Kolego a.bloch, filtr cząstek stałych tzw. DPF był i jest montowany w Zafirach B (z wyjątkiem pewnej serii z początku ich produkcji). W ZA ich nie ma.a.bloch pisze:Witam wszystkich forumowiczów.Jestem szczęśliwym posiadaczem (od miesiąca) Zafiry 2.0 DTI z roku 2001 i w związku z tym mam pytanie. Czy auto to posiada filtr cząstek stałych tzw. DPF. Jeżeli można to proszę o informację w tym temacie.
czy w silnikach X20DTL, Y20DTH był dpf ?
Moderator: Sebu$
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Ostatnio zmieniony 24 sty 2015, 14:00 przez MieHor, łącznie zmieniany 2 razy.
- radmar1702
- Bywalec
- Model:
w dziale ZB jest dość obszerny temat dotyczący DPF...początku produkcji ??? ja mam Zafirę B z czerwca 2006r i więc mam ten filtr czy nie ??
proponuje iść za podpowiedzią Lorrego, czyli:
a ten temat zamykam bo chyba wszystko już jasne... jakby coś jeszcze to prosze o PWLorry pisze:Można sprawdzić po VIN (kolega MieHor jest czołowym dekoderem) lub po wlepce na progu, lecz nie jest to 100% pewne
Albo organoleptycznie zanurkować pod auto
Witam.
Nie wiem czy w zafirach z silnikiem x20dtl był montowany filtr cząstek stałych ?na tabliczce znamionowej od strony pasażera nie mam znaku 05 w rogu tylko 7621 jak zaglądam pod samochód to widzę jakąś puche ale kiepski tam dostęp jest nie mam kanału i nie wiem czy jakieś przewody do niej idą Bodek rozkodował mi Vin ale tam w żadnym punkcie nie ma nic o dpf zrobiłem już nim ponad 4000 km i nie zauważyłem żadnego wypalania jeżdzę po raczej po mieście i to małe odcinki po 12km mam nadzieję że nie mam tego chwasta jak to jeszcze sprawdzić ? Pozdrawiam
Nie wiem czy w zafirach z silnikiem x20dtl był montowany filtr cząstek stałych ?na tabliczce znamionowej od strony pasażera nie mam znaku 05 w rogu tylko 7621 jak zaglądam pod samochód to widzę jakąś puche ale kiepski tam dostęp jest nie mam kanału i nie wiem czy jakieś przewody do niej idą Bodek rozkodował mi Vin ale tam w żadnym punkcie nie ma nic o dpf zrobiłem już nim ponad 4000 km i nie zauważyłem żadnego wypalania jeżdzę po raczej po mieście i to małe odcinki po 12km mam nadzieję że nie mam tego chwasta jak to jeszcze sprawdzić ? Pozdrawiam
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Na pewno nie był montowany, ale dla pewności możesz sprawdzić po numerze VIN: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=235372#235372smerw4 pisze:czy w zafirach z silnikiem x20dtl był montowany filtr cząstek stałych ?
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Jest tak jak koledzy piszą.
Twoja wersja silnikowa na 100% nie ma DPF-a
Owszem w późniejszych, ostatnich wersjach gdzieś tam DPF się pojawia, ale ja osobiście z DPF-em nie spotkałem się na ZKP ani razu, żeby ktoś go miał.
trochę na ten temat >>> tutaj <<<
Twoja wersja silnikowa na 100% nie ma DPF-a
Owszem w późniejszych, ostatnich wersjach gdzieś tam DPF się pojawia, ale ja osobiście z DPF-em nie spotkałem się na ZKP ani razu, żeby ktoś go miał.
trochę na ten temat >>> tutaj <<<
Ostatnio zmieniony 24 sty 2015, 13:01 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Temat był już na Forum: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2353
Scaliłem do jednego i ten zamykam - nie ma się co rozpisywać - wystarczyła jedna odpowiedź
NIE BYŁO W ZA DPF-a - temat wielokrotnie poruszany na Forum
Scaliłem do jednego i ten zamykam - nie ma się co rozpisywać - wystarczyła jedna odpowiedź
NIE BYŁO W ZA DPF-a - temat wielokrotnie poruszany na Forum
Ostatnio zmieniony 24 sty 2015, 20:58 przez Bodek, łącznie zmieniany 4 razy.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.