[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 16629

#211 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Kurde, muszę kiedyś jakiś regulamin poczytać, bo nie wiem co mają relingi do automatu, tam szczota po dachu śmiga wzdłuż relingów właśnie... Pomimo jednak, nigdy nic się z relingami nie stało... wcześniej miałem Passata B4 i tam nie dało się złożyć lusterek nawet, ale był super gadżet, a dokładnie lusterka odginały się w jedną i w drugą stronę (tak jak się składa nasze lustra, ale w przód na sprężynach), a zatem zarówno całe szyby przednie były umyte jak i same lusterka :), tam też były relingi i jakoś nic się nie stało hehehe. Dobra, dość offtopa... radio zamówione prawie, wiem, to staroć, to Sony, ale właśnie - jest stare, więc lepsze moim zdaniem, Sony - wiem, kiepskie, ale właśnie stare to lepsze, miałem już je, więc wiem jak gra...

Jutro idę diagnozować szwagra Focusa MK2, potem jak zdążę wskoczy kolejny ładny gadżet :) pomiędzy szwagrem a gadżetem zamierzam podjechać zamówić końcowy tłumik...

dobrze będzie :)
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#212 Post autor: gRZENIU »

Rafał same dobrocie ostatnio zośka dostaje ... :ok: ale i Tobie się jakiś łakoć trafił ... :lol: Radyjko nie ważne ,że starsze , ale jak gra odpowiednio dla Twoich uszu to zakup jak najbardziej.. :ok:

Jeżeli chodzi o myjnie automatyczne , to ja tam nie wyczytałem nic o relingach...

Bardziej wyczytałem :

Myjnia nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia elementów,które nie były montowane fabrycznie, także za nieprawidłowo założone tablice rejestracyjne, jak również za szkody spowodowane użytkowaniem myjni niezgodnie z instrukcją obsługi.

jako ,że relingi stanowią wyposażenie fabryczne więc chyba nie problemu :?:
Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#213 Post autor: norris_85 »

Mówię z własnego doświadczenia, gdyż swego czasu jako jeszcze świeżemu kierowcy "udało" mi się na jednym z toruńskich Orlenów wyłamać antenę w starym peugeocie mojej mamy to dopiero przeczytałem regulamin w którym poza zapisami o lusterkach i antenach były też zapisy dotyczące właśnie relingów i np spojlerów. W Lublinie też już miałem okazję spotkać się z takim regulaminem. W tym przykładzie uszkodzenia wynikają z obecności spojlera ale w cytowanym fragmencie wyraźnie wylistowane są także relingi.

Osobiście z automatów korzystam jedynie w ostateczności, a moim Zefirem (odkąd został zaopatrzony w relingi i spojler) już kompletnie na takowe nie wjeżdżam.
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#214 Post autor: Wojti »

Rafał odradzam i zabraniam takie myjnie :lol: Tak na poważnie po wizycie i wysłuchaniu specjalistów od autodetalingu to śmierć dla lakieru(połysku) .Już lepiej na bezdotykowa niż automatyczną :shock:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

#215 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Wojti pisze:Rafał odradzam i zabraniam takie myjnie :lol: Tak na poważnie po wizycie i wysłuchaniu specjalistów od autodetalingu to śmierć dla lakieru(połysku) .Już lepiej na bezdotykowa niż automatyczną :shock:
Wiem, że to zło, ale na razie jest konieczne... auto w końcu jak znajdzie się czas trafi do lakiernika... takie moje marzenie od początku listopada (pieniądze są z odszkodowania tylko czasu wiecznie brak fuck). Po malowaniu pewnie nawet nie będę jeździł na bezdotykowe tylko do ojca pod dom na podwórko czyli gąbeczka i lekki strumień wody jak za starych czasów :)

Z nowinek:

1. radyjko - dzisiaj zapłacone, Sony CDX-F7750, komplet z pudełkiem nawet o dziwo... wiem, melomani powiedzą, że Sony to badziew i bla bla bla... słyszałem ten model i mi pasuje, nie jestem jakimś super koneserem, ale wydaje mi się, że ten model gra bardzo ładnie z głośnikami Zosi (Bose). Do tego model w kolorze grafitowym, a nie srebrnym będzie lepiej wyglądał na tle czarnej deski i srebrnego panelu ogrzewania :) W późniejszym czasie dojdzie pewnie interfejs do sterowania z kierownicy. Wiem, że to radio ma już dobrych kilka lat, ale jakoś nie widzę dobrego radia za małe pieniądze, wszystkie nowe za ok. 200-300zł to po prostu "plastik" - tak to nazywam, bo wszystkie głośniki w wieżach hifi za małe pieniądze są plastikowe, a nie jak stare dobre Altusy/Altony drewniane...
2. Tłumik końcowy... hurraaaa w końcu dzisiaj byłem zamówić i umówić się na montaż... czwartek, godz. 10 rano wpadam na warsztat. Koszt 290zł z robocizną, kompletem gum, śrubek, uszczelka... W końcu nie będzie furczał
3. Niespodzianka/gadżet - jest już w domu, ale brak czasu... raczej brak chęci, bo w robocie mnie tak dojeżdżają, że przed i po robocie to mam ochotę dostać odleżyn od kanapy i nie myśleć o niczym.... niestety awans nie zawsze ma pozytywne oblicze :/
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#216 Post autor: gRZENIU »

