Kontrolki na zapłonie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
vojti

#16 Post autor: vojti »

Benzyniakipod tym względem mają łatwiej i bezpieczniej :lol:
adask04

#17 Post autor: adask04 »

Niewiem czy kogoś to jeszcze interesuje ale znam odpowiedź z 1 ręki czyli od mojej Zosi :)
Kontrolka na zapłonie się świeciła, po odpaleniu gasła, samochód miał w pamięci błędy...błędy zostały skasowane i kontrolka po załączeniu zapłonu gaśnie razem z innymi.

Dziś podczas jazdy zapalił mi się check engine niewiem czemu bo jechał normalnie a chyba podpięcie CB radia i navigacji lub położenie anteny od CB na dachu check`a nie wywołuje ;p bo zaświecił się właśnie od tego momentu a po powrocie jak wszystko odłączyłem i pościągałem to check zgasł ;p zgłupiałem ;p
Ale owa kontrolka znów świeci się cały czas na zapłonie a po odpaleniu znika więc odpowiedź jest prosta:

Jeśli kontrolka nie gaśnie na załączonym zapłonie przed odpaleniem silnika tzn że samochód ma jakieś błędy w pamięci.

;))
tomek.kos3n

#18 Post autor: tomek.kos3n »

Panowie, myślę jednak że ktoś coś tu majstrował przy tym liczniku

Tylko najgorsze że byłem niedawno na komputerze u jednego z lepszych elektryków w moim mieście.
Na kompie nie wyszły żadne błędy.

Wczoraj auto wpadło kilka razy w tryb awaryjny? max 3 tys obrotów i straszny muł .
Po jakimś czasie się uspokoił i jeździ normalnie

Dzisiaj nie wytrzymałem i wymontowałem EGR w celu przeczyszczenia ? ... w środku jedna wielka masakra ... ściągnąłem przy okazji kolektor - tam jeszcze większa masakra.

Przy tym trybie awaryjnym wydaje mi sie że MUSI SIĘ ZAPALIĆ kontrolka AUTO Z KLUCZYKIEM !
-- NIESTETY SIĘ NIE ZAPALIŁA - choćby na chwilę

Dzisiaj zanim rozebrałem kolektor , pościągałem wtyczki i odpaliłem auto ... żadna kontrolka się nie zapaliła - żaden CHECK kluczyk czy inny shit .....

Myślę żeby kupić inny licznik ?

dobry to pomysł ? bo już sam nie wiem co mam robić
tomek.kos3n

#19 Post autor: tomek.kos3n »

aha na Youtube przejrzałem chyba z 20 zafir / astr - filmiki jak ludzie odpalają auta . na 20 aut 2 nie miały przy starcie zapalającej się kontrolki auto z kluczykiem ...
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#20 Post autor: lawless »

tomek.kos3n pisze:aha na Youtube przejrzałem chyba z 20 zafir / astr - filmiki jak ludzie odpalają auta . na 20 aut 2 nie miały przy starcie zapalającej się kontrolki auto z kluczykiem ...
Kontrolka auta z kluczykiem występuje chyba od 2000 lub 2001 roku nie jestem pewien dokładnie .Gdzieś jest na forum o tym.
Myśl samodzielnie!
tomek.kos3n

#21 Post autor: tomek.kos3n »

ja mam auto z 2002 roku ... przeczytałem chyba wszystko .... chyba zaryzykuje i kupie licznik za 100 zl i poświęcę pół dnia na rozbieranie tego dziadostwa . gorzej jak się okaże że i na nowym liczniku nie będzie działać .

Denerwuje mnie fakt iż coś powinno być teoretycznie patrząc na rocznik oraz inne auta a U MNIE TO NIE DZIAŁĄ ... auto wpada w tryb awaryjny a na blacie cisza .
Skasowany użytkownik 6483

#22 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego, zamiast inwestować 100 zł w nowy licznik , zainwestuj kilka zł w np żarówkę do swojego starego licznika. A najlepiej to jak Cie to męczy, rozbierz licznik i sprawdź co tam jest nie tak , może być drobnostka , która nie będzie wymagać zakupu nowego licznika . Poza tym , nowy licznik to nowe wskazania licznika km . Zacznij od najprostszej ewentualności :) , czyli sprawdzenia żaróweczek :)
tomek.kos3n

