Zamulona Zafira A 1,8
Moderator: Sebu$
Zamulona Zafira A 1,8
Na początku chciałem się z wszystkimi przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum, od dawna podglądam jednak problem mnie przerósł i postanowiłem podpytać może ktoś coś pomoże.
Wracając do tematu.
Moja Zośka ma strasznego muła i dodatkowo dużo pali. jazdę mogę porównać z poprzednią astrą g która miała 75 koni generalnie jakby te 125 koni się gdzieś rozjechało. Samochód posiadam od 2 lat i cały czas się z tym borykam i co chwilę coś wymieniam w końcu okazało się że trzeba naprawić Dis. Po jego naprawie zero błędów spalanie się poprawiło ale dalej zamulony. Wymieniłem filtr paliwa, świece bez zmian. Dzisiaj umówiłem się na sprawdzenie katalizatora i powiem szczerze, że już brak pomysłów. W tym roku wybieram się w długą trasę przez góry i obawiam się czy Zosia da radę. Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam
EDIT:
Katalizator czysty
Wracając do tematu.
Moja Zośka ma strasznego muła i dodatkowo dużo pali. jazdę mogę porównać z poprzednią astrą g która miała 75 koni generalnie jakby te 125 koni się gdzieś rozjechało. Samochód posiadam od 2 lat i cały czas się z tym borykam i co chwilę coś wymieniam w końcu okazało się że trzeba naprawić Dis. Po jego naprawie zero błędów spalanie się poprawiło ale dalej zamulony. Wymieniłem filtr paliwa, świece bez zmian. Dzisiaj umówiłem się na sprawdzenie katalizatora i powiem szczerze, że już brak pomysłów. W tym roku wybieram się w długą trasę przez góry i obawiam się czy Zosia da radę. Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam
EDIT:
Katalizator czysty
Ostatnio zmieniony 07 mar 2017, 16:38 przez waldussss, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
1. czy przepustnica i przepływomierz były czyszczone?
2. termostat sprawny?
3. hamulce nie trzymają?
4. są błędy na komputerze?
5. tłumiki i tzw. plecionka jest cała?
Jaki stosujesz olej?
2. termostat sprawny?
3. hamulce nie trzymają?
4. są błędy na komputerze?
5. tłumiki i tzw. plecionka jest cała?
Jaki stosujesz olej?
Ostatnio zmieniony 07 mar 2017, 17:55 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za zainteresowanie.
1. Przepływomierz był wymieniany na oryginalną używkę sprawna parametry ok czysty, przepustnicy nie czyściłem
2. Termostat sprawny
3. Sprawdzałem każde koło nie trzymają
4. Brak błędów
5. Tłumiki szczelne, złącze elastyczne było wymieniane 2 tygodnie temu przy tej okazji sprawdzałem czy nie są zblokowane koła
Olej leje oryginalny GM 5W30
1. Przepływomierz był wymieniany na oryginalną używkę sprawna parametry ok czysty, przepustnicy nie czyściłem
2. Termostat sprawny
3. Sprawdzałem każde koło nie trzymają
4. Brak błędów
5. Tłumiki szczelne, złącze elastyczne było wymieniane 2 tygodnie temu przy tej okazji sprawdzałem czy nie są zblokowane koła
Olej leje oryginalny GM 5W30
Ostatnio zmieniony 08 mar 2017, 07:54 przez waldussss, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Auto: zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: z18xe
waldussss pisze:Na początku chciałem się z wszystkimi przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum, od dawna podglądam jednak problem mnie przerósł i postanowiłem podpytać może ktoś coś pomoże.
A czy na przykład na zimnym silniku lepiej się zbiera czy na zimnym i rozgrzanym tak samo zamulony .
Wracając do tematu.
EDIT:
Katalizator czysty
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 23:28 przez marcinnn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: Forfiter
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance + LPG STAG
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Wyczść przepustnicę na forum jest manual to najtańszy i najprostszy sposób, odpowiedni siuwaks zamówisz z netu za 15-20zł, piwo powiedzmy 4zł za butelkę - ja wypiłem dwa. Zrobisz sam w godzinkę przy pomocy podstawowych narzędzi (tyle mi to zajeło wliczając wypicie piwa). Jeśli nie pomoże to czyszczenie nie zaszkodzi. Gdzieś na forum ale nie pamiętam gdzie podobny temat był i tam winna była pompa paliwa...
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L