Brak kilku kontrolek - check engine
Moderator: Sebu$
-
tomas19
Brak kilku kontrolek - check engine
Witam,
Odkąd kupiłem samochód na desce rozdzielczej nie świecą się dwie żółte kontrolki (silnika i samochód z kluczem). Wiem że powinny zaświecić się przy uruchamianiu silnika, ale niestety nic się nie świeci. Tak samo przy awarii silnika nie mam żadnej informacji. Sam co pewien czas podpinam się do komputera przez opel scanner, tak sprawdzam czy są jakieś błędy. I tu moje pytanie, czy te kontrolki mogą być wyłączone programowo? Jeśli tak to jak można je przywrócić do działania. Ewentualnie, czy można w jakiś sposób odciąć zasilanie do tych kontrolek, być może u mnie ktoś tak zaingerował w samochód.
Odkąd kupiłem samochód na desce rozdzielczej nie świecą się dwie żółte kontrolki (silnika i samochód z kluczem). Wiem że powinny zaświecić się przy uruchamianiu silnika, ale niestety nic się nie świeci. Tak samo przy awarii silnika nie mam żadnej informacji. Sam co pewien czas podpinam się do komputera przez opel scanner, tak sprawdzam czy są jakieś błędy. I tu moje pytanie, czy te kontrolki mogą być wyłączone programowo? Jeśli tak to jak można je przywrócić do działania. Ewentualnie, czy można w jakiś sposób odciąć zasilanie do tych kontrolek, być może u mnie ktoś tak zaingerował w samochód.
-
tomas19
Widzę, że nie ma pomysłów.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam zegary z białymi tarczami, nie wiem czy takie były montowane fabrycznie w tym samochodzie czy to jakaś inwencja poprzedniego właściciela.
Dodatkowo po lewej stronie na górze są dwie kontrolki (niewłączenia świateł mijania i tempomatu) które nie są aktywne, mimo że mam tempomat i z niego korzystam.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam zegary z białymi tarczami, nie wiem czy takie były montowane fabrycznie w tym samochodzie czy to jakaś inwencja poprzedniego właściciela.
Dodatkowo po lewej stronie na górze są dwie kontrolki (niewłączenia świateł mijania i tempomatu) które nie są aktywne, mimo że mam tempomat i z niego korzystam.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Te kontrolki sa nieaktywne fabrycznietomas19 pisze:Dodatkowo po lewej stronie na górze są dwie kontrolki (niewłączenia świateł mijania i tempomatu) które nie są aktywne, mimo że mam tempomat i z niego korzystam.
Ale mozesz je aktywopwac
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=16108
bazyliszek72
-
cns80
-
andrew25082
Witam. Podepnę się pod temat. Zafira 2.0 Di. W ogóle nie zapala się kontrolka samochodu z kluczykiem. Ta druga żółta normalnie się zapala i gaśnie tak jak być powinno. A ta z kluczykiem jeszcze nigdy się nie zapaliła. Nawet gdy pompa siadła. Jak to naprawić? 
Żadnych błędów nie ma, że spalona żarówka check itp.
Żadnych błędów nie ma, że spalona żarówka check itp.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2016, 11:25 przez andrew25082, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skasowany użytkownik 6483
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
-
Chrees
-
andrew25082
- lawless
- Zafiromaniak
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z1.8XER
chyba od 2000r były może twój sie jeszcze nie załapał ?andrew25082 pisze:To nie rozumiem, czemu w niektórych są, a w niektórych nie ma. Moja jest 2000 rok. Białe zegary.
U mnie też się nie zaświeciła bo jej nie ma jak błędy wywalało to tzw silniczek sie paliłMariusz 79 pisze:Witam, u mnie rocznik 99r nie ma, przynajmniej nigdy mi się nie zaświeciła.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2016, 15:10 przez lawless, łącznie zmieniany 2 razy.
Myśl samodzielnie!
-
andrew25082
-
Pablo84K
Podłączę się pod temat bo brat ma problem ze swoją Zośką, 1999r. 1.8 116KM. Jak kupowaliśmy zapomnieliśmy spojrzeć czy kontrolki engine i auto z kluczem są. Oczywiście nie było, auto kupione od handlarzy. Teraz Zośka ledwo jeździ, chcę nakłonić brata do naprawy tego, ale na forum czytałem najpierw że są tam diody, tu piszecie że są żarówki. Jak żarówki to spoko, ale jak diody to skąd mam wiedzieć jakie kupić. W sklepie opla raczej nic takiego nie dostanę.