Brak kilku kontrolek - check engine

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tomas19

Brak kilku kontrolek - check engine

#1 Post autor: tomas19 »

Witam,
Odkąd kupiłem samochód na desce rozdzielczej nie świecą się dwie żółte kontrolki (silnika i samochód z kluczem). Wiem że powinny zaświecić się przy uruchamianiu silnika, ale niestety nic się nie świeci. Tak samo przy awarii silnika nie mam żadnej informacji. Sam co pewien czas podpinam się do komputera przez opel scanner, tak sprawdzam czy są jakieś błędy. I tu moje pytanie, czy te kontrolki mogą być wyłączone programowo? Jeśli tak to jak można je przywrócić do działania. Ewentualnie, czy można w jakiś sposób odciąć zasilanie do tych kontrolek, być może u mnie ktoś tak zaingerował w samochód.
tomas19

#2 Post autor: tomas19 »

Widzę, że nie ma pomysłów.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam zegary z białymi tarczami, nie wiem czy takie były montowane fabrycznie w tym samochodzie czy to jakaś inwencja poprzedniego właściciela.

Dodatkowo po lewej stronie na górze są dwie kontrolki (niewłączenia świateł mijania i tempomatu) które nie są aktywne, mimo że mam tempomat i z niego korzystam.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#3 Post autor: SD72 »

tomas19 pisze:Dodatkowo po lewej stronie na górze są dwie kontrolki (niewłączenia świateł mijania i tempomatu) które nie są aktywne, mimo że mam tempomat i z niego korzystam.
Te kontrolki sa nieaktywne fabrycznie ;)

Ale mozesz je aktywopwac :D

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=16108
bazyliszek72
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Tunio999 »

Wydaje mi się kolego, że jak błędów nie ma to jakiś magik ingerował w licznik i kontrolki :>
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
cns80

#5 Post autor: cns80 »

Prawdopodobnie są spalone lub wyjęte żarówki. To stary sposób handlarzy na to żeby CE się nie świeciło.
tomek.kos3n

#6 Post autor: tomek.kos3n »

sory że odkopuję :) ale czy coś się wyjaśniło? ... pełno postów bez zakończenia
andrew25082

#7 Post autor: andrew25082 »

Witam. Podepnę się pod temat. Zafira 2.0 Di. W ogóle nie zapala się kontrolka samochodu z kluczykiem. Ta druga żółta normalnie się zapala i gaśnie tak jak być powinno. A ta z kluczykiem jeszcze nigdy się nie zapaliła. Nawet gdy pompa siadła. Jak to naprawić? :/
Żadnych błędów nie ma, że spalona żarówka check itp.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2016, 11:25 przez andrew25082, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 6483

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Jesli masz auto przedliftowe to byc może w twojej wersji ta kontrolka nie wystepuje. Mój kolega w Astrze II dieslu rocznik 2000 równiez nie ma tej kontrolki. :)
Awatar użytkownika
ojciec polak
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Ford
Model: SMAX
Oznaczenie silnika: Durat2.0L

#9 Post autor: ojciec polak »

A jak sprawdzić kody błędów jeśli kontrolki nie ma?
Chrees

#10 Post autor: Chrees »

jarecki69 pisze:Jesli masz auto przedliftowe to byc może w twojej wersji ta kontrolka nie wystepuje. Mój kolega w Astrze II dieslu rocznik 2000 równiez nie ma tej kontrolki. :)
U mnie w przedliftowej wersji jest.
Mariusz 79

#11 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, u mnie rocznik 99r nie ma, przynajmniej nigdy mi się nie zaświeciła.
andrew25082

#12 Post autor: andrew25082 »

To nie rozumiem, czemu w niektórych są, a w niektórych nie ma. Moja jest 2000 rok. Białe zegary.
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#13 Post autor: lawless »

andrew25082 pisze:To nie rozumiem, czemu w niektórych są, a w niektórych nie ma. Moja jest 2000 rok. Białe zegary.
chyba od 2000r były może twój sie jeszcze nie załapał ?
Mariusz 79 pisze:Witam, u mnie rocznik 99r nie ma, przynajmniej nigdy mi się nie zaświeciła.
U mnie też się nie zaświeciła bo jej nie ma jak błędy wywalało to tzw silniczek sie palił ;)
Ostatnio zmieniony 04 sty 2016, 15:10 przez lawless, łącznie zmieniany 2 razy.
Myśl samodzielnie!
andrew25082

#14 Post autor: andrew25082 »

U mnie jak pompa poszła to paliła się ta druga żółta kontrolka. A tamta nigdy. Samochód jest z lipca 2000r.
Pablo84K

#15 Post autor: Pablo84K »

Podłączę się pod temat bo brat ma problem ze swoją Zośką, 1999r. 1.8 116KM. Jak kupowaliśmy zapomnieliśmy spojrzeć czy kontrolki engine i auto z kluczem są. Oczywiście nie było, auto kupione od handlarzy. Teraz Zośka ledwo jeździ, chcę nakłonić brata do naprawy tego, ale na forum czytałem najpierw że są tam diody, tu piszecie że są żarówki. Jak żarówki to spoko, ale jak diody to skąd mam wiedzieć jakie kupić. W sklepie opla raczej nic takiego nie dostanę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”