Lewe światło mijania raz świeci a raz nie...

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
lbg

Lewe światło mijania raz świeci a raz nie...

#1 Post autor: lbg »

Witam,

Mam ostatnio problem z lewym (po stronie kierowcy) światłem mijania.
Wczoraj rano żarówka zgasła - myślałem, że po prostu się przepaliła, więc po powrocie z pracy zabrałem się za wymianę żarówki z nadzieją, że pójdzie szybko i bezproblemowo...niestety nie.
Okazało się, że żarówka cała (optycznie + miernik uniwersalny [test diody/ciagłości przewodu]). Po odpięciu wtyczki prąd dochodzi, jednakże ok 11-11,2V, drugi reflektor pokazuje 12V. Co więcej dzisiaj rano, już podczas jazdy musiało zadziałać, bo stojąc na światłach zobaczyłem w odbiciu auta z przodu, że działają oba...
Znalazłem taki trop na forum Przednie światło mijania moduł kontroli żarówek - jutro sprawdzę.
Może, ktoś miał podobny przypadek i go rozwiązał?

Dodam, że ok 2 tyg. temu naprawiałem wiązkę tylnych drzwi (pękła). Robiłem to przewód po przewodzie, więc kolejności kabli na pewno nie zamieniłem. Akumulator miałem odłączony (najpierw "-" potem "+").
Dodatkowo od zeszłego tygodnia walczę z Chłodzenie - wsk, temp.cieczy leży, czujnik ok, błędu nie ma - brak wskazania temp.cieczy na zegarach + okresowo błąd ukł.chłodzenia i check engine.
Mam nadzieję, że naprawa wiązki, nie ma związku, ale piszę, aby nie wprowadzać w błąd.
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: gRZENIU »

lbg, Ja bym sprawdził mocowanie masy w reflektorze bo może zaśniedziała , albo się upaliła i na dołku może gdzieś dotykać i wtedy świeci... Miałem taki przypadek, szukania co nie miara , a czasami diabeł tkwi w szczegółach ....
drygal26

#3 Post autor: drygal26 »

Ja miałem takie objawy jak miałem zaśniedziałą masę 8)
lbg

#4 Post autor: lbg »

I problem powrócił - trwale. Wtyczki obejrzałem - nie są zaśniedziałe, konektory dodatkowo przeczyściłem drobnym papierem. Postojowe i drogowe działają. W środę korzystając z dnia wolnego pomierzę zarówno napięcie jak i prąd na wtyczkach od świateł mijania.
Tymczasem mam pytanie o moduł kontroli żarówek, o którym wspominałem na początku, gdzie dokładnie on się znajduje, bo wyciągnąłem schowek i niczego takiego nie widzę. Załączam zdjęcie otworu po schowku - gdyby ktoś mógł wskazać, gdzie tego modułu szukać.
Obrazek
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#5 Post autor: gRZENIU »

Nie jestem pewny, ale poszukaj u góry w lewym narożniku schowka , powinien być przykręcany dwoma śrubami ... ;)
lbg

#6 Post autor: lbg »

gRZENIU - chyba znalazłem, chociaż po numerach jakie udało mi się odczytać z elementu niczego nie znalazłem. Szukając czegoś podobnego w necie natrafiłem na inne podobne elementy, oznaczone np XP, BN itp. ciekawi mnie czy w moim przypadku BD oznacz coś konkretnego.

Czy ten element na górze zdjęcia z żółtymi kablami to ten moduł? (pod spodem widać obudowę filtra kabinowego, po prawej kopułka od zmiany obiegu wew./zew. dmuchawy).
Obrazek

Zbliżenie na element - jeśli on jest przykręcony to słabo widzę wykręcanie...
Obrazek

Dodam, że od niedzieli światło nie działało wcale, a dzisiaj, chyba z okazji święta działa...
Janus

#7 Post autor: Janus »

Tak to jest to Kolego
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#8 Post autor: gRZENIU »

Janus pisze:Tak to jest to Kolego

:ok:
lbg Moduły mają różne oznaczenia , ze względu na rodzaj wyposażenia auta oraz roku produkcji ... Ale z tego co mi się wydaje można je stosować zamiennie :lol:
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, 05:51 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 2 razy.
lbg

#9 Post autor: lbg »

Moduł wygrzebałem, o dziwo nie jest przymocowany śrubami (i nie ma po nich śladu na otworach) a jest wkładany na lekki wcisk w prowadnice. Wtyczka w module ma z jednej strony zatrzask, z drugiej haki wchodzą w obejmę - aby odpiąć wtyczkę trzeba ciągnąć od strony zatrzasku, dosyć mocno - to tak informacyjnie, bo trochę się namęczyłem z wyciąganiem, a bałem się na początku mocniej pociągnąć, żeby nie połamać.
Środek modułu jest w bardzo dobrym stanie, nie widać uszkodzonych ścieżek, luźnych lutów czy wilgoci - sprawdzałem tylko optycznie.
Na razie światła znowu działają poprawnie. Ze schematów jakie wskazał kolega Janus wynika, że rozdział na lewe/prawe światło jest dopiero od bezpieczników (nr 6[P] i nr 24[L]). Następnie kable powinny iść równolegle do modułu kontroli żarówek i na oprawki. Na schemacie kable są oznaczone jako żółte, ja niestety mam nieoryginalne reflektory i dochodzą tam czarne kable, więc ktoś musiał coś przerabiać.
Jak znowu zgasną zbadam:
1. Czy jakikolwiek prąd dochodzi do reflektora
2. Czy do bezpiecznika nr 24 dochodzi prąd - skąd wziąć masę do pomiaru?
3. Czy jest ciągłość na przewodzie pomiędzy stykami bezpiecznika nr 24 a konektorem żarówki.
Janus

#10 Post autor: Janus »

Masę z dowolnego punktu w aucie. Możesz dotknąć po otwarciu drzwi kierowcy do wkręta mocującego włącznik światła w kabinie (jest między zawiasami drzwi).

