[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#466 Post autor: janekW67 »

Każdemu może się przydarzyć. Błędów nie popełnia tylko ten, który nic nie robi.
Oczywiście!

Skasowany użytkownik 16629

#467 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

wojtowca pisze:O kuźwa tego nie przeczytałem. No faktycznie, żeś pokozoł... taki pęd życia, że idzie się zakręcić. Szkoda autka bo trochę kasy żeś już wpompował choćby w samo malowanie :/
No cóż... szkoda mi strasznie... malowanie to jedno... zderzak znowu się pomaluje, ale brak auta to straszne...

Dziś po robocie pojechałem zobaczyć auto w dzień... czekając na lawetę oceniłem straty:
1. halogen lewy (ten akurat w dobrym stanie oczywiście, bo prawy jest zaparowany i ten jest cały)... normalne, zgodnie z prawem murphyego
2. zderzak - pęknięty z lewej strony, nie wiem czy ma sens spawać czy szukać polifta, do tego wyrwana kratka zderzaka i połamana... lepiej chyba kompletny zderzak używany pomalować, ale to jak auto będzie jeździć
3. chłodnice... tragedia, chłodnica klimy wygięta w łuk, dobita wentylatorem, chłodnica wody nieszczelna... pewnie mocowania też powyginane
4. spód maski porysowany, może da się wypolerować lub podcieniować... do decyzji lakiernika, brewki pod reflektorami wygięte, ale całe, może się jeszcze nadadzą
5. czujnik temperatury w zderzaku... nosz k... mać to już trzeci w tym aucie, ale działa ;)

Autko już u mechanika dziś, jutro ma je rozbierać i ocenić uszkodzenia... na moje oko, w najlepszej opcji - 2 chłodnice + płyn na początek... najgorsze jeżeli dojdą 2 wentylatory. Wiadomo, że w każdej opcji trzeba dodać zakup zderzaka + malowanie i halogeny

Dzisiaj w robocie po wyśmiewaniu mojej głupoty doszedłem do jednego wniosku zgodnego z powiedzeniem, że dzwon podstawą tuningu... gdyby auto było niższe to "strzał" poszedłby wyżej auta czyli w tablicę i wzmocnienie czyli nie poszłoby dołem po wentylatorze i chłodnicach... jaki wniosek? hehehe na glebę... dobra, dobra, wiem, fajnie to wygląda, ale mało praktyczne, ale jeszcze nie mówię, że tak się nie stanie, ale z moim szczęściem to z obniżonym zawiasem nie walnę w ścianę, ale wyrwę pół podwozia hehehe

ech, trochę czarnego humoru zawsze pomaga ;)

Dobrze będzie

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#468 Post autor: Wojti »

Rafał szczęście w nieszczęściu ze tak to się skończyło....Ja miałem kiedyś przygodę z Synem zabrałem go do pracy mój szef posadził go w 7 tonowej ciężarówce niech się pobawi ,mały miał z 4-5 lat jakimś cudem zwolnił ręczny(nie była na biegu) ciężarówka stoczyła się z górki z 10 m i pierd...w idealna astrę naszego kumpla :shock: Oj pamiętam wyraz oczu szefa do dziś :lol: masakra Wina była jego he he życie .... :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#469 Post autor: Sebu$ »

będzie dobzze Kacorku. Dobzze, dobzze ;)
kacza1982 pisze:ale z moim szczęściem to z obniżonym zawiasem nie walnę w ścianę, ale wyrwę pół podwozia heheh
tseba się zaaastanowićć, bo to nie będzie dobzze, dobzze :?

.... :lol:
Ostatnio zmieniony 16 lut 2017, 22:45 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#470 Post autor: fredas »

Aj kuźwa co mam ci powiedzieć nabroiłeś i tyle teraz to tylko :lanie: i do roboty mistrzuniu
Obrazek
Obrazek

#471 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Wczoraj autko odebrałem...
1. Chłodnice - 2 sztuki (klimy wymienione w zeszłe lato, wody 1,5 roku temu... bez komentarza)
2. Wentylator klimy
3. Kratka w zderzaku założona na opaskach, bo została wyrwana...
4. Nowy płyn (wymieniony przy wymianie rozrządu w październiku), klima nabita
5. Zdemontowany lewy przeciwmgielny, trochę się zepsuł ;)

To kosztowało 1200zł... Do pełni szczęścia potrzebne:
1. Zderzak kompletny (mój mechanik poradził kupić używany, bo może pęknięcie pospawać, ale zostanie osłabiony i każde puknięcie w nawet słupek pęknie jeszcze bardziej... nie wiem ile w tym prawdy, bo nie spawałem nigdy plastików), do tego kratka w zderzaku na tytyrytkach mnie nie bawi choć jest sztywna
2. Światła przeciwmgielne x2, bo lewe i tak jest zaparowane
3. Ramka klubowa - na razie się trzyma, ale jest uszczerbiona... to mnie drażni
4. Malowanie - zderzak + dolna krawędź maski zarysowana

Na razie to wszystko musi poczekać, ale będę szukał zderzaka w dobrej cenie... Dziś byłem w okolicznej "dziupli" z angolami i... i śmiech na sali, zderzak z czarnymi listwami, uszkodzona czarna listwa z prawej strony i zniekształcony jakiś, kompletny niby, bo ma halogeny, ale zaparowane, więc do wymiany, brak "hokeja", za to ma spryski, kolor granat metalik lub druga opcja - polift lakierowany, niebieski metalik, kratka bez halogenów (więc trzeba przespawać), hokej jest, ale powyginany na wszystkie strony... śmiech na sali, bo ceny :evil: 500zł za pierwszy lub 250zł za drugi... nosz k... bez przesady, gdyby były w moim kolorze jeszcze... Poszukiwań ciąg dalszy