kacza1982 pisze:niestety awans nie zawsze ma pozytywne oblicze :/
Coś o tym wiem, ale idzie przywyknąć i z czasem będzie coraz lepiej ... :piwo:

kacza1982 pisze:Niespodzianka/gadżet - jest już w domu
No pochwal się co to za gadżet, bo już paznokcie zjadam z niecierpliwości ... :lol:

#217 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Gadżet (malutki, ale treściwy) miał wpaść jutro, w sumie już dziś (czwartek) zaraz po wymianie końcowego tłumika na szczelny i nie furczący, ale niestety dzisiaj tata gorzej się czuł jak byłem w pracy i będę musiał tam jechać z rana... wsadzę gadżeta do auta (do montażu śrubokręt wystarczy)... jeżeli zdążę to zamontuję, a jeżeli nie to w weekend razem z radiem, które mam nadzieję, że w piątek dojdzie :)

ps. Błogosławieni Ci, którzy czekali na kolejny gadżet ;)

#218 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Gadżet niestety nadal nie zamontowany :( może w niedzielę będę miał więcej czasu, z którym u mnie od tygodnia jest bardzo kiepsko (wtajemniczeni wiedzą dlaczego). Wczoraj poświęciłem trochę czasu po ciemku i ledwo 3 stopnie było, ale skręcało mnie niesamowicie, więc teraz wpadło to:

Obrazek

Kiedyś takie kupiłem, ale okazało się, że w wersji USA i bez pilota (dość ważny w tym modelu), teraz trafiło się grafitowe, które dużo lepiej prezentuje się w Zosi. Wiem, że na zdjęciu widać jak bardzo odrapana jest ramka, na żywo jest lepiej, ale daje mi to do myślenia... kiedyś będzie czas to się odnowi :)

Niestety, kupiłem radio przez OLX, zapłaciłem z góry i mam problemy:
1. Radio gra świetnie, głośniki Bose naprawdę teraz grają (dobre stare radio), płytki czyta cd-rw nawet, więc laser w dobrym stanie, ale...
2. Nie działa większość klawiszy na panelu, a sprzedający wysłał mi w paczce samo radio, a w opisie i na zdjęciach był pilot, papiery, paragony itp. zamontowałem i dowiedziałem się o uszkodzeniach, bez pilota nie da rady, nie wspomnę, że na początku chciał za wysyłkę 50zł, zeszliśmy do 30zł, bo patrzyłem na stronę poczty i paczka uwaga szkło, ubezpieczenie i wartość przesyłki itp. dawały max 26zł... wysłał paczkę zwykłą za 13zł... zadzwoniłem z pytaniem gdzie pilot? no to ściema, że się zepsuł, dzieci zawieruszyły itp.... na drugi dzień wiadomość, że znalazł się pilot i powinien być sprawny i baterie wymienił i powinno być ok... założyłem radio i dzwonię, że większa część przycisków nie działa i że poczekam na paczkę z pilotem (posłał jako zwykły list za 1,75zł chyba) i zobaczę czy działa, ale teraz to radio jest warte połowę ceny i jeżeli przyjdzie pilot i będzie sprawny to proszę rekompensatę w kwocie połowy ceny albo zajadę do niego osobiście i wtedy demontuję radio i zwrot kosztów razem z zawyżoną wysyłką... mam 150km do niego...
3. na szczęście pilot doszedł i jest sprawny, gadka o wymianie baterii to bzdura, bo była rozładowana, wsadziłem nową i jest ok, cieszę się z dźwięku, ale jednak ta myśl, że to jednak nie do końca działa...

