Zafira A Z18XE 2005 czy Zafira B Z18XER 2005 - Którą kupić?
Moderator: Tunio999
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Także miałem ZA z tym silnikiem na lpg i chodził jak pszczółka. Kupiłem przy przebiegu ok 150 000km, drugie tyle zrobiłem bezproblemowo ja na lpg. To co przyczyniło się do pozbycia auta, to sypiące blachy gdy autko osiągnęło 10 lat, a było bezwypadkowe.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
W ten sposób możemy w nieskończoność: po prostu w ZA z racji wieku więcej rzeczy ma prawo zdechnąć a niestety nie należą do tanich, jak:
- przepustnica
- zespół cewek
- sondy
- wspomniane wcześniej pierścienie tłokowe i uszczelniacze
I tutaj mamy 50% wartości pojazdu w remontach.
- przepustnica
- zespół cewek
- sondy
- wspomniane wcześniej pierścienie tłokowe i uszczelniacze
I tutaj mamy 50% wartości pojazdu w remontach.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Piasek, cewka to 300zl,sonda 200-250zl,przepustnica no nie słyszałem wśród kolegów żeby wymieniali.pierścienie owszem ale jak Wojti, napisal historia to podstawa no i jak kupisz trupa to masz studnie bez jaki byś silnik i model nie kupił
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Z tymi cenami to tak na 2x bo całkiem niedawno ściągałem kumplowi i za 300 to śmieci "no-name" po allegro chodzą. Coś co ma gwarancję i jest w miarę znane (że mogę mu to sprzedać i wiem że 2-3 lata pojeździ nim sprzeda) kosztuje 450zł a to jedna z najtańszych była.
Podobnie sondy: markowa okolice 300zł się zaczyna, pierścienie tłokowe, porządne 200-250zł kpl, drugie tyle reszta gratów jak uszczelki, uszczelniacze, itp. Jakiś termostat z obudową za 100 kilka. Kolejne 300 weźmie dobry mechanik za robotę a kolejne 200 szlifierz za ogarniecie głowicy.
To się robią już tysiące a nie można patrzeć na wszystko z perspektywy kogoś kto sam wszystko zrobi bo potrafi a części kupuje w hurcie.
Dodajmy do tego stojące zaciski na tyle, jakieś łożysko z piastą i czujnikiem ABS`u + pakiet startowy jaki wpakowaliśmy w auto po zakupie i ... w auto za które daliśmy 8-9tyś zł władowaliśmy kolejne 4.
O tanim aucie można mówić w przyp. Golfa III gdzie każdy element bez wyjątku możemy kupić za kilkanaście, kilkadziesiąt złotych, podobnie Astra F ale nie G, nie ZA i kolejne.
Podobnie sondy: markowa okolice 300zł się zaczyna, pierścienie tłokowe, porządne 200-250zł kpl, drugie tyle reszta gratów jak uszczelki, uszczelniacze, itp. Jakiś termostat z obudową za 100 kilka. Kolejne 300 weźmie dobry mechanik za robotę a kolejne 200 szlifierz za ogarniecie głowicy.
To się robią już tysiące a nie można patrzeć na wszystko z perspektywy kogoś kto sam wszystko zrobi bo potrafi a części kupuje w hurcie.
Dodajmy do tego stojące zaciski na tyle, jakieś łożysko z piastą i czujnikiem ABS`u + pakiet startowy jaki wpakowaliśmy w auto po zakupie i ... w auto za które daliśmy 8-9tyś zł władowaliśmy kolejne 4.
O tanim aucie można mówić w przyp. Golfa III gdzie każdy element bez wyjątku możemy kupić za kilkanaście, kilkadziesiąt złotych, podobnie Astra F ale nie G, nie ZA i kolejne.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Są brałem ostatnio markową cewkę do turbo dalem 310zl.to samo sonda.pisalem ceny markowych gratów a nie zamienników idąc Twoim tropem najlepiej brać nowe auto bo nie będzie nic do roboty.przy kupnie auta można dużo zobaczyć sprawdzić czy jest godne uwagi czy nie.sam mam kolejnego opla i masę juz obejrzałem ie tylko dla siebie a trochę wiedzy mam
A tak kończąc nigdy się nie wie co do konca kupi.tu kwestia raczej szczęścia i uczciwości sprzedającego
A tak kończąc nigdy się nie wie co do konca kupi.tu kwestia raczej szczęścia i uczciwości sprzedającego