[A] Żarówki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#241 Post autor: ryba1 »

tu widzę sporo tańsze niż na allegro.to to samo czy szmelc??

EDIT:zamówiłem wskazane przez Was żarówki

przeglądając inne fora natknąłem że na taki barier H7

https://www.youtube.com/watch?v=pdL2jyvIxnY
Ostatnio zmieniony 07 lis 2016, 14:05 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.

gawelook

#242 Post autor: gawelook »

gawelook pisze:witam wszystkich. Przymierzam sie do wymiany kilku żarówek na ledy. I nie wiem czy brać wszystkie na CanBus. Moja Zafka jest z 2003roku wygląda na polift, srebrny panel klimy itd. Wiem, że kilka obwodów sprawdza ale nie wiem czy wszystkie. Wymieniłbym kierunki, postojówki i jednowłóknowe W tylnej lampie. Moze ktoś z kolegów wymieniał i zna temat.
nikt nie jest w temacie?

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
Imię: Andy
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#243 Post autor: Fedorak »

gawelook pisze:nikt nie jest w temacie?
Ja nic nie doradzę :mysli: - zmieniłem na LEDy tylko żarówki wewnętrzne. Jakoś do LEDów zewnętrznych nie mam na razie przekonania... Myślę że może Ci wywalać błędy na kierunkach a w tylnych to chyba na światłach cofania. Ale to tylko moje domysły...

Może tutaj coś wymacasz w temacie:
http://www.zafiraklub.pl/printview.php? ... 95215bff1b

A najlepiej to może znaleźć jakiś sklep elektryczny z możliwością wypróbowania i zwrotu... :nie_wiem: Prawdę mówiąc sam kiedyś pytałem o CANBUS w swojej Zafiryndzie (również polift 2003, dedykowany na rynek francuski) ale do tej pory temat wisi pusty...

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=222358#222358

więc to chyba jakaś magiczna wiedza na miarę uczestników projektu Manhattan... ;) Ściśle tajne przez poufne - Przed przeczytaniem spalić... ;)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2016, 00:08 przez Fedorak, łącznie zmieniany 3 razy.
ZAFIRA (arab.) - kobieta dająca szczęście i zwycięstwo...

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#244 Post autor: chabretti »

To można postudiować Ranking ADAC
Osobiście zakładałem do Zośki GE megalight ultra 120% i przyznam że fajnie świeciły
Zaraz po załozeniu w dzień
tak świeciły w nocy

Skasowany użytkownik 16629

#245 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Założyłem do testu GE chyba jakieś blue, już nawet nie pamiętam, pewnie znalazłbym w swoim temacie... niestety są gorsze niż Tungsramy... Ryba - bierz i się nie zastanawiaj, w szczególności te +120%, miałem w poprzednim aucie i jest ogromna różnica, świecą jak osram najmocniejsze, ale nie trzeba ich wymieniać co 3 miesiące, wytrzymują co najmniej rok w przypadku auta bez DRL

ps. Cena oczywiście na ogromny plus, choćby je co rok wymieniać

gawelook

#246 Post autor: gawelook »

Dziękuje kolego FEDORAK

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#247 Post autor: Fedorak »

chabretti pisze:To można postudiować Ranking ADAC
Hm... Widzę że Osramków Cool Blue Intense nie widzę... :) A takimi teraz świecę jeśli chodzi o drogówki i dają radę, zresztą w ekipie razem z Osramem NightBreaker dla drogowych... Jeśli chodzi o następne to sądząc po wielu wpisach Zafirzan i pozytywnych opiniach przymierzałem się do TUNGSRAMów 120+ ale te GE skutecznie mi teraz zamieszały :kac: :)

EDIT
gawelook pisze:Dziękuje kolego FEDORAK
No prob... :) :piwo: Zapomniałem napisać, że w przesiadce na LEDy uwzględniłem też zmianę lampek w tablicy rejestracyjnej. Teraz świecą tam dwie C5W 36 mm, na potrójnych diodach SMD. Fajnie to wygląda, tylko od razu polecam coś lepszego jakościowo - te z dolnych półek po miesiącu zaczęły mi mrugać... Albo dla świętego spokoju od razu zapodaj COB np.

http://allegro.pl/rurka-led-c5w-cob-24- ... 76746.html

COBy mam w kabinie i jest rewelka. A jak padną mi na rejestracji to też sobie takie tam powtykam. :)

EDIT
kacza1982 pisze:świecą jak osram najmocniejsze, ale nie trzeba ich wymieniać co 3 miesiące
I tu się rzucę niczem Rejtan w obronie Polski! Mam Osramy i świecą mi już prawie rok (drogówki, NightBreaker Unlimited) oraz niecałe 7 miesięcy (mijania, Cool Blue Intense)...

I co? ;) :P :D

Można?! :> 8) :)

Posty pisane w krótkim odstępie czasu edytujemy i scalamy - GOTI
Ostatnio zmieniony 09 lis 2016, 10:09 przez Fedorak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#248 Post autor: Mat86radom »

Fedorak pisze:
kacza1982 pisze:świecą jak osram najmocniejsze, ale nie trzeba ich wymieniać co 3 miesiące
I tu się rzucę niczem Rejtan w obronie Polski! Mam Osramy i świecą mi już prawie rok (drogówki, NightBreaker Unlimited) oraz niecałe 7 miesięcy (mijania, Cool Blue Intense)...

