[A] Blow off Zafira OPC
Moderator: Mariusz
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jak nie wiesz czy masz walnięty DV to jest bardzo prosta czynność która pozwala na sprawdzenie.
Od turbiny od DV idzie taki gruby czarny plastikowy wężyk. Przechodzi on pod puszką filtra powietrza i idzie w kierunku ściany grodziowej. Tam jest połączony z kolejnym takim wężykiem gumową złączką. Rozpinasz tą złączkę i bierzesz ten wężyk który idzie w stronę turbo. Bierzesz do buzi i zasysasz powietrze. Jeżeli czujesz opór tzn że zawór działa. Jeżeli jesteś w stanie ciągnąć i ciągnąć i nie ma oporu tzn. że masz gdzieś w membranie dziurkę.
Jeżeli chodzi o powyższe zwroty to bez podtekstów
Co do zamiennika zaworu DV to ja mam taki zamontowany i jest Dodatkowo masz możliwość wymiany sprężyny na mocniejszą na większe doładowanie, czego w OEM nie da się zrobić.
Od turbiny od DV idzie taki gruby czarny plastikowy wężyk. Przechodzi on pod puszką filtra powietrza i idzie w kierunku ściany grodziowej. Tam jest połączony z kolejnym takim wężykiem gumową złączką. Rozpinasz tą złączkę i bierzesz ten wężyk który idzie w stronę turbo. Bierzesz do buzi i zasysasz powietrze. Jeżeli czujesz opór tzn że zawór działa. Jeżeli jesteś w stanie ciągnąć i ciągnąć i nie ma oporu tzn. że masz gdzieś w membranie dziurkę.
Jeżeli chodzi o powyższe zwroty to bez podtekstów
Co do zamiennika zaworu DV to ja mam taki zamontowany i jest Dodatkowo masz możliwość wymiany sprężyny na mocniejszą na większe doładowanie, czego w OEM nie da się zrobić.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, 22:02 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
to taki polski FORGE ale daje radeSumik pisze:Co do zamiennika zaworu DV to ja mam taki zamontowany i jest
a czy czasem ProPerfect nie daje najmocniejszej sprężyny w zestawie a potem już tylko słabsze???mi chyba dali najmocniejszą+słabsza sam wiem po coSumik pisze:Dodatkowo masz możliwość wymiany sprężyny na mocniejszą na większe doładowanie
bo jest typowo do seriiSumik pisze:czego w OEM nie da się zrobić.
tak czy siak obstawiam walniętą DV.typowa usterka Z20LEx
- ryba1
- Zafiromaniak
zły nie jest tylko jak masz serię to raczej słabsza sprężyna musi byćdany1107 pisze:Myślę że kupię ten tłoczkowy
dobrze popatrz bo jest więcej średnic tych wężyków.dany1107 pisze:eszcze muszę zamówić nowe wężyki do podciśnienia i będzie git, znalazłem silikonowe 4mm.
- dany1107
- Mieszkaniec
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
Dzięki serdeczne za pomoc, w weekend pomierze wężyki i zamówię. A czy to seria czy nie to nie wiem, były właściciel troszkę przy nim robił, pod podwoziem idą jakieś niebieskie węże lub przewody od przodu do tyłu auta, nie mam pojęcia do czego one są. Choć nie sądzę żeby go chipowal, ale pewności nigdy nie ma.ryba1 pisze:zły nie jest tylko jak masz serię to raczej słabsza sprężyna musi byćdany1107 pisze:Myślę że kupię ten tłoczkowydobrze popatrz bo jest więcej średnic tych wężyków.dany1107 pisze:eszcze muszę zamówić nowe wężyki do podciśnienia i będzie git, znalazłem silikonowe 4mm.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, 23:58 przez dany1107, łącznie zmieniany 1 raz.
- dany1107
- Mieszkaniec
Witam ponownie. Jeśli ktoś wie to proszę o odp. Czy demontaż turba w vxr jest ciężki? Kupiłem nowy wirnik do turba i chciałbym go wymienić tylko ciężko coś znaleźć odnośnie demontażu tego elementu.
- ryba1
- Zafiromaniak
pomijając że to nie temat.masz odpowiedni sprzęt do demontażu i montażu turbo???najlepiej rozebrać przód i zdjąć chłodnice.jest najlepszy dostęp.ale bez wyjmowania chłodnic tez wyjmiesz turbodany1107 pisze:Witam ponownie. Jeśli ktoś wie to proszę o odp. Czy demontaż turba w vxr jest ciężki? Kupiłem nowy wirnik do turba i chciałbym go wymienić tylko ciężko coś znaleźć odnośnie demontażu tego elementu.
- dany1107
- Mieszkaniec
Wiem że zły temat, za co przepraszam ale i dziękuję za pomoc. Narzędzi mam cały garaż więc powinno być ok.ryba1 pisze:pomijając że to nie temat.masz odpowiedni sprzęt do demontażu i montażu turbo???najlepiej rozebrać przód i zdjąć chłodnice.jest najlepszy dostęp.ale bez wyjmowania chłodnic tez wyjmiesz turbodany1107 pisze:Witam ponownie. Jeśli ktoś wie to proszę o odp. Czy demontaż turba w vxr jest ciężki? Kupiłem nowy wirnik do turba i chciałbym go wymienić tylko ciężko coś znaleźć odnośnie demontażu tego elementu.
- dany1107
- Mieszkaniec
Z ebaya. Sprzedawca miał kilka sprzedanych i pozytywne komentarze.Sumik pisze:Z czego kupiłeś CHRA, bo rozumiem ze to mas zna myśli ?
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
Ile dałes i czemu nie kupiłeś w PL. Taka CHRA kosztuje u nas z wysyłka mniej niz tu:
http://allegro.pl/rdzen-chra-koras-srod ... 40803.html
i
http://allegro.pl/melett-turbosprezarka ... 37463.html
http://allegro.pl/rdzen-chra-koras-srod ... 40803.html
i
http://allegro.pl/melett-turbosprezarka ... 37463.html