Niestety będę nalegał na zwrot połowy ceny, a chyba jednak skończy się na chamskiej wizycie... jak to mówią, mądry Polak po szkodzie, bo mogłem kupić takie samo, w niższej cenie tylko srebrne i przez alle... więc z jakimś tam zabezpieczeniem chyba

Cholera, radio strasznie mi się podoba, pasuje mi do auta, choć ma niebieskie podświetlenia i chyba jednak dam do jakiegoś elektronika do naprawy, ale czy będzie mi się to opłacać? Jedno jest pewne, mam pilot, którego nie można dostać na ebayu, jest tak bardzo rzadki, a Sony odpisało, że można kupić nowy za prawie 150zł

Nie ma to jak przygody hehehe

Piszcie co chcecie, że sony blablabla, ja wiem jak to przyjemnie gra dla moich uszu... marzy mi się Nakamichi, ale ceny i dostępność to naprawdę masakra, ale radia mi się podobają, bo wyglądają jak tani badziew, a brzmienie... ech

Rozpisałem się, nie musicie czytać hehehe

Ogólnie Zosia ma się bardzo dobrze, codziennie dzielnie walczy z kilometrami, jedynie co to chyba wymiana przednich wycieraczek będzie mnie czekać, bo aktualnie mam Bosch (te bananowe) z wymienionymi gumkami na Valeo, ale niestety jak jest zimno to lubią skakać po szybie, są mniej elastyczne... do tego stopnia, że dziś na autostradzie po włączeniu włączyło się nagrywanie awaryjne w kamerce hehehe... decyzja pewnie padnie na alca zwykłe szkieletowe, bo tanie, dobre i nie żal wywalić na śmietnik po roku za ok. 30zł
Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#219 Post autor: wojtowca »

Hmmm... tak zachwalacie brzmienie na tych nie oryginalnych radiach, że aż mam chęć Rafał tego posłuchać na żywo :D ;) . Może będzie nam dane w końcu się SPOTkać :?:
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#220 Post autor: Sebu$ »

wojtowca pisze:Hmmm... tak zachwalacie brzmienie na tych nie oryginalnych radiach, że aż mam chęć Rafał tego posłuchać na żywo :D ;) . Może będzie nam dane w końcu się SPOTkać :?:
Wojtek, jest różnica na plus.
Wymieniłem na starego Clariona i na głośnikach Bose gra to super.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#221 Post autor: wojtowca »

Seba posłucham i u Ciebie :D ;)
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#222 Post autor: gRZENIU »

kacza1982, ostatnio czekam i czekam na ten gadżet a tu :shock: i nadal nic , ale rozumiem i będę czekał dalej :piwo:

Jeżeli chodzi o radyjko to dowiedz się ile by kosztowała ewentualna naprawa u elektronika, może będzie się opłacać ??? Masz pilot co powoduje wzrost wartości radia ... Więc warto spróbować ;)
Z gościem może być ciężka rozmowa tym bardziej ,że już od początku ściemnia , ale trzymam kciuki że radyjko się naprawi i połowa kasy wróci ... :piwo:

#223 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Grzeniu - z gościem to dość dziwna rozmowa, bo jak zadzwoniłem z usterką to był bardzo zakłopotany... podejrzewam, że zwróci połowę kwoty... nie wiem, tak strzelam, mam zamiar w poniedziałek zadzwonić po raz kolejny... prawda jest taka, że nie chcę radia oddawać, bo:
1. Wiem jak gra, moje Kochanie ma już dość bassu na tym radiu (na seryjnym Bose)
2. Rzadko spotykany kolor - grafit
3. Pilot - nie do kupienia, jedynie jeżeli ktoś z radiem sprzedaje
4. stan panelu radia - prawie bardzo dobry
5. przy tym radiu zaczynam się zastanawiać czy w ogóle potrzebuję subwoofer - marzy mi się, ale chyba jednak go nie potrzeba, Bose daje radę

Jeżeli chodzi o brzemienie itp. że stary sprzęt - sam Sebu$ to potwierdzi, ma starszego Kenwooda, ale na naszych głośnikach Bose - dobry sprzęt (stary czy nowy, byle dobry, wyższa półka) wyciska dobre brzmienie.

Dla chętnych porównania - jak się zorganizuje spocik, wezmę oryginalne radio i porównamy, dla chętnych kupić - nie sprzedaję oryginalnego radia - dodam je przy sprzedaży, bo mam je w karcie auta, z kodem itp.

gRzeniu - gadżet może jutro wpadnie, niestety niedziela, jedyny dzień w połowie dla wolny... jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego nie mam czasu zapraszam na PW - sprawy osobiste/rodzinne bardzo i nie będę walił oficjalnie

Dzięki za ciepłe słowa
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#224 Post autor: gRZENIU »

Rafał ja wszystko rozumiem, czytam Twoje posty w różnych tematach i wiem o co kaman :piwo: Dlatego stale będę obserwował Twój garaż ;)