#23 Post autor: tomek.kos3n »

jarecki69, kolego , licznik rozbierałem zaraz po kupnie auta i wymieniałem żarówki bo były popalone. nie sądzę żeby na wyświetlaczu który wyświetla te auto z kluczykiem każda z kontrolek miała swoją żarówkę bo to raczej w lekko innej technologii jest rozwiązane :)

dał bym sobie spokój gdyby to była kontrolka dajmy to kierunkowskazu czy świateł przeciwmgłowych ale niepokoi mnie że auto wpada w tryb awaryjnyy czy coś sie uszkadza a ja o tym nie wiem .

czy tym Oplowskim programem można wymusić zapalenie się każdej kontrolki na liczniku? taki test kontrolek ? jutro podłącze sam komputer na warsztacie tylko tam jest program BOSCHa chyba uniwersalny i nie wiem czy on da rade
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, 20:06 przez tomek.kos3n, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#24 Post autor: Rybka »

Zobacz przy liczniku pin 34 czy ktoś nie przeciął kabla. Kolor brązowo-niebieski.
Jest to przewód od kontrolki check engine.

Op-comem można sobie zrobić test kontrolki.
tomek.kos3n

#25 Post autor: tomek.kos3n »

Rybka pisze:od kontrolki check engine.
czyli kontrolka SILNICZKA?
silniczek mi się zapala i przy uruchomieniu silnika gasnie . Nie zapala się wcale kontrolka auto z kluczykiem
tomek.kos3n

#26 Post autor: tomek.kos3n »

Dzisiaj z faktu iż miałem mase latania w sprawach prywatnych, kolektor i cały dolot poskładał mi mechanik , następnie przejechałem się autem z niezałożonym wężem od intercoolera :lol: dym jak z batorego i mało mocy ... ale do czego zmierzam...

podłączyliśmy komputer , program BOSCHa wykrył 5 błędów silnika - wszystkie błędy od rozłączanych czujników zaworów itd przy ściąganiu kolektora ... + jazda z niepodłączonym intercoolerem.

Problem polega na tym iż te błędy ( odpallałem auto z odpiętym mapsensorem) powinny jakoś informowac mnie po przez CHECK ENGINE czy nieszczęsny kluczyk z samochodem !

na licznikach cisza - żadnego błędu pomimo 5 błędów w pamięci które wykrył program .

Tym programem niestety nie szło zrobic testu kontrolek- były opcje testu obrotomierza , rezerwy , esp i abs ale wszystkich kontrolek na raz sie nie dało zapalić jak np w bmw.

Mam coraz większą ochotę wybebszyć licznik ?
albo kupić drugi za 100 zł z allegro - ładny biały z ramkami :) znajomy podkręci mi kilometry na nowym na takie jak mam obecnie bez problemu ...

co robic ?

a może jest ktoś w pobliżu mojego miasta z tym TECHEM czy OPCOMEM - żeby się podpiąć

Kostrzyn nad Odrą - Gorzów ...
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, 21:05 przez tomek.kos3n, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#27 Post autor: Mat86radom »

rafaellowarszaw pisze:Witam wszystkich.
Pytanie skierowane szczególnie do kolegów którzy mają:
Zośki A 1,8 125km 92 kw prod 2003-2005...
Pytanko:
Jakie kontrolki świecą się wam po przekręceniu kluczyka na 1 pozycję ( Tak po 5 sek, jak zgaśnie ABS itd...) Jakie kontrolki zostają?
Czy normalne jest, że póki nie uruchomię silnika to świeci mi się na żółto symbol silnika???

I tak przy okazji.
Jakie macie obroty po uruchomieniu zimnej Zośki- np. po nocy... tzn czy wam jakoś falują czy od razu spadają do np. 750???

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Rafał

rafaellowarszaw, u mnie zaraz po odpaleniu auta obroty w granicach 1400/1500 a później opadają bez żadnego falowania do jakichś 800/850 tak na oko.
Obrazek zdjęcie poglądowe ale u mnie jest identycznie z kontrolkami, gasną dopiero po uruchomieniu auta
Ostatnio zmieniony 06 mar 2016, 11:12 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 2 razy.
mirekania34

#28 Post autor: mirekania34 »

Otóż u mnie dzisiaj się pojawił problem nie zaswieca się wcale kontrolka auto zapaliło i po chwili zgasł potem mężowi udało się odpalić na plaku przejechał się i wszystko ok trochę przydymila na czarno ale konyrolka nadal nie świeci
Załączniki
Screenshot_2016-03-21-17-09-47.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”