Wymiana rozrządu A17DTR (1.7CDTi, 2008r., DPF)
-
eMarkiz
Wymiana rozrządu A17DTR (1.7CDTi, 2008r., DPF)
Witajcie!
Przekopałem forum i informacji nie odnalazłem.
Posiadam Zafirę 1.7 CDTi, 125KM, 2008r., DPF. 96 tys. km. W serwisie powiedzieli mi, iż w moim modelu wymiana co 10 lat/150 tys.km. Nie ufam serwisom, więc proszę o potwierdzenie :-)
Planuję wymianę około 120 tys. km...oby jednak nie było za późno.
TEMAT DRUGI (podłącze). Szykuję wymianę kompletu filtrów i oleju. Jest jakieś miejsce w necie (konkretny sprzedawca na Allegro, sklep internetowy) gdzie można dostać oryginalne GMowskie produkty (komplet filtrów, uszczelniacz)?
Thnx.
Przekopałem forum i informacji nie odnalazłem.
Posiadam Zafirę 1.7 CDTi, 125KM, 2008r., DPF. 96 tys. km. W serwisie powiedzieli mi, iż w moim modelu wymiana co 10 lat/150 tys.km. Nie ufam serwisom, więc proszę o potwierdzenie :-)
Planuję wymianę około 120 tys. km...oby jednak nie było za późno.
TEMAT DRUGI (podłącze). Szykuję wymianę kompletu filtrów i oleju. Jest jakieś miejsce w necie (konkretny sprzedawca na Allegro, sklep internetowy) gdzie można dostać oryginalne GMowskie produkty (komplet filtrów, uszczelniacz)?
Thnx.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, 11:15 przez eMarkiz, łącznie zmieniany 1 raz.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
eMarkiz, tu masz dawkę wiedzy w tym zakresie http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/62 ... -1-7d.html
-
Przemcio
Uważasz że nie wiedzą co mówią :> Jeśli nic nie piszczy to bez sensu wymieniać wcześniej. Rozmawiałem z mechaniorami w FOH i ASO . Mówili żeby spokojnie śmigać do 150 ale robić oględziny podczas przeglądów. Poczytaj troszkę uważnie forum i wszystkiego się dowiesz.Najistotniejszy jest filtr paliwa o czym poczytasz TU
-
hondaf1
Moja ZAFIRA A17DTR miała wymieniany rozrząd przy 167 000 km!! Oczywiście auto zostało sprowadzone z Niemiec i było w pełni serwisowane.......poza wymianą paska...... bo za drogo dla zaradnego Niemca, który postanowił maksymalnie wyeksploatować auto
Chociaż pasek został późno wymieniony, to ku mojemu zaskoczeniu wcale nie było widać zużycia. Wydaje mi się że na dobry stan paska miało wpływ użytkowanie samochodu głównie na autostradach. Oczywiście miałem szczęście że pasek nie zerwał się zaraz po zakupie auta!!
-
ffand
Witam,
Czytam ten temat i zastanawia mnie jedno, podajecie iż wymiana rozrządu powinna odbyc sie przy 150tys km, ja przgladając książeczke obsugową znalazłem iż wymiana rozrządu w 1,7 DTR powinan odbyć sie przy przebiegu 90tys km. Ja w swoje mam juz 102 tys i własnie myślalem o wymianie, ze względu na wskazania producenta (przespałem wytyczne
), tak wiec dlaczego rozbieżność 90tys i 150tys ??
Czytam ten temat i zastanawia mnie jedno, podajecie iż wymiana rozrządu powinna odbyc sie przy 150tys km, ja przgladając książeczke obsugową znalazłem iż wymiana rozrządu w 1,7 DTR powinan odbyć sie przy przebiegu 90tys km. Ja w swoje mam juz 102 tys i własnie myślalem o wymianie, ze względu na wskazania producenta (przespałem wytyczne
-
Pestkacz1
wymieniłem rozrząd 1,7 dtj 110km
rolka i napinacz była NTN
pasek był unitta
raczej oryginał z fabryki (auto z 2010r i mały przebieg więc nikt wcześniej nie wymieniał)
teraz mam zestaw INA430033810 i pompę METELLI 24-0834
podobno pasek w tym zestawie to gates a rolka i napinacz polecana INA
szukałem polecanej pompy hupe ale nikt nie widział i nie słyszał
a pompę mieli mi kupić SKF
PRZEBIEG 112000/4 lata
SERWIS odpowiedział, że wymiana po 150tyś lub 10 lat
Jadę w dalszą podróż i dlatego wymieniałem.
