[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#151 Post autor: Wojti »

Czyli oponki rewelacja warto polecać :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Skasowany użytkownik 16629

#152 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Wojti pisze:Czyli oponki rewelacja warto polecać :piwo:
Może nie tyle polecać, co stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry, jak by nie było, nowe to ok. 160zł/szt. więc super wynik

Niestety, nie nacieszyłem się wszystkim za długo :( myślałem o dalszym spełnianiu marzeń, a dzisiaj wszystkie prysły, na jakiś czas muszę odwlec kupno przepływomierza, manetki z tempomatem i co najgorsze lakiernika i to nie z powodu taty...

dzisiaj w drodze do roboty takie coś mi się przytrafiło:
ObrazekObrazek

Normalnie pech, część kasy z odszkodowania na malowanie pójdzie na razie w piz...u. Jeden plus tego wszystkiego jest taki, że szyba nie była idealna, bo ma smugi po za późno wymienionych wycieraczkach i mały odprysk od kamienia (zalepiony w specjalistycznym zakładzie przez poprzedniego właściciela) idealnie na linii oczu kierowcy, ale k... z tym można było jeździć :(

Nie życzę nikomu i to nie huku przy uderzeniu kamieniem (aż dzwoniło w uszach), ale tych kosztów... ciekawe ile to mnie wykosztuje

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#153 Post autor: janekW67 »

Myślę,że w 300-tu złotych powinieneś się zmieścić.
Oczywiście!

#154 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

janekW67 pisze:Myślę,że w 300-tu złotych powinieneś się zmieścić.
Za solara z wymianą? nie wiem czy będzie tak tanio. Oczywiście chcę szybę nową (żadna używka nie wchodzi w grę) i najlepiej z logiem GM, ale to pewno marzenie już nie do osiągnięcia ;) zobaczymy, jutro pojeżdżę po okolicy popytać

ps. pytanko jedne tylko czy lusterko z automatycznym ściemnianiem ma takie samo mocowanie co normalne?

Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#155 Post autor: wojtowca »

Ooo :( , przykra sprawa, takie nie planowane wydatki są najgorsze jak już mamy coś innego zaplanowane...
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#156 Post autor: Maćku »

Solaryczna 670zł (kolor niebieski i czerwony) z wymianą w Bielsku-Białej w Palktigonie na Grażyńskiego... mogę polecić ich z czystym sumieniem :ok: skąd wiem bo sam się przymierzam na wymianę, ale czekam aż mi kamień też dupnie w szybę i tylko z AC dołożę do Solarycznej ;)

Bądź co bądź przykra sprawa, bo to zawsze tak jest jak się sypie to po całości... oberwałeś na autostradzie że był taki huk :?:
Obrazek

#157 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Maćku pisze:Solaryczna 670zł (kolor niebieski i czerwony) z wymianą w Bielsku-Białej w Palktigonie na Grażyńskiego... mogę polecić ich z czystym sumieniem :ok: skąd wiem bo sam się przymierzam na wymianę, ale czekam aż mi kamień też dupnie w szybę i tylko z AC dołożę do Solarycznej ;)

Bądź co bądź przykra sprawa, bo to zawsze tak jest jak się sypie to po całości... oberwałeś na autostradzie że był taki huk :?:
Tak też oceniam wydatek na ok. 800zł, ale dopiero dziś będę jeździł po "szklarzach". Chciałbym solarkę, bo taka siedzi fabrycznie i jakoś tak ładniej auto wygląda na parkingu (czy faktycznie mniej się auto nagrzewa latem to ciężko stwierdzić). Wiadomo, że mógłbym wstawić tańszą zwykłą, ale to się okaże w praniu.

Nie dostałem na autostradzie, a na lokalnej drodze. Z przeciwka Jeep Wrangler akurat jechał, koła daleko wystające za obrys, najechał na jakiś kamień i pechowo poszedł kamyczek (raczej kamulec skoro w szybie odprysk ok. 2cm średnicy) w moją szybę... no nic, pora się zbierać na "zwiad" na miasto

#158 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Dzisiaj szybki objazd po okolicy, rozeznałem temat szyb, a dokładnie:
1-szy zakład - zwykła szyba 340zł, solar 680zł - tutaj na dzień dobry tekst - czy opłaca się w ogóle solar zakładać? (odebrałem to tak - chopie, masz starego hebla i chcesz do niego solar pakować?). Człowiek jednak zrozumiał, że to jednak coś więcej niż tylko auto do przemieszczania tylko do dopieszczania i dodał krótko - jak kochasz to kupisz :) aż miło na sercu
2-gi zakład - zwykła 320zł, solar 730zł, obsługa opryskliwa, śmierdzi w biurze hmmm, czas usługi wyliczył na 2 godziny (pierwszy zakład 4h), jakoś dziwnie krótko
3-ci zakład - pytanie na dzień dobry czy chcę szybę tanią czy dobrą? hmmm dobrą i tanią, odpowiedź - nie ma takich, albo tanie albo dobre, więc pytam o solar i się gościu zdziwił (pewnie, że stare auto, a ja pakuję w nie takie pieniądze) i miło dodał - i to jest właśnie dobra szyba :) koszt 700zł, czas 4h, szyba na miejscu w przeciągu 24h.
Na razie wstrzymuję się z wymianą, bo jednak 700zł nie chodzi drogą, ale decyzja padła na warsztat nr 3, bo jednak jest najbliżej i mogę do domu podjechać busem na szybko, czas pokaże kiedy to nastąpi, bo auto akurat potrzebuję non stop