Jeżeli sprawa chodzi o tego gościa od radia to mocno trzymam kciuki za pełny sukces :ok: Powiem Ci ,że ja sam zastanawiałem się nad subwooferem , ale często używam bagażnika albo dodatkowych siedzeń więc u mnie montaż mija się z celem. Jak narazie ,również nowe radyjko i u mnie czeka na montaż , ale u mnie się zejdzie z montażem jeszcze troszkę :(

#225 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

gRZENIU pisze:Rafał ja wszystko rozumiem, czytam Twoje posty w różnych tematach i wiem o co kaman :piwo: Dlatego stale będę obserwował Twój garaż ;)

Jeżeli sprawa chodzi o tego gościa od radia to mocno trzymam kciuki za pełny sukces :ok: Powiem Ci ,że ja sam zastanawiałem się nad subwooferem , ale często używam bagażnika albo dodatkowych siedzeń więc u mnie montaż mija się z celem. Jak narazie ,również nowe radyjko i u mnie czeka na montaż , ale u mnie się zejdzie z montażem jeszcze troszkę :(
gRZENIU - doczekałeś się, wreszcie dziś gadżet znalazł swoje właściwe miejsce :)

Obrazek

Od razu lepiej się całe auto prezentuje pomimo, że uj...ane. Jeżeli chodzi o suba/tubę - ja bagażnika prawie nie używam i służy mi do wrzucania byle czego, szczególnie tego, co trzeba np. zanieść do piwnicy (np. stare ramki, tak zostawiam je, bo są niemiecke ;) a prawda jest taka, że są solidne sygnowane przez Wurtha i jakieś takiego bardziej gumowe), więc spokojnie będzie tam na to miejsce, ale po zamontowaniu tego radia i odpowiedniej konfiguracji (loud, EQ, inne bajery) w zasadzie nie potrzeba nic więcej :) bass jest bardzo ładny, treściwy (dobra, nie mam szczególnie dobrego ucha, ale mi bardzo się podoba), sopran też bardzo wyraźny, normalnie głośniki oryginalne Bose oddają swoją jakość. Moja ukochana już ma dość, bo ja lubię bass (ciągle mi tłumaczy, że już mam prawie 34 lata, więc mam spoważnieć, ale ja lubię dobry dźwięk, dobry basik) i podkręciłem radyjko bardziej i teraz ładnie to idzie. Dla ukochanej specjalnie podkręciłem fader na +4 dla tyłu, aby nie słyszała hehehe. Może sub wpadnie kiedyś, bo jednak wtedy można sterować nim osobno, dodać bassu na tyle, a normalne głośniki bardziej na sopran ;) Podobnie miałem w poprzedniej Hondzie - poprzednik zamontował tubę (Voicekraft - wiem, chińska, tania, ale aktywna i do mojego słuchania starczała, jednak jakość dźwięku taka sobie, dudniło sobie) w taki sposób, że miała wyłącznik na panelu środkowym i można było jej w ogóle nie używać. Niestety radio z DVD wszystkomające, wszystkoodtwarzające itp. nie grzeszyło jakością dźwięku, zawitał najtańszy Pionek beznapędowy i już było o wiele lepiej, można było sterować tubą osobno, ale do tego by już trzeba wymienić fabryczne, kiepskie głośniki... nie temat to o poprzednikach. Zosia dobrze się sprawuje, więc jak tylko z tatą sytuacja się trochę uspokoi zabiorę się za rozebranie drzwi kierowcy, bo coś drży przy większej głośności i podejrzewam, że coś jest luźnego, bo jak się dociśnie tapicerkę to jest lepiej, więc raczej głośnik ok

ps. Ogromne podziękowania dla Miodzika za rameczki, które cieszą moje oko, a co do reszty interesów będziemy w kontakcie

ps. gRZENIU - co do reszty garażu, coś tam pewnie będzie wpadać od czasu do czasu, ale na razie rodzina, potem Zosia i na początek tylne hamulce do poprawy i ręczny znowu... potem może jakieś lakierowanie upragnione od 4 miesięcy... a znając siebie to w międzyczasie jakaś drobnostka wpadnie hehehe

ps. Co do radia i nieuczciwego sprzedawcy - jak nie zechce nic zwrócić to trudno... nie mam czasu na podróż 300km w dwie strony (kasa akurat najmniej ważna), oddam radio do elektronika jakiegoś, aby to obejrzał, może uda się naprawić, bo znalezienie samego panelu graniczy z cudem bardziej niż znalezienie używanego pilota oryginalnego (nowy 150zł - można kupić o dziwo). Pilotem świetnie się obsługuje radio, ale jak coś mam to to ma działać :)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2016, 19:28 przez Skasowany użytkownik 16629, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Zafira A”