Bodek23 - 1.8 Sri, 140 KM, 2009, manual
Bodek23 - 1.8 Sri, 140 KM, 2009, manual
Zafirkę zakupiłem 2 miesiące temu po długim poszukiwaniu "siedmio-osobówki" w grę wchodził jeszcze Citroen C4 Grand Picasso oraz Ford S-Max jednak w relacji wiek i przebieg auta kontra cena Zafira dyskwalifikowała przeciwników, auto w wersji SRI: ładne felgi 17 calowe, przyciemnione szyby z tyłu, spojlerek, przebieg 65000 km, pierwsza rejestracja w sierpniu 2010, wszystko ładnie pięknie lecz niestety Zafirka okazała się problematyczna od samego początku na moje szczęście kupiłem ją w salonie Arnold Clark gdzie dostałem 2 miesiące gwarancji na samochód, po dwóch dniach zapaliła się kontrolka Check Engine i auto zaczęło pracować na trzech cylindrach - powrót do salonu, wymieniono świece oraz cewkę zapłonową, po kilku dniach wsłuchiwania się w pracę silnika zauważyłem, że auto dziwnie klekocze przez kilka sekund zaraz po odpaleniu oraz głośno pracuje, bardzo ciężko zaczął też pracować lewar zmiany biegów przestało również świecić trzecie światło stop - wizyta w salonie, naprawa trwała tydzień, wymieniono: obydwa koła zmiennych faz rozrządu wraz z solenoidami, cięgna lewarka zmiany biegów, przedni tłumik, oraz trzecie światło stop, po tych naprawach wymieniłem olej (Castrol Magnatec 5W30 C3 Dexos 2), 2 tygodnie później zorientowałem się że nie działa klimatyzacja oraz zauważyłem poważny wyciek ze skrzyni biegów - oczywiście znowu wizyta w salonie, tym razem uszczelniono dekiel pod skrzynią biegów oraz wymieniono skraplacz klimatyzacji w sumie naprawy opiewają na kwotę ponad 1000 funtów jedyny plus że wszystko w ramach gwarancji ja straciłem jedynie swój czas oraz sporo nerwów i stresów niestety silnik nadal pracuje głośno najbardziej w okolicy 2800- 3200 obrotów głośne buczenie, warkot, połączony z takim dudnieniem przypominającym bicie opony, miałem nadzieję że po uszczelnieniu dekla skrzyni biegów i wymianie oleju wszystko zacznie pracować jak należy jednak problem występuje nadal i już sam nie wiem co mam robić przegrzebałem setki postów na różnych forach i nie znalazłem rozwiązania w serwisie już mnie zbywają mówiąc że tak ma być i nie mam jak im udowodnić że jest inaczej, jakby tego było mało znalazłem też ognisko korozji w lewym dolnym rogu po otwarciu tylnych prawych drzwi w okolicach progu, ogólnie auto dobrze się prowadzi, ładnie trzyma drogi jest przestronne i wygodne jednak po takich przejściach zaraz po zakupie jestem trochę rozczarowany ponieważ kupując Zafirę z małym przebiegiem byłem przekonany że w najbliższym czasie będę jedynie lał paliwo i cieszył się bezawaryjną jazdą...
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
lub tak http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=241308#241308 będzie przejrzyście i ciekawie
Ps; jedź do serwisu i truj im niech niedociągnięcia robią. a ta ruda to standard, każdy z nas to miał, ma lub będzie miał :>
Ps; jedź do serwisu i truj im niech niedociągnięcia robią. a ta ruda to standard, każdy z nas to miał, ma lub będzie miał :>
Ostatnio zmieniony 12 mar 2016, 14:00 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Niestety nie znalazłem wcześniej czasu aby zrobić jakieś przyzwoite zdjęcia Zafirce więc dzisiaj mimo nie najlepszej pogody tak na szybko cyknąłem kilka fotek aby poprawić temat, w którym chciałem przedstawić swoje auto jednak opcja edytuj po takim czasie nie działa dlatego zdjęcia wrzucę tutaj mając nadzieję że uda się je dołączyć do pierwszego postu na górze tematu.
Pozdrawiam!
Niestety nie znalazłem wcześniej czasu aby zrobić jakieś przyzwoite zdjęcia Zafirce więc dzisiaj mimo nie najlepszej pogody tak na szybko cyknąłem kilka fotek aby poprawić temat, w którym chciałem przedstawić swoje auto jednak opcja edytuj po takim czasie nie działa dlatego zdjęcia wrzucę tutaj mając nadzieję że uda się je dołączyć do pierwszego postu na górze tematu.
Pozdrawiam!
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Dzięki za miłe słowa, faktycznie auto wygląda dobrze od pierwszego spojrzenia wiedziałem, że ją chcę do tego ten mały przebieg... później zacząłem mieć jej dość ze względu na liczne awarie ale teraz jest już lepiej więc chyba zostaniemy razem na trochę (brakuje jedynie szóstego biegu)... Wszystkie problemy z autem opisałem w tym temacie: Usterka goni usterkę... Mam nadzieję, że to już koniec niedomagań Zośki!