Posłucham też kolegi Sebu$ia i poszukam rejestratora dobrego, Seba wie o co chodzi :)

Na koniec wycieczki po powiecie podjechałem na stację diagnostyczną, bo coś hamulec wydawał mi się twardy i? hamulce igła, ale ręczny porażka, lewy prawie wcale nie trzyma, prawy coś tam... Kolejna usterka do roboty - sprawdzenie tylnych zacisków (regulacja linki raczej nic nie da, o tym za chwilę), bo robione były 1,5 roku temu, latem poprawiane (przez tego samego mechanika) i dowiedziałem się, że klocki krzywo zebrane, bo prowadnice nie posmarowane (przez tego samego mechanika). Znajdzie się pieniążki i się znajdzie dobrego mechanika :)

Na domiar złego oświecił się żebrak, ale w moim przypadku to nie jest tak źle :) zaleję jutro za jakieś 100zł i znowu na jakieś 2 miesiące starczy hehehe (mówię o benzynie oczywiście, gazu idzie dużo więcej)

Wrażeń trochę było, auto up...olone niesamowicie, przetarłem światełka i tablice i popędziłem podziwiać niesamowite dzieło :)

Obrazek

gbz83

#159 Post autor: gbz83 »

Ale z Ciebie maniak, oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu! Gratuluje zapału i pięknego samochodu!

Pozdrawiam!

#160 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

gbz83 pisze:Ale z Ciebie maniak, oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu! Gratuluje zapału i pięknego samochodu!

Pozdrawiam!
Jeszcze nie maniak, bardziej bym powiedział, że lubię auto, które mi się odwdzięcza (i oczywiście vice versa :) ), ale jeżeli tak uważasz to zajrzyj np. do Sebu$ia - on auto pod folią trzyma hehehe. Wierz mi, są ludzie, którzy tak bardzo chuchają na swoje autka, że mają non stop szyby zaparowane ;) wszystko sprowadza się do jednego - jak dbasz, tak masz

A co do maniaków - wczoraj jak przekopywałem kanały dla dzieciaka, aby sobie popatrzył na jakieś bajki znalazłem coś dla "maniaków"

Pierwszy serial o Zosi

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#161 Post autor: Sebu$ »

kacza1982 pisze:Wierz mi, są ludzie, którzy tak bardzo chuchają na swoje autka, że mają non stop szyby zaparowane ;)
Dobre .... :haha:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#162 Post autor: Wojti »

Rafał ja mam prawie zaparowane szyby :lol: Na poważnie oby tak dalej :piwo: Miło poczytać i popatrzeć na Twój profil :P
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

#163 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Wojti pisze:Rafał ja mam prawie zaparowane szyby :lol: Na poważnie oby tak dalej :piwo: Miło poczytać i popatrzeć na Twój profil :P
Moje szyby nie parują (przynajmniej teraz nie zamarzają od środka). Niestety tak bardzo nie chucham na auto (pogoda swoją drogą), brak czasu, auto prawie co chwila w ruchu, bo to robota, to zakupy, to tata w szpitalu, nie ma czasu nawet poodkurzać, w bagażniku byle co się wala i w drzwiach jakaś śrubka... Staram się dbać w miarę czasu, którego mi brak, bo miałem mieć w tym tygodniu urlop i Zosia miała dostać super bonus (nowa szyba przednia solar, kolejna po roku regeneracja tylnych zacisków lub nowe+klocki, może by się przepływomierz trafił nowy), ale niestety miałem mieć urlop i nie ma urlopu, więc niestety nie mogę sobie pozwolić na postoje. Jedno jest pewne, dzięki wam moi drodzy staję się coraz bardziej "maniakalnym" miłośnikiem ;) i Zosia to chyba lubi, bo nie zawodzi ;) dzięki wam zapewne

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#164 Post autor: Sebu$ »

kacza1982 pisze:Jedno jest pewne, dzięki wam moi drodzy staję się coraz bardziej "maniakalnym" miłośnikiem i Zosia to chyba lubi, bo nie zawodzi dzięki wam zapewne
... :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#165 Post autor: gRZENIU »

kacza1982, Auta zawsze się psują jak mają postoje , a jak ich nie ma to nie ma co się psuć ... :lol:

Każdy z nas walczy z czasem na naprawy i modernizacje, itp. , ale najważniejsze że w tym wariactwie nie zapominasz o swojej Zosi , która zawsze dowozi Cię bezpiecznie do celu ... :mrgreen:

Zablokowany

Wróć do „Zafira A”