branie oleju

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Behemot

#76 Post autor: Behemot »

Niedawno pojawił się artykuł o problemie brania oleju w innych niemieckich autach benzynowych:
http://magazynauto.interi...tsi,nId,1864800

Czy ktoś interesował się operacją przetaczania rowków pierścieni w tłokach i zastosowanie większych pierścieni w Zafirze? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie i fachowca godnego polecenia w mazowieckim?
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#77 Post autor: paweldm »

Mam doświadczenie z tylko benzyniakami Opla 1.4v 16v, 1.8 16v, 2.0 16v i 2.0 16v turbo i wszystkie brały olej, na tyle że między wymianami musiałem dolewać olej. Natomiast diesle użytkowałem tylko PSA (Citroen-Peugot). 1.4 hdi (bez pdf) pozostałe 1.6 hdi 2.2 hdi z pdf-em i w tych silnikach nigdy nie potrzebowałem dolewać oleju między wymianami (15 000km).
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
dedote

#78 Post autor: dedote »

Witam Wszystkich, mam pytanie do użytkowników ZB z silnikiem 1.8 140km, ile dolewacie oleju? Ja u siebie muszę dolać około 150ml na 200km . Czy to nie za dużo? Na forum wyczytałem ze może pobierać litr na 1000km czy to prawda?
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#79 Post autor: ryba1 »

dedote pisze:Ja u siebie muszę dolać około 150ml na 200km
poważnie piszesz.to masz prawie ;litr na 1000km.
dedote pisze:wyczytałem ze może pobierać litr na 1000km czy to prawda?
taka jest norma opla.może ale nie musi.z reguły to jest kilka setek na 10000tyś km.u Ciebie jest juz tragedia.wciągą więcej niż roz.....ne LET-y do remontu
dedote

#80 Post autor: dedote »

Rozumiem ze silnik do roboty?
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#81 Post autor: ryba1 »

dedote pisze:Rozumiem ze silnik do roboty?
w rzeczy samej
dedote

#82 Post autor: dedote »

ryba1 pisze:
dedote pisze:Rozumiem ze silnik do roboty?
w rzeczy samej
to jeszcze zapytam szukac drugiego na przekładkę? Jaki może być orientacyjny koszt remontu mojego silnika?
mpendzik

#83 Post autor: mpendzik »

Fajna rada... najlepiej od razu remontować... a może by tak sprawdzić silnik pod kątem wycieków ? Wchodziłeś pod samochód i patrzyłeś ? Skąd pewność że spala olej ? dymi na niebiesko ? Pojawia ci się pomarańczowa kontrolka oleju która sugeruje dolewkę?
A jak kolega sprawdza olej w silniku ?
Na remont zawsze przyjdzie czas..
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#84 Post autor: ryba1 »

mpendzik, chyba nie sądzisz że tyle oleju wycieka.
mpendzik pisze: Pojawia ci się pomarańczowa kontrolka oleju która sugeruje dolewkę?
u kumpla pojawia sie ta kontrolka i pożera olej
mpendzik pisze:Na remont zawsze przyjdzie czas..
chyba s nie sądzisz że sam sie cudownie ozdrowi
dedote pisze:to jeszcze zapytam szukac drugiego na przekładkę?
ja bym raczej swój rozebrał.być może wystarczy głowicęienie zrobić i będzie ok.uszczelnić jak sa wycieki o ile są
dedote

#85 Post autor: dedote »

mpendzik pisze:Fajna rada... najlepiej od razu remontować... a może by tak sprawdzić silnik pod kątem wycieków ? Wchodziłeś pod samochód i patrzyłeś ? Skąd pewność że spala olej ? dymi na niebiesko ? Pojawia ci się pomarańczowa kontrolka oleju która sugeruje dolewkę?
A jak kolega sprawdza olej w silniku ?
Na remont zawsze przyjdzie czas..
Silnik sprawdzony pod kątem wycieków-brak, nie dymi na niebiesko czy to przy odpalania czy przy obciążeniu. Kontrolka się zapala.

Ja ją kupiłem była zalana olejem 10w40, ja wlałem za radą sprzedawcy 5w30. Wczoraj zmieniłem z powrotem na 10w40 zobaczymy co będzie dalej. Pewien zakład mechaniczny w Łodzi wycenił koszt naprawy silnika na 3,5 tys zl.
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#86 Post autor: ryba1 »

dedote pisze:Ja ją kupiłem była zalana olejem 10w40, ja wlałem za radą sprzedawcy 5w30. Wczoraj zmieniłem z powrotem na 10w40 zobaczymy co będzie dalej. Pewien zakład mechaniczny w Łodzi wycenił koszt naprawy silnika na 3,5 tys zl.
ciekawa rada.powinno mniej pożerać ale będzie dalej.ciekawy zakład że bez rozbieranie wie co jest do wymiany.jakie auto ma przebieg???
dedote

#87 Post autor: dedote »

190 tys. z Ksiażka serw, ale wiadomo jak moze byc.
dabu

#88 Post autor: dabu »

Witam. Panowie Posiadam OPEL ZAFIRA B 1,6 Typ Silnika Z16XER.
Robiłem wymianę oleju na taki Olej Silnikowy GM 5w30 I po 3,5 tys km było minimum , czy to normalne ? Może trzeba zmienić na jakiś lepszy olej ? Coś kiedyś czytałem, że do tych silników trzeba jakiś inny kupować ?
Skasowany użytkownik 6483

#89 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Dolej do ponad połowy wskaźnika i obserwuj co sie będzie działo po pary tys km...z minimum nie ma co jeździć tak czy siak...
tomek evo

#90 Post autor: tomek evo »

ryba1 pisze:
dedote pisze:Ja ją kupiłem była zalana olejem 10w40, ja wlałem za radą sprzedawcy 5w30. Wczoraj zmieniłem z powrotem na 10w40 zobaczymy co będzie dalej. Pewien zakład mechaniczny w Łodzi wycenił koszt naprawy silnika na 3,5 tys zl.
ciekawa rada.powinno mniej pożerać ale będzie dalej.ciekawy zakład że bez rozbieranie wie co jest do wymiany.jakie auto ma przebieg???
Rada jak najbardziej słuszna bo 10w40 to nie jest odpowiednia lepkość, przynajmniej do całorocznej eksploatacji. Oczywiście jak bierze dużo oleju na 5w30 to najpewniej na 10w40 będzie go brało nieco mniej ale to nie jest rozwiązanie problemu. Jak już 10w to proponuję 10w50 ale tylko na lato (no chyba, ze mamy ocieplany garaż). Czy naprawiać czy brać nowy silnik to zawsze jest dylemat ale niestety często naprawa jest droższa od "nowego" silnika, z drugiej strony jeśli różnica jest niewielka to zawsze się lepiej wie co się ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”