I co? ;) :P :D

Można?! :> 8) :)
Można tyle że drogowych świateł używasz tak samo często jak mijania?? :> i tu jest pies pogrzebany, gro ludzi na różnych forach skarży się na krótką żywotność night breakerów w światłach mijania (których używamy non stop) a nie drogowych :evil: :P

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#249 Post autor: Fedorak »

Mat86radom pisze: Można tyle że drogowych świateł używasz tak samo często jak mijania??
Eee... W sumie nie... :|
Mat86radom pisze: gro ludzi na różnych forach skarży się na krótką żywotność night breakerów w światłach mijania (których używamy non stop)
Eee... W sumie... Tak... :/
Mat86radom pisze: a nie drogowych :evil: :P
Eeee... W sumie.... Nie... :cry:

Przepraszam... :oops: Zachowałem się jak g*****rz... :dziecko: :lanie:

:D :piwo:

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#250 Post autor: Mat86radom »

Fedorak, :piwo: no bez przesady z tym g.....Rz :)
U mnie właśnie po 19miesiącach użytkowania padła dzisiaj prawa żarówka mijania (Tungsram megalight 120%)
Ostatnio zmieniony 09 lis 2016, 16:47 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.

gawelook

#251 Post autor: gawelook »

Hej Fedorak :piwo: właśnie mam na uwadze COBy. a co do oszczędzania żarówek w światłach mijania i braku chęci cięcia zderzaka i montażu dziennych świateł zastanawiam się nad takim rozwiązaniem
http://www.ultraleds.pl/458,swiatla-do- ... ba15s.html

o myślicie o tym pomyśle?

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#252 Post autor: Fedorak »

gawelook pisze:zastanawiam się nad takim rozwiązaniem
:shock: :) No popatrz Ty się...! (jak mawiała babcia mojej żony) lub "No ładne cacko..." (jak mawiał niejaki Albercik) :D Genialna sprawa, zawsze mi się podobały te długie, wąskie LEDy dzienne w nowych autkach, automatycznie zmieniające się w kierunki... (VW lub Peugeoty z wyższej półki)... Takie to kosmiczne trochę, w klimatach mojego ulubionego Ridleya Scotta :) No i faktycznie oszczędność na żarówkach, chociaż warto chyba skalkulować ile za taką cenę kupiłbyś zestawów zwykłych żarówek... Wg tego co pisał wyżej Mat86radom za te cenę masz 3 zestawy Tungsramów ML 120+ na prawie 5 lat jazdy :) Czy te LEDy uciągną 5 lat? :mysli: No ale wartość dodana w postaci efektu wizualnego jest bezcenna i niemierzalna... :) Jakbym miał kasę to bym sobie coś takiego sprawił. Tylko przeraża mnie ten elektryczny żargon w zakresie podłączenia... Bo z elektryki to ja, Panie... No abla... ;)

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#253 Post autor: Fedorak »

Mat86radom pisze:Fedorak, :piwo: no bez przesady z tym g.....Rz :)
U mnie właśnie po 19miesiącach użytkowania padła dzisiaj prawa żarówka mijania (Tungsram megalight 120%)
No i w oparciu o ten Twój "autotest" następny mój komplet mijanek to będą chyba Tungsramy. Czytam o nich trochę i widzę że ludziska chwalą... No chyba że mi moje aktualne Osramy (rany... kto wymyślił tę nazwę?? ;) ) wywiną numer i poświecą dłużej niż te Twoje... :)

gawelook

#254 Post autor: gawelook »

Fedorak pisze:
gawelook pisze:zastanawiam się nad takim rozwiązaniem
:shock: :) No popatrz Ty się...! (jak mawiała babcia mojej żony) lub "No ładne cacko..." (jak mawiał niejaki Albercik) :D Genialna sprawa, zawsze mi się podobały te długie, wąskie LEDy dzienne w nowych autkach, automatycznie zmieniające się w kierunki... (VW lub Peugeoty z wyższej półki)... Takie to kosmiczne trochę, w klimatach mojego ulubionego Ridleya Scotta :) No i faktycznie oszczędność na żarówkach, chociaż warto chyba skalkulować ile za taką cenę kupiłbyś zestawów zwykłych żarówek... Wg tego co pisał wyżej Mat86radom za te cenę masz 3 zestawy Tungsramów ML 120+ na prawie 5 lat jazdy :) Czy te LEDy uciągną 5 lat? :mysli: No ale wartość dodana w postaci efektu wizualnego jest bezcenna i niemierzalna... :) Jakbym miał kasę to bym sobie coś takiego sprawił. Tylko przeraża mnie ten elektryczny żargon w zakresie podłączenia... Bo z elektryki to ja, Panie... No abla... ;)
witay
zestawy ponoć mają 24mce gwarancji więc troche mijanek można zaoszczędzić. Ale czy wszystko da się przeliczyć na zwykłe żarówki? pewnie po pół roku zapomnisz o gwarancji i paragon całkiewm wyblaknie, jak ledy wyzioną ducha to przez ten czas możesz zapomnieć o włączaniu świateł a tym samym czasem mandatu za ich nie właczenie, a co pojezdzisz " z przewagą dzieki technice" to już Twoje. pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#255 Post autor: Fedorak »

gawelook pisze: mandatu za ich nie właczenie, a co pojezdzisz " z przewagą dzieki technice" to już Twoje
A przyznać się szczerze - ktoś z Was kiedyś załapał mandat za "niemanie" świateł mijania w dzień? :) Prawdę mówiąc nigdy o takim chamstwie nie słyszałem... :)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2016, 02:43 przez Fedorak, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”