Zafira B 18XER - wyciek spod przykrywy zaworów
Zafira B 18XER - wyciek spod przykrywy zaworów
Witam wszystkich, posiadam Opla Zafirę B z 2006 roku z silnikiem 1.8 140KM.
Na początku tego roku zauważyłem wyciek (pocenie się) oleju spod przykrywy zaworów. w połowie lutego została wymieniona uszczelka w serwisie i było do pewnego momentu ok. Dwa tygodnie temu przy dolewaniu płynu do spryskiwaczy zauważyłem ze silnik i przykrywa zaworów jest ponownie spocona od oleju. W czwartek tydzień temu uszczelka została ponownie wymieniona. Dziś mamy wtorek i znowu zaczy na się pocić...
Co może być przyczyną?
Samochód mam od czerwca 2014 roku, pierwsza wymiana tej uszczelki w lutym 2016, następna na początku grudnia 2016.
Na początku tego roku zauważyłem wyciek (pocenie się) oleju spod przykrywy zaworów. w połowie lutego została wymieniona uszczelka w serwisie i było do pewnego momentu ok. Dwa tygodnie temu przy dolewaniu płynu do spryskiwaczy zauważyłem ze silnik i przykrywa zaworów jest ponownie spocona od oleju. W czwartek tydzień temu uszczelka została ponownie wymieniona. Dziś mamy wtorek i znowu zaczy na się pocić...
Co może być przyczyną?
Samochód mam od czerwca 2014 roku, pierwsza wymiana tej uszczelki w lutym 2016, następna na początku grudnia 2016.
- siwy1538
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Vectra
- Model: C
- Oznaczenie silnika: Z20NET
Tak może być jak Crazy pisze, ale również może być to wina uszczelki pomimo, że nowa pytanie co zamontowałeś jak i sposób i siła dokręcenia pokrywy.Crazy pisze:może sama pokrywa jest już pokrzywiona
Ostatnio zmieniony 06 gru 2016, 10:32 przez siwy1538, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pepit
- Debiutant
- Imię: Piotrek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Też tak miałem jak założyłem zamiennik, uszczelka wysunęła się i po otwarciu korka oleju była widoczna. Po założeniu oryginalnej jest ok.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2016, 20:25 przez Pepit, łącznie zmieniany 1 raz.
Auto zadbane jak kobieta.