[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Według mnie lepszym wyborem byłby 5W50. Non stop nie jedzisz po torze.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Nie jeżdżę po torze. Tu masz rację.paweldm pisze:lepszym wyborem byłby 5W50. Non stop nie jedzisz po torze.
Ale bardzo, bardzo często jeżdżę drogami ekspresowymi, a tam wykorzystuję parametry auta. Uważam że taki olej silnikowi nie zaszkodzi a tylko może pomóc.
Nawet mówili mi w hurtowni olejów że ludzie narzekają na Mobila 5W50. Przy mojej jeździe za szybko traci swoje właściwości. W sumie to nie tylko moje zdanie. Znajomy w AH OPC też ma ten olej i to nie jest to. To nie jest olej do ZAPIE..... 10W60 już tak.
Zimą nie ma żadnego problemu z odpalaniem bo przetestowałem już olej o takich parametrach. Śmigałem na takim prawie 4 lata. Auto chodziło jak szwajcarski zegarek
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
Tak. Od 5 będę we Władysławowie. Jak będziesz gdzieś w pobliżu to zawsze można się zgadać
Co do oleju to rowniez chcialem kupic Valvoline VR1. Ale niestety 10W60 wystepuje juz tylko w polsyntetyku. Ja mam od poczatku pelny i jak na razie nie chce zmieniac na polowke.
Co do oleju to rowniez chcialem kupic Valvoline VR1. Ale niestety 10W60 wystepuje juz tylko w polsyntetyku. Ja mam od poczatku pelny i jak na razie nie chce zmieniac na polowke.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2016, 20:37 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sumik
- Zafiromaniak
Zajechałem do ASO, odstawiłem auto na serwis, wypisaliśmy papiery i w sumie tyle.
Hmmm... Stwierdziłem że jak mam marnować czas to przynajmniej przejadę się nową Astrą. Musze przyznać że zrobiła na mnie wrażenie. To już całkowicie inny Opel
Po przyjeździe po podniecałem się jeszcze przez chwilę nowym autem i zorientowałem się że minęła już ponad godzina. Siadłem na sofie i zacząłem czytać jakąś oplowską gazetkę, aż tu nagle z warsztatu wyszedł spocony i cały umorusany koleś i na cały serwis głośno spytał: "Kogo jest ta Zafira !!!?"
Wstałem i powiedziałem że to chyba chodzi o moją
Poprosił mnie na bok i powiedział że od godziny próbują ją w jakiś sposób podnieść do góry ale w żaden sposób się im nie udaje ( Eibach + Maxton ) Tak wkur... i bezradnego gościa jeszcze nie widziałem
Tak więc oliwy nie wymieniłem. Pojechałem do konkurencji do innego miasta i ustaliłem wymianę na sobotę... Stwierdzili że dadzą radę. Zobaczymy
Hmmm... Stwierdziłem że jak mam marnować czas to przynajmniej przejadę się nową Astrą. Musze przyznać że zrobiła na mnie wrażenie. To już całkowicie inny Opel
Po przyjeździe po podniecałem się jeszcze przez chwilę nowym autem i zorientowałem się że minęła już ponad godzina. Siadłem na sofie i zacząłem czytać jakąś oplowską gazetkę, aż tu nagle z warsztatu wyszedł spocony i cały umorusany koleś i na cały serwis głośno spytał: "Kogo jest ta Zafira !!!?"
Poprosił mnie na bok i powiedział że od godziny próbują ją w jakiś sposób podnieść do góry ale w żaden sposób się im nie udaje ( Eibach + Maxton ) Tak wkur... i bezradnego gościa jeszcze nie widziałem
Tak więc oliwy nie wymieniłem. Pojechałem do konkurencji do innego miasta i ustaliłem wymianę na sobotę... Stwierdzili że dadzą radę. Zobaczymy
Ostatnio zmieniony 28 cze 2016, 20:34 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Miałem cos podobnego z espacem. W jednym z Gdańskich warsztatów nie mogli mi wymienić paska wieloklinowego, bo auto było za wysokie i nie mogli wystarczająco wysoko go podnieść.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
- Sumik
- Zafiromaniak
Od początku jest serwisowana w ASO i chciałem to kontynuowaćWojti pisze:Zachciało Ci sie wpisu z ASO
Co prawda robię u nich tylko wymiany oleju bo jakoś nie jestem w stanie im zaufać. Poza tym sam jestem w stanie zrobić wszystkie wymiany tak więc bardziej chodzi o udokumentowanie przebiegu, żeby ktoś potem nie powiedział że kręcony...
Co do kanału to kiedyś pojechałem na stację diagnostyczną Astrą Cabrio zrobić przegląd. Z tyłu miałem sprężyny od Kadeta, a z przodu cięte zwoje od Cali V6 Ogólnie jakieś 4 cm prześwitufredas pisze:Wybierz warsztat z kanałem tylko uważaj
Wjechałem na stację przekazałem auto diagnoście. Z przodu na kanale były zamontowane blachy zapobiegające wjechaniu do kanału, takie w kształcie litery V. Dojechał do tego, oparł się zderzakiem i stwierdził że chyba nie da rady nic zrobić. Hmmm... Jednak po chwili stwierdził że skoro przyjechałem na przegląd samemu to auto jest sprawne i podbił przegląd
Ostatnio zmieniony 29 cze 2016, 09:50 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Sumik pisze:Zajechałem do ASO, odstawiłem auto na serwis, wypisaliśmy papiery i w sumie tyle.
(...)
Siadłem na sofie i zacząłem czytać jakąś oplowską gazetkę, aż tu nagle z warsztatu wyszedł spocony i cały umorusany koleś i na cały serwis głośno spytał: "Kogo jest ta Zafira !!!?"
Na Środuli takie spece czy w Rokickim?
- Sumik
- Zafiromaniak
Ale wiesz jak to z książką serwisową. Cena auta przy sprzedaży wzrastarównie dobrze przebieg masz dokumentowany przy corocznym przeglądzie.
Na Środuli... Za pierwszym razem jacyś praktykanci namalowali mi "kutaska" na brudnej feldze ( na szczęście następnego dnia już wszyscy nie pracowali ), i jak wyjechałem z serwisu to nie działał mi lewy czujnik parkowania z tyłu. Prawdopodobnie to ich wina i gdzieś przyhaczyli bo było widać otarcie na zderzaku na nieumytym aucie ale im tego nie udowodniłem bo akurat kamera nie patrzała w to miejsce. Już tam nie pojadę...GOTI pisze:Na Środuli takie spece czy w Rokickim?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2016, 20:37 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.