[A] - szary - Zafirka szarego 1.8 2003 r
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Wydaje mi sie ze jest to funkcja do ustawiania jak chcesz mrugac swiatlami drogowymi w czasie jak jedziesz na dziennych np. mrugasz raz a swiatla mrugaja na przemian albo jsk Sobie ustawisz
Ostatnio zmieniony 26 lip 2016, 22:41 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie w okolicy jeździ taryfa Zosia właśnie z modułem, że długie świecą na ileś tam procent. Wygląda to ciekawie, ale:
1. nie jest legalne
2. ślepi... niestety ta Zosia ilekroć ją mijam to wali po oczach. Kumpel ma w E39 to samo zrobione (można to zrobić kompem) i raz jechałem przed nim i pomimo, że ustawione na ok. 30% mocy to ślepi po lusterku. Taka jest budowa świateł długich, że mają świecić wysoko. Można też zamontować na przeciwmgielnych, ale to od razu rzuca się w oczy w starym aucie i kontrola może przydarzyć się wcześniej
3. za 200zł to można kupić drl philipsa i w zupełności legalnie śmigać nie wspominając, że są tańsze zestawy NSSC, Osram itp.
wybór należy do Ciebie
1. nie jest legalne
2. ślepi... niestety ta Zosia ilekroć ją mijam to wali po oczach. Kumpel ma w E39 to samo zrobione (można to zrobić kompem) i raz jechałem przed nim i pomimo, że ustawione na ok. 30% mocy to ślepi po lusterku. Taka jest budowa świateł długich, że mają świecić wysoko. Można też zamontować na przeciwmgielnych, ale to od razu rzuca się w oczy w starym aucie i kontrola może przydarzyć się wcześniej
3. za 200zł to można kupić drl philipsa i w zupełności legalnie śmigać nie wspominając, że są tańsze zestawy NSSC, Osram itp.
wybór należy do Ciebie
W BMW można, można też w VW (z tego co pamiętam to Passat B5FL też miał taką opcję), ale dlaczego tak producent dopuszcza to nie mam pojęcia. Oczywiście ciężko porównać nasze ZA z VW B5FL czy E39, bo tam jednak mnogość wyposażenia i bajerów/gadżetów czy też możliwości samego wyposażenia jest o wiele większa. Dobra, bo odbiegamy od tematu, a jak by nie było to temacik o Twoim aucie i szukasz odpowiedzi w kwestii modułu... szkoda, że nikt więcej się nie odezwał, więc poczekajmy, może ktoś ma jakieś pozytywne opinie nie chcę Ci tu śmietnika robić dobry człowieczeszary pisze:Czyli producent dopuszcza opcje które nie są homologowane?kacza1982 pisze:Kumpel ma w E39 to samo zrobione (można to zrobić kompem)
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Wlasnie jak gosc z Tvn Turbo montuje to na antenie i milion ludzi to oglada to taczej jest toszary pisze:Czyli jeżeli takie opcje posiada bmw , vw i pewnie też inne samochody to może to nie jest takie nie legalne. Z tego co wiem to raczej producenci nie montują w samochodzie tego co nie ma homologacji
- szary
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Seat Alhambra / Skoda Octavia
- Model: FL
- Oznaczenie silnika: AUY
- Kontakt:
No montuje a tutaj jest ten odcinek. Montaż zaczyna się od 3:40
http://player.pl/programy-online/101-na ... 60422.html
http://player.pl/programy-online/101-na ... 60422.html
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Mam podobny moduł w dwóch Zafirach, ale bez wodotrysków dodatkowych. Moc ustawiona na 20%. Działa.szary pisze:Miał ktoś kiedyś z takim czymś do czynienia?
http://allegro.pl/modul-swiatel-dzienny ... 24066.html
Jeżeli klosz lampy jest dostosowany do świateł dziennych to i owszem można takie światła montować.szary pisze:Czyli jeżeli takie opcje posiada bmw , vw i pewnie też inne samochody to może to nie jest takie nie legalne. Z tego co wiem to raczej producenci nie montują w samochodzie tego co nie ma homologacji
ZA nie posiada homologacji na DLR w kloszach. Ale jak się okazuje można z tym jeździć nawet 4 lata
Mam z możliwością podpięcia oświtlenia drogi do domu.
No i koszt zabawki to ok. 50 zł.
Tak jak Sebu$ pisze - na kloszu nie ma oznaczenia RL czyli reflektor nie ma homologacji na światła dzienne, więc nie mogą być używane jakiekolwiek światła jako dzienne, ale zgodzę się, że prawda jest taka, że masa ludzi tak jeździ i nie mają problemów podczas kontroli czy na stacji diagnostycznej. Niestety nie jest to zgodne z prawem. Wiadomo każdy robi tak, jak mu się podoba. Ja osobiście jestem za prawem i nie chciałbym mieć problemów z tego powodu, szybkiego rwania kabli podczas kontroli itp. To jest tak jak z super mocnymi żarówkami, ale bez homologacji - kupa ludzi jeździ i nie ma problemów, jak się trafi kontrola bardziej pojętna to dopiero zaczyna się... wybór należy do każdego z nas...
ps. dość już śmiecenia u Szarego w topicu moim zdaniem
ps. dość już śmiecenia u Szarego w topicu moim zdaniem
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B