[B] - rafant4011 - ZB 1.9 CDTI 120KM
-
Flora
-
Deleted User 21664
-
Flora
-
Deleted User 21664
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zamówiłem sobie obudowę kluczyka taką jak Flora, powiem tak wygląda jak oryginał
płytka już przełożona a grot docięty, stara obudowa przetrwała i w razie czego mogę wrócić do starej obudowy

płytka już przełożona a grot docięty, stara obudowa przetrwała i w razie czego mogę wrócić do starej obudowy

Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 21:10 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
1.TakBodek pisze:Przekładałeś środek
Nie ma żadnego problemu
Jak się ten kluczyk otwiera
2.Nie- bynajmniej u mnie, Flora swój zozdupcył, ale nie wiem jak on się do tego zabierał...
3. otworzyłem kluczyk pod kątem 90*, pomiędzy grot a plastik wsadziłem śrubokręt , potem zacząłem powoli siłowo rozchylać i już, kluczyk otworzył się jak małża, nie w całości bo powoli zaczął pękać przy tym metalowym uchu. boki na początku nie chciały iść ale roztwierałem je małym śrubokręcikiem. w środku jest płytka zielona z przytwierdzonym immobilizerem, trzyma się na dwóch kołkach ustalających.

W grocie jest mechanizm(sprężynka jak w długopisie i przycisk(ten chromowany)) od "scyzoryka" trzeba go nakręcić o 360* przed ponownym złożeniem żeby nam się otwierał...
Jak coś to mam go jeszcze rozłożonego, w razie pytań służę radą lub dodatkowym foto
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 21:01 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Flora
Otwierałem dokładnie w ten sam sposób. U mnie bardzo mocno sklejone były okolice metalowego ucha i tam mam oderwany wewnątrz plastik. Z tego co widzę po zdjęciach działałem delikatniej i moja obudowa nie ma tylu wgnieceń przy krawędzi łączenia :>
W nowej obudowie przydaje się wklejenie znaczka i przycisków na jakiś łatwy w demontażu klej do np gumy.
Polecam też wykręcić 720°
W nowej obudowie przydaje się wklejenie znaczka i przycisków na jakiś łatwy w demontażu klej do np gumy.
Polecam też wykręcić 720°
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 21:33 przez Flora, łącznie zmieniany 2 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
u mnie również trzyma przy tym metalowym uchu i nie otwierałem do końca żeby pękło, tylko obie strony rozchyliłem i wyciągnąłem płytkę. Kiedyś już tam chciałem się dostać i nie wiedziałem jak, wtedy mi nie szło i odpuściłem bo nie chciałem zostać z jednym kluczykiem...Flora pisze:U mnie bardzo mocno sklejone były okolice metalowego ucha i tam mam oderwany wewnątrz plastik. Z tego co widzę po zdjęciach działałem delikatniej i moja obudowa nie ma tylu wgnieceń przy krawędzi łączenia :>
co w tych przyciskach podklejałeś?Flora pisze:W nowej obudowie przydaje się wklejenie znaczka i przycisków na jakiś łatwy w demontażu klej do np gumy.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 21:40 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Flora
- rafant4011
- Zafiromaniak
Nawet nie wiedziałem, że tą gumkę od przycisku można wyjąćFlora pisze:Tak profilaktycznie przesmarowałem. Zauważyłem, że guma przycisków łatwo wychodzi z obudowy, a emblemat nie ma żadnych zatrzasków.
Dzięki
Mam dwie gumki na wierzchu i zmierzyłem długość ich trzpieni od przycisków, wyszło mi że ta nowa gumka ma krótsze trzpienie o 0.75mm i trzeba ciut mocniej nacisnąć żeby przycisk zadziałał. Można ją jakoś przedłużyć o te 0.75mm???
-
wampir11111
- rafant4011
- Zafiromaniak
Maciek, jakoś tak wyszło samo 
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 17:49 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.