Dziwny pisk - załączyłem plik z dźwiękiem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
GameCrasher87

Dziwny pisk - załączyłem plik z dźwiękiem

#1 Post autor: GameCrasher87 »

Witam,
Mam opla zafire b rok 2011, 1.7 diesel. mam problem z którym dwóch mechaników nie mogło sobie poradzić, ten irytujący dzwięk pojawia się dość często podczas jazdy ale także i na postoju na wolnych obrotach, znacznie częściej jednak kiedy silnik jest na wyższych obrotach, czytalem że może być to coś od wspomgania ale zanim zaczne robić coś na własna rękę może znajdzie się ktoś kto spotkał się już z tym i zaoszczędzi mi i czasu i pieniędzy.

dźwięk można odtworzyć pod tym linkiem

http://imap24.pl/test/aaa.m4a
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

A to nie jest łozysko napinacza paska albo cos w tym rodzaju? Mnie w poprzednim aucie - ZA piszało łozysko docisku paska alternatora ale tylko gdy była na dworze wilgoć czyli generalnie jesienią i wczesna wiosną podczas roztopów. Podobny dźwiek wtedy miałem..
Mariusz 79

#3 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, jeśli jest taka możliwość bo nie wiem jak jest w dieslach to zdejmij pasek i odpal na moment samochód, jak nie będzie tego dźwięku to znaczy że któraś rolka od np napinacza, alternatora, klimy czy prowadząca jest na wykończeniu, ewentualnie zaopatrz się w taki stetoskop do osłuchiwania silnika i na odpalonym silniku dotykaj DELIKATNIE I OSTROŻNIE wszystkie rolki.
Awatar użytkownika
wamka18
Zafiromaniak
Imię: Piotr
Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#4 Post autor: wamka18 »

Podstawowe pytanie z której strony a nawet dokładniej części komory silnika dobiega odgłos. Odpowiedz zawęzi krąg poszukiwań.
GameCrasher87

#5 Post autor: GameCrasher87 »

ok spróbuje z tym paskiem alternatora coś zrobić, poszukam tam i dam znac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”