Teraz dziwnie mi cos szumi od strony rozrzadu
tym mocniej im szybciej jadę
"SIĘ UŁOŻY"
rolka i napinacz była NTN
pasek był unitta
raczej oryginał z fabryki (auto z 2010r i mały przebieg więc nikt wcześniej nie wymieniał)
teraz mam zestaw INA430033810 i pompę METELLI 24-0834
podobno pasek w tym zestawie to gates a rolka i napinacz polecana INA
szukałem polecanej pompy hupe ale nikt nie widział i nie słyszał
a pompę mieli mi kupić SKF
PRZEBIEG 112000/4 lata
SERWIS odpowiedział, że wymiana po 150tyś lub 10 lat
Jadę w dalszą podróż i dlatego wymieniałem.
Teraz dziwnie mi cos szumi od strony rozrzadu
tym mocniej im szybciej jadę
"SIĘ UŁOŻY"
-
Pestkacz1
Winna jęków i stęków spod maski jest nowa
pompa metelli 240834 -
wg montującego ją mechanika
i jego kolegi, który potwierdza że kilka już ich montował w astrach
i dziwne wydawały odgłosy
wymieniają mi na skf
(kolega mechanika (też mechanik
) mówił, że w innych autach pompa metelli jest ok
a w oplach zachowuje się dziwnie)
pompa metelli 240834 -
wg montującego ją mechanika
i jego kolegi, który potwierdza że kilka już ich montował w astrach
i dziwne wydawały odgłosy
wymieniają mi na skf
(kolega mechanika (też mechanik
a w oplach zachowuje się dziwnie)
-
Skasowany użytkownik 6483
Pytanie czy wymieniałeś sam pasek czy też kompletny rozrząd czyli napinacz, rolki, pompa wody? Musisz wsłuchać się w to wycie i zlokalizować miejsce.wojtas29 pisze:Dzień dobry
Jestem świeżo po wymianie rozrządu.
Problem w tym, że tak mniej więcej od 1300 obrotów w górę słychać "wycie"
przy czym im wyższe obroty silnika tym wyższa częstotliwość "wycia"
Czy ktoś może spotkał się z czymś takim?
Gdzie szukać, przy rozrządzie czy pasku klinowym?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2015, 17:54 przez Skasowany użytkownik 6483, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wojtas29
dzień dobry
Widzę że administrator przeniósł mój temat do tego postu nie przenosząc pytania więc je ponowie
Napisałeś to samo co jest wyżej - Bodek
Widzę że administrator przeniósł mój temat do tego postu nie przenosząc pytania więc je ponowie
Napisałeś to samo co jest wyżej - Bodek
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2015, 14:47 przez wojtas29, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wojtas29
-
Bolomen
Przenoszę się z osobnego wątku:
Witam Forumowiczów szanownych,
kupiłem Zafirę B 1,7 CDTI 125 Km A17DTR, postanowiłem że od razu wymienię rozrząd, filtry, olej..
Kupiłem wszystkie części i do Mechanika ( rozrząd INA + pompa Kraft olej motul 5w40, filtry Filtron ).
Wymienił i jakbym dostał inny samochód, ciężko odpala, rozgrzany wydaje dziwne odgłosy, klekocze, tłucze, jest słabszy.
Pierwsze na co wpadłem to źle założony pasek - przesunięty o 1 ząbek (mechanikiem nie jestem)
Dziś zostawiłem do sprawdzenia - wg. Mechanika wszystko ok, normalnie przyspiesza ( nie przejechał się, miał wymienić klocki + tarcze ).
Czy ten chłop sobie ze mnie jaja robi czy np. części są uszkodzone?
Dodam że ostrzegał ( że sam będę musiał reklamować [ed.] ) przed własnymi częściami.
Jutro idę raz ostatni - jak nie poprawi zamierzam zrobić gdzieś indziej na jego koszt - ktoś miał takie przeboje?
Witam Forumowiczów szanownych,
kupiłem Zafirę B 1,7 CDTI 125 Km A17DTR, postanowiłem że od razu wymienię rozrząd, filtry, olej..
Kupiłem wszystkie części i do Mechanika ( rozrząd INA + pompa Kraft olej motul 5w40, filtry Filtron ).
Wymienił i jakbym dostał inny samochód, ciężko odpala, rozgrzany wydaje dziwne odgłosy, klekocze, tłucze, jest słabszy.
Pierwsze na co wpadłem to źle założony pasek - przesunięty o 1 ząbek (mechanikiem nie jestem)
Dziś zostawiłem do sprawdzenia - wg. Mechanika wszystko ok, normalnie przyspiesza ( nie przejechał się, miał wymienić klocki + tarcze ).
Czy ten chłop sobie ze mnie jaja robi czy np. części są uszkodzone?
Dodam że ostrzegał ( że sam będę musiał reklamować [ed.] ) przed własnymi częściami.
Jutro idę raz ostatni - jak nie poprawi zamierzam zrobić gdzieś indziej na jego koszt - ktoś miał takie przeboje?