Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Szukał ale nie znalazł
Czy ktoś może robił to samemu i posiada wiedzę HOW TO ? Szykować się na jakieś niespodzianki?
W Sam naprawiam oczywiście brak tego silnika..
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2016, 17:41 przez sergiu, łącznie zmieniany 1 raz.
A więc tak..
Kupno paska w IC- trzeba chyba w totka wygrać. Ucando- brak paska do mojego modelu. pozostało allegro- padła na ten sklep i mogę go polecić. http://allegro.pl/conti-pasek-wieloklin ... 36826.html
Sama wymiana nie jest dużym wyzwaniem.
Należy:
wejść w posiadanie : nasadka 15 z długim uchwytem. ja standardowy klucz przedłużyłem kluczem do kół, torxy, jeden kluczyk imbusowy cienki, nowy pasek wielorowkowy
Zdemontować filtr powietrza. W całości, łącznie z obudową.
Najpierw pokrywa, zalecam od razu odłączenie przepływki i odkręcenie pokrywy od rury doprowadzającej powietrze do kolektora. Potem filtr a następnie jedna śrubka w rejonie podszybia i dolna część obudowy jest gotowa wyjęcia.
gdy już mamy łatwy dostęp do paska, klucz 15 nakładamy na śrubę od napinacza i ciągniemy do siebie. z użyciem siły. Tu potrzebna jest ta przedłużka do klucza, gdyż standardowy nie daje możliwości operacji rękoma.
kiedy jedną ręką ciągniemy napinacz, w drugiej mamy przygotowany imbusik- posłuży do zablokowania napinacza. Będzie to możliwe kiedy zrównają się dwa otwory. (znajdę zdjęcia lokalizacji otworów, to dodam)
po zablokowaniu napinacza pasek powinien zejść bez żadnych problemów.
I teraz tak. Jest możliwość założenia nowego paska już w tej chwili ale jeżeli robisz to po raz pierwszy w życiu, nie będzie Ci łatwo go założyć na koło wału.
Ja w tym momencie zdjąłem PP koło, zdemontowałem nadkole (5 śrubek, zapinki, kołki) i jak na dłoni pojawiło się koło wału.
Czy jest to potrzebne? Nie wiem. Ale na pewno pomaga.
zakładamy nowy, zwracając baczną uwagę na ułożenie starego paska, co by nie założyć inaczej
podciągamy do siebie delikatnie napicznacz, odblokowujemy imbusa...
optyczna kontrola ułożenia nowego paska, kontrolne uruchomienie silnika czy obserwacja czy pasek chodzi równo i nie obciera nigdzie.
i to tyle. Składamy wszystko.
EDIT:
Dodałem zdjęcie - nie moje- obrazujące lokalizację otworu do zablokowania napinacza. Uwierzcie, on tam jest mały ale jest.
Załączniki
Umiejscowienie otworu blokady napinacza
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2016, 09:22 przez sergiu, łącznie zmieniany 2 razy.