[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Robiłem próby.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce i włączeniu wstecznego żaden czujnik nie reaguje. Po wrzuceniu jedynki działają przednie. O co chodzi?
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce i włączeniu wstecznego żaden czujnik nie reaguje. Po wrzuceniu jedynki działają przednie. O co chodzi?
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
witam, ja mam taki problem ze gdy wlaczam wsteczny to slychac "pip" i tyle. Nie swieci sie zadna kontrolka, ani nic. Sprawdzalem tez czujniki, dotykajac je, i nie czulem zeby pulsowaly. Jaka moze byc przyczyna? za lampa z tylu znalazlem cos takiego, i jest tam taka luzna kostka.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, 13:40 przez wazkamax, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam , mam zamiar kupić zestaw parkowania firmy Valeo beep & park/ keeper. Chcę zrobić to dość estetycznie z tyłu i zamierzam kupić listwę pod czujniki, zastanawiam się tylko czy będą pasować pod oryginalne otwory w listwie, czy Valeo czujniki (czujnik ma około 20mm) i nakładki nie będą problemem, czy może lepiej wiercić w zderzaku (czytam już którąś z kolei stronę i normalnie mam rozdwojenie jaźni co zrobić ). Przód no mało miejsca na pierwsze dwa czujniki obok tablicy rejestracyjnej następne dwa to już na luzie, teraz pytanie może jakiś elektryk pomoże, kable które mam podłączyć pod klakson i światła awaryjne gdzie to podpiąć najlepiej , tu podaję link do tej instrukcji :
https://ftp.motointegrator.pl/specyfika ... keeper.pdf
Tutaj jeszcze dodatkowo film o co mi chodzi
filmik
https://ftp.motointegrator.pl/specyfika ... keeper.pdf
Tutaj jeszcze dodatkowo film o co mi chodzi
filmik
Ostatnio zmieniony 23 lut 2016, 18:12 przez URIEL71, łącznie zmieniany 2 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
URIEL71, jeśli chodzi o tył to możesz taką nakładkę kupić jeśli u siebie jej nie masz bez otworów i samemu w niej otwory wykonać wówczas będą idealnie pasować do Twoich Valeo...
strona poglądowa z allegro http://allegro.pl/opel-zafira-b-spoiler ... 88524.html
strona poglądowa z allegro http://allegro.pl/opel-zafira-b-spoiler ... 88524.html
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Także i ja podłączyłem dziś czujniki cofania - głównie dzięki instrukcji z tego forum za co bardzo dziękuję.
wszystkim potomnym polecam angielską stronę http://www.vauxhallownersnetwork.co.uk/ ... rs.209569/ z opisem oraz zdjęciami. Mam właśnie tak zamontowane czujniki jak na fotce pierwszej z tego wpisu.
Co ciekawe większość z Was, którzy montują w taki sposób piszą o wierceniu w metalowej belce pod zderzakiem. Sam kupiłem chińskie czujniki za niecałe 50zł i są one dość krótkie/płytkie. Po zdjęciu zderzaka (celem przeciągnięcia kabli) i wywierceniu otworów okazało się, że nie ma potrzeby wiercenia belki. Wszystko ładnie się spasowało (muszę jeszcze tylko gdzieś dorwać tabelę kolorów Zafiry i porównać z moim obecnym, celem dokupienia puszki by pomalować czarne czujniki).
Sama zabawa zajęła mi około 4 godzin, głównie ze względu na to, że wszystko robiłem sam korzystając ze zdjęć poglądowych. Operacja udana, pacjent żyje ;-)
wszystkim potomnym polecam angielską stronę http://www.vauxhallownersnetwork.co.uk/ ... rs.209569/ z opisem oraz zdjęciami. Mam właśnie tak zamontowane czujniki jak na fotce pierwszej z tego wpisu.
Co ciekawe większość z Was, którzy montują w taki sposób piszą o wierceniu w metalowej belce pod zderzakiem. Sam kupiłem chińskie czujniki za niecałe 50zł i są one dość krótkie/płytkie. Po zdjęciu zderzaka (celem przeciągnięcia kabli) i wywierceniu otworów okazało się, że nie ma potrzeby wiercenia belki. Wszystko ładnie się spasowało (muszę jeszcze tylko gdzieś dorwać tabelę kolorów Zafiry i porównać z moim obecnym, celem dokupienia puszki by pomalować czarne czujniki).
Sama zabawa zajęła mi około 4 godzin, głównie ze względu na to, że wszystko robiłem sam korzystając ze zdjęć poglądowych. Operacja udana, pacjent żyje ;-)
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne
Palcem ustalić która czujka nie działa. (Sprawne lekko wibrują.)
Kupić nową i wymienić.
Kupić nową i wymienić.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2016, 17:58 przez Andrzej2503, łącznie zmieniany 1 raz.
sklepik z Zafirami B i C
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
Miałem tak kilka dni, zanim kupiłem czujnik - przestało - od miesiąca cisza, kontrolka się nie pojawiła.brovar pisze:panowie co zrobić gdy lampka od parktronika po włączeniu wstecznego jest pik i miga i nie działają przy cofaniu. Nie są zabrudzone
Zidentyfikowałem: tył środkowy prawy, poruszałem na wtyczce i na razie działa.
Jak będzie cieplej to się przyglądnę co z nim nie halo.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.