[A] KrystianNh - Z20LET 2.0T OPC SILVER ZOŚKA :-)

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
KrystianNh
Bywalec
Imię: Krystian
Auto: Opel Zafira A 2.0T Stage2
Model: ZA
Oznaczenie silnika: z20let

#76 Post autor: KrystianNh »

Hamulce z przodu zrobione:
- tarcze ATE nacinane
- klocki ATE

cały zestaw 700zł

Błąd z silnikiem check zapala się przy mocno wcisnietym pedale gazu najczesciej pod koniec trzeciego biegu na dwójce rzadko cały program został przekopany łącznie spróbą wydłużania czasu wtrysku nie pomaga nie ma tu winy. Przy maks. bucie spada napięcie na listwie wtryskowej benzynowej albo gdzieś zwarcie do masy albo listwa gazowa gdzieś pobiera prąd dobry elektryk do tego potrzebny autu nic nie szkodzi nie traci mocy wtryski leja cały czas tylko wypada błąd i spada napiecie chwilowo...

KrystianNh
Bywalec

#77 Post autor: KrystianNh »

Pojutrze kumpel elektryk zrobi mi pomiar rezystancji na listwie wtryskowej i do kompa.

Dziś przyszły mi postojówki: ŻARÓWKI PHILIPS W5W 12V 5W WHITE VISION zmieniłem ;)

Poprzednie diody fajnie świeciły tylko ściagnoł mnie raz w korku w ciągu dnia policjant z podejrzeniem że jadę na xenonach zaprzeczyłem mu kazał zgasić światła przyglądnoł sie przeprosił i kazał jechać dalej :? O diodach nic nie mówił ale nie bede kusił ponownie na kontrole :>

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#78 Post autor: gRZENIU »

KrystianNh pisze: policjant z podejrzeniem że jadę na xenonach zaprzeczyłem mu kazał zgasić światła przyglądnoł sie przeprosił i kazał jechać
Dobrze ,że tak się skończyło i przeprosił ... Ale masz rację , lepiej nie kusić losu , bo drugi widząc ,że nie ma racji może szukać dziury w całym :P

KrystianNh
Bywalec

#79 Post autor: KrystianNh »

gRZENIU pisze:
KrystianNh pisze: policjant z podejrzeniem że jadę na xenonach zaprzeczyłem mu kazał zgasić światła przyglądnoł sie przeprosił i kazał jechać
Dobrze ,że tak się skończyło i przeprosił ... Ale masz rację , lepiej nie kusić losu , bo drugi widząc ,że nie ma racji może szukać dziury w całym :P
Podobną sytaucje miałem pare lat temu w seacie toledo II jechałem w nocy auto mega wywoskowane na felgach 17 juz w czasie jazdy zwróciło uwage policji.Kazali zjechac na bok światła wydawały im sie za dobrze swieciły.Mój błąd miałem xenon żarnik 5000K mega doswietlały droge nieoslepiały innych były ustawione bardzo nisko a w zwykłych lampach jezdziłem tak 3lata nigdy niebyło niebyło sygnałów żeby kogos oslepiały, nie jedna kontrola była.A tu wtedy mało co nie zakończyło sie zabraniem dowodu,ale skończyło się na mandacie dla przykładu powiedzieli i auto mega przetrzepane łacznie z waznością gaśnicy i wysokścia bieznika w ogumieniu itp.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#80 Post autor: gRZENIU »

Dziwie się ,że mandat wlepili ? Bo teoretycznie mogłeś usunąć usterkę ( założyć zwykłe żarówki ) i powinno się skończyć pouczeniem, bo mogłeś powiedzieć ,że takie auto nabyłeś i nie wiedziałeś ,że coś nie tak ... :lol:

Ale tak jak mówisz że przetrzepali całe auto , " bo jak chcesz psa uderzyć to zawsze kij się znajdzie " :haha:

KrystianNh
Bywalec

#81 Post autor: KrystianNh »

gRZENIU pisze:Dziwie się ,że mandat wlepili ? Bo teoretycznie mogłeś usunąć usterkę ( założyć zwykłe żarówki ) i powinno się skończyć pouczeniem, bo mogłeś powiedzieć ,że takie auto nabyłeś i nie wiedziałeś ,że coś nie tak ... :lol:

Ale tak jak mówisz że przetrzepali całe auto , " bo jak chcesz psa uderzyć to zawsze kij się znajdzie " :haha:

Tak jak mówisz ja udałem że auto takie kupiłem, i nic niewiem o xenonie a usterke chciałem usunąć na miejscu bo żarówki miałem w aucie zapasowe niepozwoli powiedzieli że mandat dla przykładu bo pozniej sie z ich pracy wyśmiewa w różnym mediach itp. Mandat był nie duży i pisało" nieprawidłowe oświetlenie czy barwa światła" cos takiego niepamietam

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#82 Post autor: gRZENIU »

KrystianNh pisze:" nieprawidłowe oświetlenie czy barwa światła" cos takiego niepamietam
To dobrze ,że dowodu nie zabrali , bo potem stacje diagnostyki i wydział komunikacji trzeba odwiedzać :( Wiem z doświadczenia :lol: Miałem kiedy w Calibrze niebieskie spryskiwacze i trafiłem na służbistę :evil: Ale byłem świeżo upieczonym kierowcą i nie dokońca wiedziałem co i jak ... Teraz bym tak łatwo nie oddał dowodu... :P