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z szybkiej reakcji mojego mechanika, w końcu chyba poznałem takiego sumiennego... zobaczymy jak będzie dalej podczas współpracy, autko śmiga i cieszy ten fakt, może nie patrzy się na Zosię tak miło jak zawsze, bo brakuje jej jednego zęba (bez halogenu wygląda tak "szczerbato" hehehe), ale to się zmieni ;)

Przy okazji wczorajszego powrotu do "domu" zorganizowałem spocik... to nawet nie mikrospot, ale powiedziałbym NANOspot hehehe

Obrazek

Powiedzenie - nie będziesz miał Zosiek cudzych przede mną tutaj akurat się nie sprawdza ;) obie bardzo zadowolone

ps. wczoraj tankowałem na "tej" stacji i akurat była ta sama babka i już w progu zapowiedziałem, że ręczny zaciągnięty, bieg wbity i zastanawiam się czy cegły pod koło nie postawić hehehe, trochę się pośmialiśmy przynajmniej

ps2. Grill Irmscher czarny, nówka do sprzedania, zapodałem w odpowiednim dziale
Ostatnio zmieniony 21 lut 2017, 19:43 przez Skasowany użytkownik 16629, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#472 Post autor: Wojti »

No mało tego nie było...chwila nieuwagi tanio nie wyszło.. :shock:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#473 Post autor: Maćku »

Rafał z twoich postów wynika, że ten krawężnik był prawie jak murek :roll:

Trochę poszło na naprawę same chłodnice dość drogie więc 70% ceny to zapewne one... :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#474 Post autor: Sebu$ »

Maćku pisze:Rafał z twoich postów wynika, że ten krawężnik był prawie jak murek
tam jest krawężnik, a za nim murek ok 40-50 cm jak pamiętam
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek

#475 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Sebu$ pisze:
Maćku pisze:Rafał z twoich postów wynika, że ten krawężnik był prawie jak murek
tam jest krawężnik, a za nim murek ok 40-50 cm jak pamiętam
Dawno Cię tu nie było, ale dobrze pamiętasz... niestety, miękkie zawieszenie wybiło auto jeszcze wyżej i tak to się skończyło... no trudno, ważne, że Zosia już żywa i oddycha pełną piersią (choć nie wiem czemu od poniedziałku stoi w jednym miejscu, hmmm)

Jako, że jestem pechowy, spieprzył mi się telefon... Lg G3 niestety odmówił współpracy i zamiast oddać wysłużony telefon do serwisu na naprawę gwarancyjną muszę skombinować kolejny zastępczy... hehhee, jak pech to pech

Jako, że temat jednak o Zosi - zamówione halogeny (tylko Depo) już do mnie pędzą kurierem, więc montaż w weekend i autko jakoś (jakoś, bo zderzak lekko złamany) będzie wyglądać

ps. Po kolejnym dniu jazdy odpowiednim wozidłem.... k... mać, Seba, nienawidzę Cię...

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#476 Post autor: Sebu$ »

kacza1982 pisze:ps. Po kolejnym dniu jazdy odpowiednim wozidłem.... k... mać, Seba, nienawidzę Cię...
też Cię lubię :haha:
Obrazek

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#477 Post autor: fredas »

Zośka nie jest szczerbata tylko nie dowidzi na jedno oko ;) chwila zapomnienia i kłopot gotowy :>
Obrazek
Obrazek

#478 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

fredas pisze:Zośka nie jest szczerbata tylko nie dowidzi na jedno oko ;) chwila zapomnienia i kłopot gotowy :>
To się zmieni :) Dzisiaj przyszły halogeny... sprzedawca na alle... pisze Depo, a wysyła DJAuto... no cóż, przy cenie 144zł z wysyłką nie ma co szukać arcydzieła. Jeżeli uda mi się jutro (bo mam trochę napięty grafik, m.in. ostatnia jazda ecobestią) to podjadę do mamy na kanał założyć już te światła, bo nie widzi mi się jazda bez jednego halogenu. Wiem, że tych świateł się nie używa często i nie widzę tego z pozycji kierowcy, ale ten taki spokój psychiczny, że auto ładnie się prezentuje ;) Dodatkowo tak się zastanawiam czy dopóki nie znajdę zderzaka to może zrobię mały tuning - chwycę kolorowymi tytyrytkami pęknięcie w zderzaku ala JDM hehehe, wiem, wiocha, ale to tylko tymczasowo

Plan na halogeny to tylko drobnostka... pogoda coraz lepsza, więc chyba się skuszę i zapodam 17" letnie już, a co, kusi mnie, aby to zobaczyć... To też jest czubek góry lodowej, bo nie wiem czemu, ale podejrzewam, że na tych felgach auto będzie "koza", więc... więc potem się ją zbliży do podłoża delikatnie hehehe... kurde, chyba za dużo zarabiam ostatnio ;)

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#479 Post autor: wampir11111 »

Rafał ważne że nikomu nic się nie stało jakiś wózek z dzieckiem itp.
Zośke odrodzisz i będzie git :piwo:
ps. Co do pieniędzy to na kobiety zawsze mało :lol:

Awatar użytkownika
Cray123
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: ZA OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#480 Post autor: Cray123 »

Flegi to z samej ciekawości bym do swojej przymierzył, a co do wypadku to niezły klops, ale każdemu się może zdarzyć :/
Ostatnio zmieniony 23 lut 2017, 21:25 przez Cray123, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Zafira A”