.. :/
Każdy "fachman" jak weźmie od Ciebie kasę tak powie. A kto wie jak to wyglądało naprawdę.
Prawda jest taka - sterownik pompy dalej widzi różnicę pomiedzy zadaną pozycją nastawnika a rzeczywistą, zmierzoną przez czujnik.
andrew25082

#11 Post autor: andrew25082 »

Tutaj mam 2 zrzuty podczas pracy na wolnych obrotach. I zauważyłem też, że dawka wtrysku jest nieprawidłowa. Mało się różni, ale różni...

http://bankfotek.pl/view/1948344

http://bankfotek.pl/view/1948345
Ostatnio zmieniony 07 lis 2015, 16:41 przez andrew25082, łącznie zmieniany 1 raz.
Janus

#12 Post autor: Janus »

andrew25082 pisze:Tutaj mam 2 zrzuty podczas pracy na wolnych obrotach. I zauważyłem też, że dawka wtrysku jest nieprawidłowa. Mało się różni, ale różni...

http://bankfotek.pl/view/1948344

http://bankfotek.pl/view/1948345
Myślę że dawka wtrysku jest wyliczona z błędem ponieważ nastawnik momentu wtrysku nienastawia pożądanych wartości. Jednym słowem dalej jest źle! Te parametry "żądany" z "rzeczywisyty" u mnie się też nie pokrywają, ale u mnie różnice są po przecinku...
andrew25082

#13 Post autor: andrew25082 »

No dobra, na pompie zrobiłem już 7 tyś km błąd nadal się pojawia w przedziale od 1100 do 1700 obr/min i brakuje mu mocy w tym właśnie przedziale. Ostatnio podłączyłem pod komputer podczas jazdy i o dziwo kąty się pokrywają ale dopiero od 2300 obr/min w górę. Także już sam nie wiem. A poniżej tego zakresu nadal 7 ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”