KrystianNh
Bywalec

#83 Post autor: KrystianNh »

Dawno nic nie pisałem parę spotkań z kolegą Rybą1 dzięki za rady i poświęcony czas cały czas walczę ze spadającym doładowaniem w górnym zakresie obrotów na ostatnich biegach 2 biegach.Zostało rzeczywiście chyba albo turbo lub za mocny program.
Zostało wiele rzeczy poprawionych i środkowy zakres sie poprawił a koniec niby też ale zapalający się check pod koniec :-(

- tłumnik elastyczny był za wąski niecałe 2cale kolega Ryba1 zauważył :-) zastąpiony 2.25cala
- przewężenie na wejsciu w ostatni wydech na odcinku 15cm średnica 45mm teraz też zastąpiona rura o średnicy 2.25cala czyli ok.57mm

Teraz cały przelot (brak środkowego tłumnika,brak prokata) o średnicy 2.25cal

- wymienione świece Denso 1elektrodowe na orginały Oplowskie 2elektrodowe
- wkładka filtra powietrza Filtrona na Mann
- zmiana filtra paliwa na nowy Mann
- przy okazji zmiana uszczelki miski bo ciekł olej i wymiana oleju nadal vavoline 10w/60
- założenie wzmacnianych opasek przy turbo i dolocie

Przy okazji serwis klimy odgrzybienie,wymiana flitra kabinowego i nabicie czynnika

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#84 Post autor: gRZENIU »

Drobne naprawy zawsze pracochłonne ... Należy się :piwo: ... Mam nadzieję ,że szybko uporasz się ze spadkiem doładowania ... :piwo:

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#85 Post autor: ryba1 »

KrystianNh pisze:Błąd z silnikiem check zapala się przy mocno wcisnietym pedale gazu najczesciej pod koniec trzeciego biegu na dwójce rzadko cały program został przekopany łącznie spróbą wydłużania czasu wtrysku nie pomaga nie ma tu winy
w końcu zostało ogarnięte.niby tylko program ale auto już błędu nie wywala

KrystianNh
Bywalec

#86 Post autor: KrystianNh »

ryba1 pisze:
KrystianNh pisze:Błąd z silnikiem check zapala się przy mocno wcisnietym pedale gazu najczesciej pod koniec trzeciego biegu na dwójce rzadko cały program został przekopany łącznie spróbą wydłużania czasu wtrysku nie pomaga nie ma tu winy
w końcu zostało ogarnięte.niby tylko program ale auto już błędu nie wywala
Nie bądz taki skromny ;)

Auto w zeszłym tygodniu trafiło do doktora ryba1 :P Po jezdzie z wakacji stwierdziłem auto za***iscie jedzie, ale problem z check dalej wystepuje (ok.6000obr/min 3bieg, ok.5400-5500obr/min 4bieg, ok.5000obr/min 5bieg) ewidentnie nie było wstanie uzyskać zadanego doładowania w górnym zakresie i dodatkowo upał dawał się we znaki na autostradzie :(

Więc zapadła decyzja trzeba poprawić chłodzenie i od razu wypróżnianie spalin i coś z tym błędem nieszczęsnym zrobić bo już nie mam siły :(

Auto pojechało do kolegi ryba1 na:
- intercooler
- downpipe ... 2.75 cala (bo reszta wydechu i tak już jest przelot i nic go nie trzyma)
- wymiana gruszki na z20leh (utrzymanie dłużej ciśnienia)
- puszka z zafiry 2.2

Coś tam jeszcze było niech reszte dopisze doktor :D

Jednak przy moim programie nadal wyskakiwał check więc został wgrany gotowiec z racji że parę modów już było więc STAGE 2

zdjęcia wrzuce ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, 00:52 przez KrystianNh, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Cray123
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: ZA OPC
Oznaczenie silnika: Z20LET
#87 Post autor: Cray123 »

Wygląda to zajefajnie ale pytanie czy przed IC-kiem zmieści się jakas kratka, bo z tego co widze to on troche nachodzi na zderzak?
To teraz na hamownie ile Zosia wypluje :?:

KrystianNh
Bywalec

#88 Post autor: KrystianNh »

Cray123 pisze:Wygląda to zajefajnie ale pytanie czy przed IC-kiem zmieści się jakas kratka, bo z tego co widze to on troche nachodzi na zderzak?
To teraz na hamownie ile Zosia wypluje :?:
Kratka już przesunięta do przodu kolega Ryba1 coś tam modził bo normalnie nie wchodziła a ja jednak chciałem zabezpieczenie przed kamieniami :>

Hamownia chyba będzie konieczna bo zostaje problem wystrojeniem lpg bo mniej wiecej trzeba znac przebieg mocy bo wtryski z lpg mam ok.220-230hp max co już wczesniej były za małe i trzeba było dotrysk benzyny ,a reduktor do ok.250hp jest

A ile może być pytać Krzyska ile jest po ST2 ;) A prawdę to jedynie powie hamownia :>
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, 01:05 przez KrystianNh, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#89 Post autor: gRZENIU »

Dobra robota ... :ok: Zośka teraz będzie oddychać pełną piersią ... :piwo:

Czekamy na wykres z hamowni ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#90 Post autor: Sebu$ »

Super robota :ok:

Juz nie będzie mówione "Siostro tlenu. Siostro tlenu !!!!" ;)

Brawo dla pacjenta i Medyka :piwo:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”