Uszczelka kolektora wydechowego - wymiana

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Yeti

Uszczelka kolektora wydechowego - wymiana

#1 Post autor: Yeti »

Witam
mam do wymiany uszczelkę kolektora wdechowego (nieszczelna w jednym miejscu). Słyszałem, że powinno się splanować kolektor, ale nie mam dojścia i czasu na to. Czy wystarczy założyć nową? Czy powinno się czymś posmarować? W poprzednim aucie miałem założone kilka uszczelek, nie wiem czy tak miał w oryginale czy ktoś tak dokładał. Czy taki patent można zastosować też w Zafirze (bo być może kolektor nie przylega już dobrze do głowicy)?
Mariusz 79

#2 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, jeśli nie masz zamiaru planowania kolektora to chociaż weź płaski duży pilnik do metalu i przejedz płaszczyznę sprawdzając czymś prostym np; linijką, jak duża jest krzywizna. Co do kilku uszczelek to moim zdaniem taki patent nie zda egzaminu. Możesz jeszcze kupić bardzo wysokotemperaturowy silikon o ile taki znajdziesz. Powyższe porady nie gwarantują sukcesu ale jest to chyba najlepsze co można zrobić, ja osobiście 15.000km temu przejechałem tylko pilnikiem i nadal jest dobrze na jak długo to czas pokarze. Czasami może być tak że splanujesz kolektor, ale okazuje się że tez płaszczyzna na głowicy jest delikatnie krzywa i wychodzi gorzej niż przed planowaniem.
Yeti

#3 Post autor: Yeti »

Takie domowe planowanie wykonam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”