Dodatkowe stukanie w silniku

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
pablopj

Dodatkowe stukanie w silniku

#1 Post autor: pablopj »

Witam wszystkich klubowiczów.
Od jakiegos czsu jestem posiadaczem Zafiry 1.9CDTi. Niestety od tygodnia cos zaczelo specyficznie stukac w silniku. (oczywiscie specyficzna prace dizla pomijam).
Stuki te dochodza z kopuly silnika a dokladniej z jej prawej stony. Brzmi to jak szumiace lozyska albo jak uszkodzony pasek. Obejzalem dokladnie i nic nie znalazlem. W serwisie swierdzili ze wszystko jest ok (Anglia -wiec unich wszystko jest ok). Ale stuki sie nasilaja. Po dluzszym postoju silnik pracuje calkiem normalnie ale gdy sie rozgrzeje dodatkowy dzwiek sie nasila.
Pomocy - co to u licha jest i coz tym zrobic?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, 14:05 przez pablopj, łącznie zmieniany 3 razy.
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

Dodatkowe stukanie
pablopj pisze:aczelo specyficznie stukac w silniku.
pablopj pisze:Brzmi to jak szumiace lozyska albo jak uszkodzony pasek.
zdecyduj czy to szum czy stuk czy moze cykanie...\
a na poczatek wylacz klime i pojezdzij...
pablopj

#3 Post autor: pablopj »

Klima wylaczona.
Bardziej przypomina to stukanie (trudno mi okreslic).
Czasmi przypomina to brak smarowania gdzies na lozyskach lub trybikach.
Dzis rano stukalo nawet zaraz po starcie silnika.
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

jaki dokładnie silnik ? 88KW czy 110KW ??

88KW są 8-mio zaworowe i ma płytki więc może to one
pablopj

#5 Post autor: pablopj »

Silni 1.9 CDTi 150 KM
Podejrzewam rozrzad lub moze kola zembate laczace walki rozrzadu z prawej strony silnika. Niestety nie bardzo jest do nich dostep tak pewno bym juz sprawdzil. Nie znam tej konstrukcji. Zastanawiam sie jak to jest ulozyskowane bo moze to te lozyska?
Lorry

#6 Post autor: Lorry »

Jaki przelot?
Był rozrzad robiony już?
Może pompa wody?

Silnik nie dławi się przy przyśpieszaniu z niskich obrotów?
pablopj

#7 Post autor: pablopj »

Przelot 42400 km. Rozrzad prawdopodobnie nie byl robiony, w ksiazce serwisowej nie ma o tym wzmianki a auto mam 2 miesiace. Rok produkcji 2008, wiec w miare nowe. Silnik sie nie dlawi przy przyspieszaniu tylko wzmacnia sie to dziwne stukanie. Stukanie wzmacnia sie równierz przy zwalnianiu (np: dojazd do swiatel na luzie i hamowanie).
Lorry

#8 Post autor: Lorry »

A gwarancja już minęła? Jak nie to bym jednak drążył ASO. Czy pedał sprzęgła drga lekko przy tym wszystkim?

Czyżby dwumasa :?

Wiecej pomysłów nie mam poki co :|
pablopj

#9 Post autor: pablopj »

Przepraszam za moze gupie pytanie ale co to jest ta dwumasa i z czym to sie je?
A pedal sprzegla raczej nie drga ale bede na to uczulony i sprawdze to jeszcze dzis.
Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

Autko masz od nowości czy kupione jako używane ?

Jeżeli zakupione jako używane to czy jesteś pewny na 10000% przebiegu ??
kicaj

#11 Post autor: kicaj »

sprawdz czy stuka przy spokojnej jezdzie czy przy mocniejszym ruszaniu, hamowaniu (zmianie obciazenia)
pablopj

#12 Post autor: pablopj »

Auto mam od 2 miesiecy kupione jako uzywane, oczywiscie przebiegu byc pewien nie moge ale odkupione od dileta i niewyglada na zajechane.
Stukanie wystepuje bez wzgledu typ jazdy. Wzmaga sie natomiast przy dojezdzie np do swiatel (luz i hamowanie) oraz podczas lekkiego zwiekszenia obrotów powyzej 900rpm do 1000rpm potem dzwiek slabnie ale nadal wystepuje. Poczatkowo podejrzewalem ze drga jakis luzny element ale to sprawdzilem i dzwiek dochodzi zdecydowanie z silnika
Zaczynam nawet podejrzewac turbo.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#13 Post autor: MieHor »

Opisane objawy wg mnie to najprawdopodobniej któraś poduszka pod silnikiem lub skrzynią biegów
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#14 Post autor: SD72 »

ZafiraWawa pisze:Witam,

Mam problem z moją zafirką 1,7CDTi 125KM. Śmiga bardzo ładnie poza tym, że 2 dni temu pojawił się podczas jazdy - niepokojący stukot/ terkot silnika. Pojawia się tylko pod obciążeniem, czyli np. podczas jazdy na płaskim lub pod górkę, brak tego dźwięku przy zjeździe w dół. Pojawia się na 4 biegu przy prędkości około 80km/h (2100 obr/ min) lub na 5 biegu przy 100 km/h (2200 obr/ min). Brak błędów, spalanie prawidłowe, brak dymienia, dpf się wypala prawidłowo, bo wczoraj miałem wypalanie.
Dodatkowo pojawił jeszcze dodatkowy objaw. Przy tempomacie i obrotach około 2100 obr/min i lekkim dodawaniu gazu silnik na początku się lekko krztusi, ale po chwili idzie jak burza. Podejrzewałem EGR więc go wyczyściłem, ale był w miarę czysty i chodził bez zastrzeżeń. Niestety czyszczenie nie pomogło. Dźwięk lekko zbliżony do tego, jakby coś było niedokręcone i wpadało w wibrację, ale patrząc od góry wszystko przykręcone....
Poniżej plik, który nagrałem z kabiny, najwyraźniej słychać od około 7 sekundy.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10546

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2034
Ostatnio zmieniony 26 gru 2014, 09:33 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
ZafiraWawa

#15 Post autor: ZafiraWawa »

Rozrząd robiony 15 tyś km temu, dwumasa raczej nie, ona by przecież stukała przy ruszania?
Poduszka pod silnikiem może być dobrym kierunkiem... choć wątpię, żeby to było to ponieważ przy ruszaniu wszystko jest OK, również przy wyższych obrotach...
Ostatnio zmieniony 26 gru 2014, 09:49 przez ZafiraWawa, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”