Ciągłość od bezpiecznika nr 24 sprawdzasz do wtyczki w module, a potem od modułu do lampy
lbg

#11 Post autor: lbg »

No właśnie mam wątpliwość patrząc na schemat czy nawet brak modułu może spowodować brak światła.
Strona 11 dokumentu schemat kabli albo wycięty fragment
Obrazek, lewa cześć rysunku to równoległe połączenie powyżej symbolu X2 - czy nie oznacza to, że połączenie do modułu C-C (check control) idzie osobnym kablem?
A druga sprawa - pod symbolem X2 połączenie nr 79 i 80 - czy te dwa numery odnoszą się czegoś konkretnego - myślałem, że może nr wtyczki, ale takiej nie znalazłem...
Janus

#12 Post autor: Janus »

lbg pisze:(...) czy nie oznacza to, że połączenie do modułu C-C (check control) idzie osobnym kablem?
A druga sprawa - pod symbolem X2 połączenie nr 79 i 80 - czy te dwa numery odnoszą się czegoś konkretnego - myślałem, że może nr wtyczki, ale takiej nie znalazłem...
79, 80 - numery pinów w złączu X2

Nie idzie równolegle. Ta równoległa ścieżka z prostokątem z napisem TID to jest opcja kiedy jest tylko TID (wyświetlacz radio, data, temperatura). Druga ścieżka z przekreślonym TID, oznacza opcję komputera pokładowego MID/GID/CID gdzie występuje moduł kontroli żarówek CC. Czyli albo ścieżka jedna albo druga. Nie są równoległe w żadnym razie
lbg

#13 Post autor: lbg »

Dzięki Janus - naprawdę Twoja pomoc jest nieoceniona - jeszcze raz dzięki.
Tymczasem czekam na powtórzenie problemu.

Druga sprawa - w wątku dotyczącym wsk.temp. pisałeś, że masz pewne urządzenie do diagnozowania sygnału - czy zajmujesz się w pełni elektryką samochodową albo masz kogoś sprawdzonego od elektryki samochodowej (najlepiej obytego w oplach) kogo możesz polecić, z naszych okolic?
Janus

#14 Post autor: Janus »

Nie mam oscyloskopu :) ale mam interfejs z ChRL ;)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, 19:05 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
lbg

#15 Post autor: lbg »

Światło znowu padło. Zacząłem mierzyć.
[Ciągłość kabli] Miernik uniwersalny, test diody
1. Bezpiecznik - wtyk nr 6 wtyczki modułu kontroli żarówek, jest ok, opór 0ohm
2. wtyk nr 14 wtyczki modułu kontroli żarówek - konektor żarówki (+), chyba nie do końca ok - 90ohm.
3. Złącze nr 6 - złącze nr 14 w module kontroli żarówek - jest przejście, podobnie jak dla prawego działającego reflektora (złącza nr 7 i 15).
[Pomiar prądu] Miernik uniwersalny ustawiony na 20A, żarówka h1 55W
1. Goły kabel w złącze nr 6 przy module żarówek - żarówka h1 w kabinie, świeci
2. Próba pomiaru prądu przy konektorze żarówki przy reflektorze - 0A, albo źle mierzyłem.

W domu na zasilaczu tak samo mierzyłem i bez problemu pokazywało mi na mierniku wartości w Amperach. Dzisiaj jeszcze powtórzę próbę pomiaru. I sprawdzę czy żarówka zaświeci jak pobiorę masę z innego punktu.

Jak pisałem dziwne jest to podłączenie reflektora (nieoryginalnego) bo przy reflektorze mam dwa czarne kable, a z modułu kontroli żarówek w kierunku reflektorów wychodzą żółte... Niestety te czarne kable są krótki i nikną pod reflektorem. Nie mam jak na razie wyciągnąć reflektora, bo o zgrozo czytałem, że potrzeba ściągnąć przedni zderzak (ciekawe czy i koła...) :(
Tutaj zakiełkował mi pewien pomysł na tymczasowe przywrócenie światła - pobranie prądu od prawego działającego reflektora (tylko przewód +). Czy mogę taką operację wykonać mając na względzie bezpieczeństwo choćby modułu kontroli żarówek przez który będzie musiało przejść 2 razy więcej prądu.

[Dodano 22.11.2015, 11:40]
Sprawdziłem drugi raz:
1. Podłączając żarówkę pod wtyczkę modułu kontroli żarówek mam ok 4,6A
2. Podłączając żarówkę pod kable przy reflektorze mam napięcie ok 11,6V i 0A, przy zakresie 200mA miernik także pokazał wartość 0. Przy tym pomiarze próbowałem podłączyć się też pod inną masę i też wynik na mierniku 0.
Pytania:
Czy na podstawie tych pomiarów można określić czy problem jest z kablem masowym czy (+)? (Ja obstawiam (+)).
I ponawiam pytanie - czy mogę podłączyć się pod kable z drugiego reflektora?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2015, 11:41 przez lbg, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”