czyli tu jest haczyk.bez dystansu pewnie by nie weszła.to tak jak w Z20LET.nie mniej niż 16 ale na dystansie wejdzie 15-stkaSumik pisze:dystans 22mm
[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
To ładnie sobie to wyknułeś ...Sumik pisze:Mnie tez to srednio wyglada ale po co mi cos lepszego na zime.ale jakoś mi stalówki do OPC nie pasują ...
Poza tym nie watpie ze Cie to dziwi bo udalo mi sie wcisnac 16" do OPC przy tarczy 321mm A taki widok to rzadkosc...
Wszyscy mowili ze sie nie da a ja postawilem na swoim i pokazalem ze mozna
Tak poza tym wplywaly na to 2 rzeczy.
Pierwsze to to ze szkoda mi alu na zime.
A po drugie mialem w garazu 4 miesieczne zimowki z poprzedniego auta. Tak wiec dokupilem tylko stal w bardzo przystepnej cenie i mam komplet na zime.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
Powiem Ci że ja również byłem zaskoczony jak zobaczyłem efekt końcowy. Wygląda nietypowo.rafant4011 pisze:super Ci wyszło przyciemnienie lamp z tyłu, (chromowana listwa przechodzi w światło wsteczne)
Niestety będę jeździł na czarnej stali. Jakoś mi się to podoba. Poza tym po co kołpaki na zimę. To tylko zima. Chodzi tylko o opony, żeby jakoś dało się przemieszczać.rafant4011 pisze:do stalówek jakieś plastiki dołóż
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
nietypowo? - obłędnieSumik pisze: Wygląda nietypowo.
Poza tym po co kołpaki na zimę. To tylko zima. Chodzi tylko o opony, żeby jakoś dało się przemieszczać.
ładny oryginalny kołpak nie jest zły, a jeśli podoba Ci się stal to ok kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje
a nie myślałeś zastąpić czarną stal, białą??? w Twoim kolorze lakieru i wersji (opc) wyglądało by to ciekawie... taka wisienka na zimowym torcie
http://i62.tinypic.com/1y1nw6.jpg - tylko ten biały jest taki jakiś szary, a mi chodziło by o taki biały,biały np; https://lh4.googleusercontent.com/-9y1M ... C01660.JPG
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, 13:09 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sumik
- Zafiromaniak
Tak jak pisałem wyżej, nie zależy mi na felgach/kołpakach na zimę. Ważne żeby nie były zardzewiałe Co do białego to nie wiem czy to jest najlepsza propozycja na zimę? Bród, sól itp. Na czarnym tak bardzo tego nie widać.rafant4011 pisze:a nie myślałeś zastąpić czarną stal, białą???
Lato to co innego... Ma być nisko i szeroko. Felga ma być duża, ładna i czysta. Ma być kozacka.
- Sumik
- Zafiromaniak
Dzisiaj w końcu udało się przystąpić do pracy przy ostatnich rurach dolotu. Tak jak pisałem wcześniej w mierzeniu pomagał mi model Icek wykonanego z tektury
Przymierzyłem go i okazało się że wchodzi na styk. Niestety 1/3 jest zasłonięta przez zderzak. Zastanawiam się nad kupnem 550x180x65 bo ten byłby idealny a i tak spokojnie wystarczy do 300 KM.
Kolejnym problemem jest zbiorniczek spryskiwaczy. Myślałem że uda mi się go minąć jednak w żaden sposób nie da się tego zrobić.
No chyba że podmiana na inny tak jak np. u Wojtiego. Rozmawiałem ze spawaczem i bez problemu przerobi mi boczne wyjscie na czołowe tak więc tylko kolano 90 stopnie do góry i już się połączymy z rurką
Rurka od turbiny do IC nie byłą taka łatwa do wyprofilowania ale po kilku cięciach jest idealnie ( trzeba było tylko przekręcić wyżej jeden z klaksonów):
Do tego "HAT" na przepustnicę ( trzeba dokupić jakieś krótsze śrubki:
I może za jakiś czas wszystko poskłądam do kupy.
