[B] Gdzie jest czujnik temp. cieczy chłodzącej w Z18XER?
-
- Debiutant
- Model:
- Kontakt:
Witam,
Przy odpiętym czujniku w chłodnicy nic się w samochodzie nie dzieje. Wentylator się Nie uruchamia i silnik pracuje prawidłowo. Komputer pokazuje błąd p2182-14.
Przy odpiętym czujniku Przy silniku, startuje wentylator.
Tak więc z moich badań wynika że do wymiany jest czujnik nad skrzynia biegów.
Mam nadzieję zm pomogłem. Daj znać czy po wymianie objawy ustąpiły
Przy odpiętym czujniku w chłodnicy nic się w samochodzie nie dzieje. Wentylator się Nie uruchamia i silnik pracuje prawidłowo. Komputer pokazuje błąd p2182-14.
Przy odpiętym czujniku Przy silniku, startuje wentylator.
Tak więc z moich badań wynika że do wymiany jest czujnik nad skrzynia biegów.
Mam nadzieję zm pomogłem. Daj znać czy po wymianie objawy ustąpiły
Ostatnio zmieniony 28 lut 2016, 12:48 przez rogu, łącznie zmieniany 1 raz.
...:::www.PioMar.co:::...
Dzisiaj podmieniłem na nowy, czujnik nad skrzynią biegów.Wszystkie usterki zniknęły , czyli winny był właśnie ten czujnik. Problem rozwiązany. Wielkie dzięki za sprawdzenie który jest za to odpowiedzialny.
Pozdrawiam.
Lampka z kluczykiem nie świeciła się w czasie awarii, wyskoczył tylko błąd 011517 i czasami mrugała kontrolka od temperatury płynu.
Pozdrawiam.
Lampka z kluczykiem nie świeciła się w czasie awarii, wyskoczył tylko błąd 011517 i czasami mrugała kontrolka od temperatury płynu.
-
- Bywalec
- Imię: Piotrek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
co radzicie bo u mnie to wygląda trochę inaczej: żadna kontrolka się mi nie świeci ale wentylator chłodnicy włącza się na zimnym silniku i cały czas chodzi i oczywiście silnik cieżko startuje bo od razu wentylator obciąża aku przy starcie; i teraz mam dylemat, bo albo wychodzi że te czujniki co tu podajecie albo czujnik ciśnienia klimatyzacji (też tu na forum ktoś pisał że pomogło).
Ostatnio zmieniony 14 sty 2017, 13:28 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
Mam takie pytanko: jeżeli termostat jest sprzedawany w komplecie z czujnikiem cieczy to czy to ten sam czujnik który jest montowany w bloku silnika za termostatem nad skrzynią biegów czyli ten http://www.opel-sklep.com/pl/p/Czujnik- ... EL-GM/1561
- Irek_S.
- Bywalec
- Imię: Irek
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
Termostat nie jest sprzedawany w zestawie z czujnikiem temperatury, termostat w Z18XER ma grzałkę i myślę, że jej gniazdo jest mylone z czujnikiem temperatury.
Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 08:37 przez Irek_S., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Bywalec
hmm no ale na tym zdjęciu co wstawiłeś właśnie jest gniazdo na czujnik temperatury (oprócz grzałki); a druga sprawa to jak czujnik temp cieczy może być tak jak tu na zdjęciu wsadzany w termostat jak on przecież jest wsadzany w blok silnika (przy termostacie) a nie w sam termostat. ten http://www.opel-sklep.com/pl/p/Czujnik- ... EL-GM/1561 jest wsadzany w blok silnika (tak mi powiedział sprawdzony mechanik który to wymieniał) a nie w termostat więc o co tu kaman :-) ?Irek_S. pisze:Termostat nie jest sprzedawany w zestawie z czujnikiem temperatury, termostat w Z18XER ma grzałkę i myślę, że jej gniazdo jest mylone z czujnikiem temperatury.
