wszystkie zarowki swiatel dziennych przepalone

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Pit

wszystkie zarowki swiatel dziennych przepalone

#1 Post autor: Pit »

Hejo
Dzisiaj wyswietlil mi sie komunikat o braku swiatel. Po sprawdzeniu okazalo sie, ze z przodu 3 na cztery zarowki nie swieca. Z tylu ani jedna. Chodzi o swiatla do jazdy dziennej. Jak dla mnie nie jest to normalne, ale nie wiem co ugryzc dalej. Na bank wymiana zarowek. Ktos ma pomysl co dalej zrobic?
Janus

#2 Post autor: Janus »

Pit pisze:Hejo
Dzisiaj wyswietlil mi sie komunikat o braku swiatel. Po sprawdzeniu okazalo sie, ze z przodu 3 na cztery zarowki nie swieca. Z tylu ani jedna. Chodzi o swiatla do jazdy dziennej. Jak dla mnie nie jest to normalne, ale nie wiem co ugryzc dalej. Na bank wymiana zarowek. Ktos ma pomysl co dalej zrobic?
Układ sprawdzania żarówek sprawdza żarówki świateł mijania, tylnych pozycyjnych i stop-u. Nic poza tym. Nie sprawdza czy dochodzi prąd do żarówek (za wyjątkiem świateł stop, gdzie komputer prosi o przyciśnięcie pedału hamulca aby sprawdzić czy po stronie lamp za włącznikiem stop-u jest napięcie).
Układ sprawdza ciągłość i rezystancję obwodu do masy przez żarniki żarówek. Zastosowanie jakichkolwiek zmian w układzie (diody LED, inne żarówki, układy odłączające obwody świateł) spowoduje zapalenie się komunikatu o błędzie na komputerze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”