Podczas przymiarek poskłądałem to co mam i nawet to wygląda:
Trzeba będzie jeszcze posprzątać GAZ. Ale już mam plan jak go ukryć żeby nie rzucał się w oczy
Przymierzyłem go i okazało się że wchodzi na styk. Niestety 1/3 jest zasłonięta przez zderzak. Zastanawiam się nad kupnem 550x180x65 bo ten byłby idealny a i tak spokojnie wystarczy do 300 KM.
Kolejnym problemem jest zbiorniczek spryskiwaczy. Myślałem że uda mi się go minąć jednak w żaden sposób nie da się tego zrobić.
No chyba że podmiana na inny tak jak np. u Wojtiego. Rozmawiałem ze spawaczem i bez problemu przerobi mi boczne wyjscie na czołowe tak więc tylko kolano 90 stopnie do góry i już się połączymy z rurką
Rurka od turbiny do IC nie byłą taka łatwa do wyprofilowania ale po kilku cięciach jest idealnie ( trzeba było tylko przekręcić wyżej jeden z klaksonów):
Do tego "HAT" na przepustnicę ( trzeba dokupić jakieś krótsze śrubki:
I może za jakiś czas wszystko poskłądam do kupy.
Podczas przymiarek poskłądałem to co mam i nawet to wygląda:
Trzeba będzie jeszcze posprzątać GAZ. Ale już mam plan jak go ukryć żeby nie rzucał się w oczy
- Sumik
- Zafiromaniak
Jeszcze nie skończyłem, dalej walcze z przeróbką IC. Jak tylko skończe to od razu zrobię fotorelację jak to wszystko wyszłogRZENIU pisze:Marcin a fotorelacja ??? jestem ciekaw całokształtu ????
Pisałem gdzieś na początku jaki mam zamontowany gaz.gRZENIU pisze:Sumik napisał/a:
A zdradzisz jaki ???? Czy to tajemnica ,aż do fotorelacji???
Tak jak wcześniej napisałem że jak mi się uda to podzielę się z Wami jak samemu zrobić lifty maski w ZB.
Przepis jest taki:
- Kupujecie 2 sruby/sworznie z łbem kulowym (koszt 4,58 zł )
- Dorabiacie kawałek blaszki, który przykręcacie pod dolną srubę mocowania maski
- Kupujecie sprężynę gazową od tylnej klapy BMW e46 sedan (koszt 18,28 zł)
Elementy kupowałem tu i tu.
Wygląda to tak:
i tak po zamontowaniu:
Uważam że można wykonać to samemu i na pewno nie kosztuje to tyle co w gadżetach klubowych...
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Marcin jaki gaz masz to wiem ( na prezentacji pierwszych modów określiłeś Sterownik STAG QBox Plus.)
Bardziej chodzi o to jaki plan knujesz na ukrycie instalacji
Siłownik bardzo pożyteczna rzecz , aż dziwne ,że fabrycznie nie montowali ...
za wykonanie, należy się
Bardziej chodzi o to jaki plan knujesz na ukrycie instalacji
Siłownik bardzo pożyteczna rzecz , aż dziwne ,że fabrycznie nie montowali ...
za wykonanie, należy się
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 14:14 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Podobnie robiłem w Astrze też na jednym siłowniku. Dopasowałem długość założyłem jeden podnosił dawał rade to nie zakładałem drugiego tylko z czasem około 6 lat to mogę powiedzieć że na jednym jest nie bardzo bo zaczyna odpychać-odginać tą stronę ze siłownikiem. A jeśli chodzi o takie jak na forum to jeden nie daje rady utrzymać maski czyli założyłeś mocniejszy od forumowych. No i kwestia gustu bo można poszukać chromowane siłowniki.
Wykonując to samemu na pewno będzie taniej bo forumowe są zagraniczne a tam wszystko w euro.
Wykonując to samemu na pewno będzie taniej bo forumowe są zagraniczne a tam wszystko w euro.