Głowica Z18XE1 a Z18XE
Moderator: Sebu$
Głowica Z18XE1 a Z18XE
Witam wszystkich
Orjentuje sie ktoś czy głowica Z18XE podejdzie do Z18XE1?
Orjentuje sie ktoś czy głowica Z18XE podejdzie do Z18XE1?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Koledzy pisali wcześniej o głowicach, a nie o wałkach. Nie wiem czy na 100% wałki są takie same, ale na 99% powiem że tak (można sprawdzić np w katalogu IC numery katalogowe).siwy2326 pisze:Do swego silnika Z18XE1 zamontowałem głowice z Z18XE i problem jest w tym ze na 2,3,4 cylindrze praktycznie nie ma ciśnienia.To jak głowice są takie same to problem leży w walkach ?janekW67 pisze:Domniemam, że raczej chodzi ci o silnik X18XE1.
W obu silnikach głowice są takie same.
Problem widzę w:
1: źle ustawiony rozrząd
2: podparte nagarem zawory
Wypinałeś zawory i je docierałeś??
Janusz
-
- Debiutant
- Imię: Emil
- Auto: Zafira A 1.8 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Z własnego doświadczenia. Rok temu robiłem kapitalke góry i dołu, był wypalony zawór (silnik Z18XE) i czapa poszła do Goliny k. Konina, Magiki próbowali podłożyć zawory z X18XE1, bo do mojego motoru nie mieli na stanie i trzeba było czekać na dostawę i niestety, trzonki są o ok 3mm krótsze niż w Z18XE. Nie wymądrzam się, tak mi powiedziano, wierzę na słowo, bo tego nie widziałem na oczy. Ale jeśli to prawda, to faktycznie może coś nie pasować...
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Zawory wg Intercars takie same, ale wałki rozrządu już nie...Emilson pisze:Z własnego doświadczenia. Rok temu robiłem kapitalke góry i dołu, był wypalony zawór (silnik Z18XE) i czapa poszła do Goliny k. Konina, Magiki próbowali podłożyć zawory z X18XE1, bo do mojego motoru nie mieli na stanie i trzeba było czekać na dostawę i niestety, trzonki są o ok 3mm krótsze niż w Z18XE. Nie wymądrzam się, tak mi powiedziano, wierzę na słowo, bo tego nie widziałem na oczy. Ale jeśli to prawda, to faktycznie może coś nie pasować...
Janusz