[url=https://s8.postimg.org/k22b9hni9/image.jpg]Obrazek[/url] [url=https://s8.postimg.org/fhg4uk3sx/image.jpg]Obrazek[/url]
Aso twierdzi że sa tylko dwa czujnik cieczy jeden w chłodnicy, a drugi właśnie przy termostacie, to kurcze blaszka co to za czujnik w termostacie? bo już się robi niezły mętlik :-)
Poza tym termostaty sa do tego modelu są sprzedawane razem z czujnikiem (pytanie tylko jakim,którym), przykłady: https://opelczesci.com.pl/pl/p/TERMOSTA ... 8-16V/1562 ; http://www.opel-sklep.com/pl/p/Termosta ... 8178-/1604
Ostatnio zmieniony 19 lut 2017, 13:46 przez xrs, łącznie zmieniany 4 razy.
- Irek_S.
- Bywalec
Jest dokładnie tak jak piszesz, czujnik temperatury nie może być wkładany do termostatu bo mierzył by temperaturę dopiero po otwarciu termostatu, dlatego te sprzedawane termostaty rzekomo z czujnikami to błędy w opisach, spotkałem się z tym wiele razy bo ostatnio sam wymieniałem termostat. Czujnik temperatury jest tam gdzie zaznaczyłem na zdjęciu, jest to plastikowy element przykręcany do bloku silnika, przed termostatem, przez niego woda płynie do nagrzewnicy i w drugą stronę do chłodnicy przez termostat kiedy ten się otworzy. I ten czujnik mierzy temperaturę cieczy (silnika). Drugi czujnik jest przy chłodnicy i ten prawdopodobnie steruje załączaniem wentylatorów.
Kupiłem temostat z tej aukcji termostat
W opisie jest, że z czujnikiem, żadnego czujnika nie dostałem
Ostatnio zmieniony 19 lut 2017, 14:55 przez Irek_S., łącznie zmieniany 1 raz.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Grzałka, jak sama nazwa wskazuje ma grzać. Ale co ona ma grzać?Irek_S. pisze:Termostat nie jest sprzedawany w zestawie z czujnikiem temperatury, termostat w Z18XER ma grzałkę i myślę, że jej gniazdo jest mylone z czujnikiem temperatury.
[url=https://s8.postimg.org/k22b9hni9/image.jpg]Obrazek[/url] [url=https://s8.postimg.org/fhg4uk3sx/image.jpg]Obrazek[/url]
Oczywiście!
- Irek_S.
- Bywalec
Grzałka ma grzać trzpień termostatu żeby w pewnych warunkach otworzył się szybciej. Z tego co się dowiedziałem w serwisie termostat otwiera się przy 105 st. C termicznie a przy 90 st. C elektrycznie. Podejrzewam, że te warunki szczególne to ostrzejsza jazda i wyższa temperatura zewnętrzna, ale tego jeszcze nie potwierdziłem doświadczalnie
Trochę informacji o termostatach z grzałką tu
Trochę informacji o termostatach z grzałką tu
Ostatnio zmieniony 19 lut 2017, 20:25 przez Irek_S., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
no to niezłe jajca :-); odnośnie załączania wentylatora chłodnicy to raczej ten w bloku silnika za to odpowiada, bo po wymianie tego w chłodnicy dalej mi się wiatrak włączał na zimnym silniku, a po wymianie tego z bloku silnika od 2 tyg mam wszystko ok. Piszę narazie, bo np. po wykasowaniu błedu p0170 (czyli od czujnika cieczy) i wymianie nieprawidłowego czujnika to nawet przez 10dni może być wszystko ok a po 10 dniach znowu wywala błąd i wiatrak się włącza na zimnym; póki co od 2 tyg po wymianie tego z bloku silnika mam wszystko ok z wiatrakiem.Irek_S. pisze:Jest dokładnie tak jak piszesz, czujnik temperatury nie może być wkładany do termostatu bo mierzył by temperaturę dopiero po otwarciu termostatu, dlatego te sprzedawane termostaty rzekomo z czujnikami to błędy w opisach, spotkałem się z tym wiele razy bo ostatnio sam wymieniałem termostat. Czujnik temperatury jest tam gdzie zaznaczyłem na zdjęciu, jest to plastikowy element przykręcany do bloku silnika, przed termostatem, przez niego woda płynie do nagrzewnicy i w drugą stronę do chłodnicy przez termostat kiedy ten się otworzy. I ten czujnik mierzy temperaturę cieczy (silnika). Drugi czujnik jest przy chłodnicy i ten prawdopodobnie steruje załączaniem wentylatorów.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 00:09 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.