[B] - Wykaz bezpieczników i przekaźników
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Panowie czy spalony bezpiecznik sterowania elektrycznych szyb tylnych może również powodować że po otwarciu tylnych drzwi nie zaświeci się kontrolka na zegarach o otwartych drzwiach?
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Witam, mam problem.
Czy ktoś wie gdzie znajduje się bezpiecznik ( o ile w ogóle taki jest ) lub przekaźnik od oświetlenia wnętrza?
Nie mam oświetlenia sufitu z przodu i w środku. W bagażniku jest. Przeleciałem wszystkie bezpieczniki ( nawet te w komorze silnika) i są ok.
Problem pojawił się po włożeniu zarówek LED na środku sufitu. Poza tym po włożeniu normalnych W5W nie świecą. Do tego nie świeci przód. Ani oświetlenie ani lampki do czytania... Co może być nie tak??
Czy ktoś wie gdzie znajduje się bezpiecznik ( o ile w ogóle taki jest ) lub przekaźnik od oświetlenia wnętrza?
Nie mam oświetlenia sufitu z przodu i w środku. W bagażniku jest. Przeleciałem wszystkie bezpieczniki ( nawet te w komorze silnika) i są ok.
Problem pojawił się po włożeniu zarówek LED na środku sufitu. Poza tym po włożeniu normalnych W5W nie świecą. Do tego nie świeci przód. Ani oświetlenie ani lampki do czytania... Co może być nie tak??
Ostatnio zmieniony 28 gru 2016, 15:04 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zafiromaniak
po włożeniu normalnych żarówek też nie świeca ?Sumik pisze:Co może być nie tak??
Pokaż te żarówki, bo najprawdopodobniej musisz piny po przekątnej zakleić
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Sytuacja wygląda tak, że były tam zamontowane wcześniej inne zarówki LED:
http://allegro.pl/w5w-t10-postojowka-ca ... 43346.html
ale chciałem zamontować mocniejsze. Kupiłem takie:
http://allegro.pl/zarowka-w5w-t10-plask ... 24710.html
I teraz tak. Z tyłu ( w bagażniku ) świecą a na środku nie. Do tego z przodu też nie ma napięcia. I dodatkowo zauważyłem, że nie ma podświetlenia przycisków szyb i włącznika świateł. Hmmm...
Okazało się, że bezpiecznik 37 w skrzynce REC nic nie daje. Nie było go, uzupełniłem i nic szczególnego się nie wydarzyło. Okazało się że po odpięciu lampki z 2 żarówkami po jakiś 20 min wszystko samo wróciło do normy.
Potem próbowałem drugi raz i zrobiłem zwarcie poprzez to, że żarówka ma 2 stronne piny i gdzieś musiałem dotknąć podczas montażu. Po kolejnych 20 min znowu wszystko zaczęło działać i zamontowałem tylną lampkę w środku a tą w bagażniku zdemontowałem do sprawdzenia co jest nie tak. Jak na razie oświetlenie działa. Chyba jest jakiś układ zabezpieczający przed zwarciem, który czasowo zabezpiecza instalację...
http://allegro.pl/w5w-t10-postojowka-ca ... 43346.html
ale chciałem zamontować mocniejsze. Kupiłem takie:
http://allegro.pl/zarowka-w5w-t10-plask ... 24710.html
I teraz tak. Z tyłu ( w bagażniku ) świecą a na środku nie. Do tego z przodu też nie ma napięcia. I dodatkowo zauważyłem, że nie ma podświetlenia przycisków szyb i włącznika świateł. Hmmm...
Okazało się, że bezpiecznik 37 w skrzynce REC nic nie daje. Nie było go, uzupełniłem i nic szczególnego się nie wydarzyło. Okazało się że po odpięciu lampki z 2 żarówkami po jakiś 20 min wszystko samo wróciło do normy.
Potem próbowałem drugi raz i zrobiłem zwarcie poprzez to, że żarówka ma 2 stronne piny i gdzieś musiałem dotknąć podczas montażu. Po kolejnych 20 min znowu wszystko zaczęło działać i zamontowałem tylną lampkę w środku a tą w bagażniku zdemontowałem do sprawdzenia co jest nie tak. Jak na razie oświetlenie działa. Chyba jest jakiś układ zabezpieczający przed zwarciem, który czasowo zabezpiecza instalację...
-
- Zafiromaniak
Miałem kiedyś taką akcję w VC, gość rozkladał ręce co sprzedawał te ledy ale gdzieś już kiedyś czytałem ze miał taki problem i po przekątnej zakleilem taśma piny i zadziałało : )
Mam lepsza banie podświetlenie rejestracji mi dziala tylko po otwarciu auta (pilotem) po włączeniu świateł brak podswietlenia rejestracji
Mam lepsza banie podświetlenie rejestracji mi dziala tylko po otwarciu auta (pilotem) po włączeniu świateł brak podswietlenia rejestracji
-
- Zafiromaniak
Być może blaszki w lampce nie stykają wszystkich pinow na zarowce Led
A ja doszedłem czemu nie mam podświetlenia rejestracji na włączonych światłach
CAN SMART MODULE chrzaczy sprawe
A ja doszedłem czemu nie mam podświetlenia rejestracji na włączonych światłach
CAN SMART MODULE chrzaczy sprawe
Ostatnio zmieniony 28 gru 2016, 20:42 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Możesz zaklejać bez mierzenia polaryzacji. W Twoich nowych "żarówkach" jest mostek Graetza, więc zadziała w obu kierunkach. Problemem są styki w lampce, które są zwierane przez płytkę. Zaklej dowolne dwa styki po skosie i będzie działało.Sumik pisze:Jutro pomierzę jaka jest polaryzacja w lampce i zakleję odpowiednie bieguny na żarówce tak jak mówisz.
-
- Zafiromaniak
być może nie wszystkie blaszki dotykają żarówkiSumik pisze:Tylko czemu w tej drugiej lampce wszystko działa bez problemu
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Pewnie coś ktoś dokładał.
Musisz iść po kablu aż do odbiornika bo tak to tylko zgadywanie.
Pewnie coś ktoś dokładał.
Musisz iść po kablu aż do odbiornika bo tak to tylko zgadywanie.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2017, 20:15 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.