[A] - szary - Zafirka szarego 1.8 2003 r
-
szary
-
szary
W końcu uporałem się z pojawiającym błędem P0170 a dokładnie ubogi wydech. Było sprawdzone wiele rzeczy a jak zwykle okazało się że to była pierdółka.
Podczas montażu gazu monter musiał chyba zdjąć przepustnicę bo się okazało że śruby nie były za mocno dociągnięte , ale to był najmniejszy problem. Po prostu okazało się że jest uszkodzona uszczelka pod przepustnicą.
Więc stara uszczelka poszła do kosza a w jej miejsce zastosowałem tzw uszczelkę w tubce czyli DIRKO ELRING , no i oczywiście przepustnica do mycia. Udrożniłem jeden ponoć często zatykający się otwór od odmy w przepustnicy.
Po złożeniu zafira pod komputer i testowanie
W końcu sonda zaczęła pokazywać tak jak trzeba czyli na luzie na przemian bogata/uboga a nie tylko uboga i błąd P0170 (ubogi wydech - występuje) przeszedł do historii 
Kilka fotek z dzisiejszych prac
Brakuje tylko zdjęcia jak wyglądała przepustnica po demontażu
Widok na silnik bez przepustnicy

Przepustnica po wyczyszczeniu

Sprawca całego zamieszania

I po złożeniu

Podczas montażu gazu monter musiał chyba zdjąć przepustnicę bo się okazało że śruby nie były za mocno dociągnięte , ale to był najmniejszy problem. Po prostu okazało się że jest uszkodzona uszczelka pod przepustnicą.
Więc stara uszczelka poszła do kosza a w jej miejsce zastosowałem tzw uszczelkę w tubce czyli DIRKO ELRING , no i oczywiście przepustnica do mycia. Udrożniłem jeden ponoć często zatykający się otwór od odmy w przepustnicy.
Po złożeniu zafira pod komputer i testowanie
Kilka fotek z dzisiejszych prac
Widok na silnik bez przepustnicy

Przepustnica po wyczyszczeniu

Sprawca całego zamieszania

I po złożeniu

-
szary
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Nie dajmy się zwariować ...szary pisze:gRZENIU, czyli mam rozumieć że teraz jak będę jechał przez Żyrardów to mam czuć się obserwowany?
Piotr , czasami taka pierdółka potrafi spowodować bez senne noce ... Jak widać zawziętość w dążeniu do celu zwyciężyła ...
-
szary
Dzisiaj zafira została wzbogacona o dodatkowe podgrzewanie wody.
Pewnie zaraz ktoś zapyta "a po co Ci to?". Już tłumaczę.
A po to że jest co raz zimniej , a jak wiadomo sekwencja przełączą się dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. O dziwo jak miałem 35*C i był okres temperatur poniżej 0 to silnik zaczynał wariować na gazie (szarpanie, falowanie obrotów). Po podniesieniu temperatury jest wszystko ok ale znowu jak wracam z pracy to 2/3 drogi jadę na benzynie, więc mija się to z celem. Zobaczyłem kiedyś na TVN Turbo z programie "101 napraw" jak klient właśnie coś takiego montował . I wtedy przyszła mi myśl żeby coś takiego zapodać do swojej zafirki. Szybkie szukanie na allegro i znalazłem taki zestaw.
Kupno - montaż i teraz mam takie coś pod maską
Tak wygląda grzałka która jest wpięta w przewód wodny

Tam mniej więcej po maską razem z wiązką elektryczną

A tutaj zamontowałem diodę która sygnalizuję że grzałka podgrzewa płyn

Specjalnie zamontowałem ją w tym miejscu żeby nie denerwowała oka
Pewnie zaraz ktoś zapyta "a po co Ci to?". Już tłumaczę.
A po to że jest co raz zimniej , a jak wiadomo sekwencja przełączą się dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. O dziwo jak miałem 35*C i był okres temperatur poniżej 0 to silnik zaczynał wariować na gazie (szarpanie, falowanie obrotów). Po podniesieniu temperatury jest wszystko ok ale znowu jak wracam z pracy to 2/3 drogi jadę na benzynie, więc mija się to z celem. Zobaczyłem kiedyś na TVN Turbo z programie "101 napraw" jak klient właśnie coś takiego montował . I wtedy przyszła mi myśl żeby coś takiego zapodać do swojej zafirki. Szybkie szukanie na allegro i znalazłem taki zestaw.
Kupno - montaż i teraz mam takie coś pod maską
Tak wygląda grzałka która jest wpięta w przewód wodny

Tam mniej więcej po maską razem z wiązką elektryczną

A tutaj zamontowałem diodę która sygnalizuję że grzałka podgrzewa płyn

Specjalnie zamontowałem ją w tym miejscu żeby nie denerwowała oka
-
tomix
miałem taki podgrzewacz ( chyba firma akr Lublin na allegro czy coś takiego, firmę mogę polecić z czystym sumieniem
) w poprzednim aucie ( mój był na 4 świece ) , bardzo dobrze się sprawdzał, dużo wcześniej silnik osiągał swoją temp., przez co w zimie dużo wcześniej ciepłe powietrze rozmrażało szybę
, do zafiry też planuje zakup, ale dopiero co ją nabyłem i na razie są ważniejsze sprawy