[B] Cewka Delphi produkcja Chiny czy Portugalia
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
[B] Cewka Delphi produkcja Chiny czy Portugalia
Dzisiaj rano przy rozpędzaniu, jakieś 3 km od uruchomienia, lekko szarpnęło, zaświecił check i silnik zaczął głośno pracować pod obciążeniem. Dojechałem do pracy. Nie zgasł podczas drogi. Zapala bez problemu ale chodzi jak traktor. Podniosłem maskę silnik trzęsie się na wolnych obrotach.Gaz-hamulec pokazuje P0301 - czyli wypadanie zaworu na 1 cylindrze.
Mechanik obstawia cewkę, i tu mam dylemat jest sprzedający na alle, który oferuje cewki Delphi made in China lub made in Portugal. Oczywiście Chińskie tańsze o paręnaście złotych.
Warto dopłacać ?
Mechanik obstawia cewkę, i tu mam dylemat jest sprzedający na alle, który oferuje cewki Delphi made in China lub made in Portugal. Oczywiście Chińskie tańsze o paręnaście złotych.
Warto dopłacać ?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2016, 20:49 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB 
ZC
ZC
- tOmki
- Zafiromaniak
Obie cewki Delphi maja ten sam numer, różnią się tylko krajem pochodzenia.
298,50 zł vs 334,90 zł
298,50 zł vs 334,90 zł
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2016, 20:49 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB 
ZC
ZC
-
grzes
Kiedy byłem umówić się na montaż instalacji LPG gaziarz postawił kilka warunków, między innymi powiedział tak:
-przy przebiegu 150t km te cewki lubią siadać, jeżeli po założeniu instalacji okaże się, że na gazie silnik zacznie przerywać to proszę być świadom tego, że bez pytania zmieniam cewkę i to tylko na oryginał. Nie zgodzę się na żadne zamienniki.
Wiadomo, że instalacja LPG wymaga spełnienia kilka dodatkowych kryteriów szczególnie w tm silniku. Od siebie zadam Ci pytanie:
-"oczywiście Chińskie tańsze o paręnaście złotych"- Czy przy kwocie ok 400zł za cewkę warto oszczędzać 30zł? Bo ja wezmę na pewno "oryginał". Cena grubo orientacyjnie i to z zasłyszenia.
-przy przebiegu 150t km te cewki lubią siadać, jeżeli po założeniu instalacji okaże się, że na gazie silnik zacznie przerywać to proszę być świadom tego, że bez pytania zmieniam cewkę i to tylko na oryginał. Nie zgodzę się na żadne zamienniki.
Wiadomo, że instalacja LPG wymaga spełnienia kilka dodatkowych kryteriów szczególnie w tm silniku. Od siebie zadam Ci pytanie:
-"oczywiście Chińskie tańsze o paręnaście złotych"- Czy przy kwocie ok 400zł za cewkę warto oszczędzać 30zł? Bo ja wezmę na pewno "oryginał". Cena grubo orientacyjnie i to z zasłyszenia.
- tOmki
- Zafiromaniak
Tylko wiecie, na pudełku made in portugal, a w nim made in china.
Jak rozróżnić ?
No i znalazłem jeszcze jeden kwiatek: Made in EEC - PT. Obstawiam że chodzi o Portugalię.
Ale EEC to European Economic Community czyli protoplasta EC - Wspólnoty Europejskiej.
ECC istniało do 1993.
Znalazłem też taki wpis:
5C = Dutch 1C = Germany 2C = France
oraz ktoś miał produkt wyprodukowany w Japonii i też było made in ECC.
Jak rozróżnić ?
No i znalazłem jeszcze jeden kwiatek: Made in EEC - PT. Obstawiam że chodzi o Portugalię.
Ale EEC to European Economic Community czyli protoplasta EC - Wspólnoty Europejskiej.
ECC istniało do 1993.
Znalazłem też taki wpis:
5C = Dutch 1C = Germany 2C = France
oraz ktoś miał produkt wyprodukowany w Japonii i też było made in ECC.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2016, 21:35 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB 
ZC
ZC
-
grzes
No tak, dobre pytanie. Polecał bym sklep stacjonarny. Jakoś nie mam zaufania w takich sprawach do all... Dzisiaj się dowiedziałem, że mechanik mojego brata zakładał dwa rozrządy renomowanego producenta, do reni z all.. zakupione w "dobrych cenach". Po przejechaniu 20t. km przy obydwóch autach zerwały się paski zębate i wiadomo co dalej. Ciężko mi coś doradzić, tym bardziej, że ewentualna wymiana cewki dopiero przede mną i nie zagłębiałem się w ten temat. Jednak jeżeli do tego dojdzie to pójdę do miejscowego sprzedawcy i poproszę o towar pewnego (w sensie 100% zaufanego) producenta.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
organista15