Tarcze nacinane kierunek montazu

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Imię: Szczepan
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

#16 Post autor: Mawerix »

Crazy pisze:Może chodzi o to aby pył z klocków wyrzucać na zewnątrz
Pył niema nic do tego, w gładkich jakoś jest odprowadzany... tak jak pisałem chodzi o odprowadzenie gazów powstałych podczas tarcia klocka o tarczę.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#17 Post autor: Crazy »

Tutaj coś niby wspominają o tym pyle :
http://topbrakes.pl/blog/tarcze-hamulco ... nawiercane
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#18 Post autor: fredas »

Mawerix pisze:
Crazy pisze:Może chodzi o to aby pył z klocków wyrzucać na zewnątrz
Pył niema nic do tego, w gładkich jakoś jest odprowadzany... tak jak pisałem chodzi o odprowadzenie gazów powstałych podczas tarcia klocka o tarczę.
Z pyłem się zgodzę tyle że podczas tarcia powstaje ciepło tak przynajmniej uczono mnie na fizyce :> gazy to tylko dodatkowy efekt :lol:
Obrazek
Obrazek

paryzanin
Przeglądacz
Model:

#19 Post autor: paryzanin »

Pewnie wszystko to odgrywa jakaś role mniej lub bardziej ważna
Ale uważam ze wyznacznikiem jest konstrukcja wewnętrzna tarczy i ułożenie łopatek co bedzie odpowiadać za chłodzenie
W EBC ultimax które posiadam łopatki w środku sa ułożone tak samo jak nacięcia wiec założę wszystko w kierunku toczenia -"z włosem "
Dziękuje Wszystkim za pomoc
Pozdrawiam

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#20 Post autor: Crazy »

Miałem Mikode GT w VC i felgi 0 śladu pyłu z klocków
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#21 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, co do pyłu z klocków że z płaskich jest dobrze odprowadzany to nie do końca się z tym stwierdzeniem zgodzę, ja co jakiś czas biorę kompresor i przedmuchuje zaciski oczywiście bez rozkręcania czegokolwiek sprężonym powietrzem i mam pełno czarnego pyłu, ale może to być u mnie też wina klocków że tak mocno pylą. Jedno jest pewne do takich tarcz też przydałby się odpowiednio wytrzymałe klocki i może wtedy pylenie nie ma znaczenia.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 13:37 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 1 raz.

paryzanin
Przeglądacz
Model:

#22 Post autor: paryzanin »

Ja zakładam EBC ultimax i klocki EBC yellowstuf
Zobaczymy jak sie sprawdza
Oryginalne i potem ate sie przegrzewają u mnie a rajdowo nie jeżdżę ;)

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak

#23 Post autor: Mawerix »

Mariusz 79 pisze:Jedno jest pewne do takich tarcz też przydałby się odpowiednio wytrzymałe klocki i może wtedy pylenie nie ma znaczenia.
A jakie to są wytrzymałe :?: koledzee klocki pylą bo takie zakupił zmieni na inne troszkę droższe z innym składem i będą pylić mniej.
Nie wiem co może dawać takie zdmuchiwanie pyłu z zacisków ale raczej nie poprawia hamowania ;)

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#24 Post autor: Mariusz 79 »

To weź wilgotnego palca i przejedz po zapylonej feldze to z pyłu będziesz miał taką lepka maż i teraz sobie wyobraź że takie coś masz w zacisku i na klockach, a poza tym odkąd od czasu do czasu zdmuchuje pył to nie mam problemów z blokowaniem się klocków w jarzmach zacisku.
A jakie to są wytrzymałe klocki to ci nie odpowiem bo tym się nie interesowałem ale skoro tarcze są do jazdy sportowej bo takie tarcze to są właśnie tarcze nacinane to i klocki tez przydało by się żeby były do tego przystosowane. Co nie zmienia faktu że możesz mieć wypasione sportowe tarcze a klocki zupełnie normalne ze średniej pułki i też będziesz hamował. Tylko takie działanie przypomina mi montowanie spoilera dociskowego do Tico czyli zupełnie niepotrzebne i na pokaz.
A poza tym jeśli nacinana tarcza powoduje większe tarcie a co za tym idzie lepsze hamowanie gdyż klocek się wgryza w tarcze to czy klej którym jest przyklejona okładzina cierna do klocka w normalnym klocku wytrzyma i nie oderwie się od klocka, Zaznaczam że ja nie stwierdzam ale sie pytam z ciekawości
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 17:59 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak

#25 Post autor: Mawerix »

Mariusz 79 pisze:To weź wilgotnego palca i przejedz po zapylonej feldze to z pyłu będziesz miał taką lepka maż i teraz sobie wyobraź że takie coś masz w zacisku i na klockach
Nie mam ochoty się paprać bez powodu ;).... masz ten pył tam gdzie piszesz ale sprawdzałeś czy na tarczy też jest :?: no tam go niema nie ma go również na klockach w miejscu kontaktu z tarczą więc to wydmuchiwanie nie wpływa na jakość hamowania a jedynie na utrzymanie czystości okolic zacisku i tyle :)
Mariusz 79 pisze: skoro tarcze są do jazdy sportowej bo takie tarcze to są właśnie tarcze nacinane to i klocki tez przydało by się żeby były do tego przystosowane.

Te prezentowane to nie są tarcze do jazdy sportowej a klocki do sportu nie nadają się do jazdy codziennej bo w tych warunkach samochód będzie hamował niż fiat 126p na bębnach..... żeby sportowy układ hamulcowy był bardziej skuteczny od pospolitego potrzebna jest duża temperatura i tarczy i owego sportowego klocka gdzie w jeździe codziennej ciężko to uzyskać ;)

Najbardziej skuteczna metoda tuningu zestawu hamulcowego w codziennej jeździe jest zwiększenie średnicy tarczy im większa tym mniej ciepła, większa powierzchnia kontaktu klocka z tarczą itp... dodatkiem mogą być zaciski o większej ilości tłoczków niż standardowe.... płyn hamulcowy w nienagannej kondycji, przewody elastyczne dobrej jakości żeby nie puchły podczas hamowania aż sama pompa hamulcowa o odpowiedniej wydajności.

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#26 Post autor: Mariusz 79 »

Dlatego jak napisałem ja nie stwierdzam tylko się pytam, a co do ostatnich zdań twojego posta to się zgadzam w 100%. Pozdrawiam. :piwo:
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 19:37 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”