Zafira B 1,9 120km 2006 Buczenie przy dodawaniu gazu

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
robert2044

Zafira B 1,9 120km 2006 Buczenie przy dodawaniu gazu

#1 Post autor: robert2044 »

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum, nie mogę nigdzie znaleźć porady na mój problem.
Ostatnio zauważyłem że w trakcie jazdy wystepuje dziwny dźwięk jakby buczało łożysko koła i wydaje się jakby z lewej strony. Słychać to także gdy auto stoi w miejscu i dodam gazu. Czyli ten dźwięk pojawia się w trakcie dodawania gazu i jego odpuszczenia i zaczyna się od ok 2000 obrotów.Ostatnio zauważyłem że słychać turbinę , jakby trochę gwizdała - oleju nie ubywa.
Dodam że po otwarciu maski nie da się zlokalizować dokładnego miejsca z którego dochodzi ten dźwięk.
pozdrawiam i pomocy
konradviking

#2 Post autor: konradviking »

A jestes pewien że to nie żadna rolka od paska osprzętu? Może zdejmij pasek dla Pewności i wtedy odpal auto, turbina raczej nie wydaje innych dźwięków po za gwizdaniem, swoją drogą im mniej gwiżdże tym lepiej.
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: fredas »

Sprawdź złącze elastyczne rury wydechu (siatka łącznie ruły)
Obrazek
Obrazek
robert2044

#4 Post autor: robert2044 »

Złącze wygląda dobrze, muszę sprawdzić jeszcze te rolki paska klinowego, może alternator?
Dodam , że nie zdarzyło się to jeszcze na zimnym silniku, jak do tej pory tylko na ciepłym.
siwy1538

#5 Post autor: siwy1538 »

CZeść
Jak zdejmiesz pasek osprzętu tak jak radził kolega powyżej to wyeliminujesz ewentualne dźwięki z rolek, napinacza paska, alternatora i sprężarki klimatyzacji.

A auto "dobrze Ci się zbiera"?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”