Sterownik zamka centralnego

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
martinbb

#31 Post autor: martinbb »

Cześć,

ja z kolei mam następujący problem z centralnym zamkiem: już drugi raz rozkodował mi się kluczyk i co gorsze oba kluczyki, które posiadam nie pasują do zamka w drzwiach i klapie bagażnika... więc nie mogę się dostać do auta! Za pierwszym razem udało mi się z kolegą dostać do auta za pomocą długiego pręta (na szczęście szyby mam na korbki). Kolega sprawdzał kable i są w porządku, w kluczyku jest nowa bateria i znalazłem w necie instrukcję kodowania kluczyka (wkładam kluczyk do stacyjki i przekręcam w pozycję II, naciskam przycisk otwierania drzwi na kluczyku - po tym zamki automatycznie powinny się zamknąć i otworzyć) i przez kilka tygodni wszystko było w porządku, ale przed świętami kluczyk coraz gorzej łapał i w niedzielę znowu się rozkodował (dioda na kluczyku miga, ale centralny zamek nie reaguje).
Co do zamka w drzwiach to planuję wymianę wkładki i będę miał zawsze nowy zapasowy kluczyk do awaryjnego otwierania drzwi, ale nie mam pojęcia co może być przyczyną rozkodowania kluczyka - czy ktoś miał już taki problem?
tomzam

#32 Post autor: tomzam »

Zmień baterię, może być słaba, dioda jeszcze świeci ale sygnał już za slaby
Skasowany użytkownik 6483

#33 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

To nie wina baterii, to musi być problem z połączeniem . ja miałem podobnie , co dwa dni mi sie kluczyk rozprogramowywał. Podjechałm do kumpla a ten ,że to standart. mam mu go zostawił to podlutuje styki i będzie jak ta lala . No i jak moja Zoska sie o tym dowiedziała ,że daje kluczyk do naprawy, to jakims cudem przestała fiksować i od ok 6 mcy nie mam problemu z centralnym zamkiem :lol: . Ale fakt , tam się robi przerwa na lutach i bodajże transponder bo tak to sie chyba nazywa , nie ma łączności z centralką w aucie. Jak dasz elektronikowi od kluczyków to Ci to za niewielkie pieniadze powinien zrobić :piwo:
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#34 Post autor: Dziadek13 »

Co by nie gdybać co gdzie i jak troszke foto i wszystko jasne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lutownica grotowa mała i polutować ja jeszcze podkładam sztywniejszą gąbke na baterie i wtedy zamykam .
Janus

#35 Post autor: Janus »

Z moich doświadczeń z pilotami w ZA wynika jeszcze,
że jak masz już słabą baterię, to w którymś momencie centralka wykasuje tego pilota.
Tłumaczę to sobie w ten sposób, że przy słabej baterii w którymś momencie siada transmisja między pilotem a centralką, pojawiają się błędy, a wówczas centralka tego pilota blokuje.

Wymiana baterii na nową, programowanie w aucie po włączeniu zapłonu - pilot działa, centralka go nie gubi.
Taki próby programowania na starej baterii "co chwilę" - co wejście do auta to z pilota nie otwierał...
Chrees

#36 Post autor: Chrees »

No to chyba nie do końca tak: u mnie podobno było u poprzedniego właściciela tak, że kluczyk raz otwierał, raz nie - niby bateria wyczerpana. Jak ja kupiłem Zośkę, wymieniłem baterię, dorobiłem nowy kluczyk (bo był tylko jeden) i też nie działa. Nie można zaprogramować (brak reakcji) na obu kluczykach. Zrobiono pomiary nadawania przez pilotów i niby jest ok. Zastanawiam się co z tym mogę zrobić, a póki co samochód otwiera się tylko za pomocą kluczyka.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#37 Post autor: Dziadek13 »

Chrees pisze: u poprzedniego właściciela tak, że kluczyk raz otwierał, raz nie - niby bateria wyczerpana. Jak ja kupiłem Zośkę, wymieniłem baterię, dorobiłem nowy kluczyk (bo był tylko jeden) i też nie działa.
Czyli tylko transporder imo jest ori a elektronika jest od innej centralki,zrobili cie w . .......
Nic z tym nie zrobisz trza nową centralke ale z pilotami ori do niej a transporder jeden tylko masz więc drugi kluczyk jest na nie ori transporderze lub bez .
Pilot starczy przyłożyć do anteny radia które gra na krótkich lub UKF i naciskając na przyciski słyszymy szumy zamiast muzyki w czasie naciskania.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2016, 13:47 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 6 razy.
Chrees

#38 Post autor: Chrees »

A droga taka zabawa z nową centralką??

Mi mój mechanik mówił raczej, zę coś na przewodach od odbiornika, czy jak to tam nazwać.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#39 Post autor: Dziadek13 »

Na alledrogo dwa klucze oczywiście bez końca metalowego i transpordera plus centralka około 90zł instalacja prosta przekładasz centralke i swoje groty do kluczyków żadna filozofia.
Np. http://allegro.pl/sterownik-zamka-cg-90 ... 27110.html

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2016, 17:47 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Chrees

#40 Post autor: Chrees »

Dzięki za info.
Rozumiem, że to że od Vectry, to nic nie szkodzi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”