ZB 1.9 odgłos tarcia plastiku na drugim biegu

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
wal_chuck

ZB 1.9 odgłos tarcia plastiku na drugim biegu

#1 Post autor: wal_chuck »

Witam. Autko ZB 1.9 120 KM 2007r.
Nie mam pojęcia co to może być..
Autko odpala normalnie .. wszystko ok ale po przejechaniu 4, 5 kilometrów pojawia się dziwne tarcie ( plastiku?). Gdy podczas jazdy wcisnę sprzęgło dźwięk ten jest nadal natomiast gdy wrzucę na luz to dźwięk znika . Wydaje mi się, ze wydobywa się "z dołu zza pedałów". Zaczyna się to na drugim biegu od 1500 obrotów. Na trzecim biegu także potrafi tak szurać. Dzieje się to wszystko chwilke..kilka minut. Gdy trochę poszura nagle przestaje i auto śmiga dalej bez zarzutu. Gdy np szura na dwójce i trójce a przyspieszę i wrzucam czwarty lub wyzszy bieg szuranie znika .
Zaznaczam, że jestem po kompletnej wymianie sprzęgła + dwumasa ale to szuranie miało miejsce też już przed wymianą .

Nie wiem co to.
Nie wiem... dlaczego dzieje się tak akurat po przejechaniu tych 4, 5 kilometrów..
Czy jest tu coś związane z rosnacą temperaturą i gdy się całkiem rozgrzeje jest juz ok.
Może ktoś miał coś podobnego..Pomocy :!: :!:
Z góry dziękuję.

[b PODAJE LINK DO NAGRANEGO DYKTAFONEM DŹWIĘKU SZURANIA NA DRUGIM BIEGU - 1500 OBROTÓW :!: :!: :!: [/b]

http://uploadfile.pl/pokaz/1021427---58ir.html
Załączniki
Głos0004-0-61.3-0-19.mp3
(298.63 KiB) Pobrany 173 razy
Ostatnio zmieniony 12 lut 2017, 16:18 przez wal_chuck, łącznie zmieniany 2 razy.
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Być może jest to zwiążane z powtórnym montażem skrzyni . Proponuje wskoczyć w kanał i popatrzeć jak i gdzie prowadzone są linki do mechanizmu w skrzyni biegów. Może to być jakaś głupota ale warto ja zlokalizować. Gdybys nie pisał ,że wymieniałes sprzęgło, typowałbym np. wysprzęglik no ale skoro masz całe sprzęgło nowe to przyczyn tego dźwieku nalezy szukać na zewnatrz skrzyni . Czy to montowął Ci jakis kumaty mechanik czy zaprzyjaźniony pan Janek z garazu obok>?
wal_chuck

#3 Post autor: wal_chuck »

Stary dobry mechanik. Od zawsze nam wszystko naprawia .
Mawerix

#4 Post autor: Mawerix »

jarecki69 pisze:przyczyn tego dźwieku nalezy szukać na zewnatrz skrzyni
Albo wewnątrz tym bardziej że autor zeznaje....
wal_chuck pisze:natomiast gdy wrzucę na luz to dźwięk znika
wal_chuck

#5 Post autor: wal_chuck »

Skrzynia biegów rozebrana. Wszystko elegancko w środku.

Ktoś ma jakiś pomysł jaka może być jeszcze przyczyna?
wal_chuck

#6 Post autor: wal_chuck »

Trochę się sytuacja zmieniła.. przejechałem kolejne około 1500 km..dźwięk ten zaczyna się na zimnym silniku już predzej po przejechanym około kilometrze na drugim trzecim i czwartym biegu. Obojętnie jakie obroty .. Ale Nie nasila się przy zwiększaniu obrotów. Ciągle ten sam ton . Gdy silnik się rozgrzeje jest cisza. Na piątym i szóstym biegu też cisza. Dziś spuscilem szybę i na zewnątrz słychać bardzo okropnie. Wewnątrz slabiej. Mechanicy nie wiedzą co jest grane . Może od Was jakieś podpowiedzi ?????? Co by tu jeszcze móc sprawdzić ? Może coś w silniku ???
Belfer

#7 Post autor: Belfer »

Witam, przy diagnozie skrzyni wałki były rozbierane ? Informacje szczegółowe proszę o tel. 603 97 275 pozdr
wal_chuck

#8 Post autor: wal_chuck »

Witam. Walki nie były rozbierane. Mechanik po prostu otworzył skrzynię i stwierdził że wszystko ok. Żadnych opiłkow nie było. Dodatkowo zmieniliśmy olej w skrzyni Ale nic nie pomogło.Ja się na tym kompletnie nie znam ..więc jak mówił że ok to ok.

Ale jeszcze jedna sprawa.. gdy już zacznie się ten koncert z tym hałasem to zauważyłem też ze jak go puszczę na luz i dam mocno w gaz to także ten dźwięk jest. Czyli chyba nie od skrzyni ?

_____________________________________________________________________________________________________
Albo na przykład puszczam na luz, wciskam sprzęgło i trzymam i w tym momencie włączam biegi 2, 3, 4 to też halasuje.

Bieg (hałas) luz (cisza) bieg (hałas) luz (cisza)

posty pisane w krótkim odstępie, edytuj- rafant4011
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, 20:44 przez wal_chuck, łącznie zmieniany 3 razy.
Belfer

#9 Post autor: Belfer »

Witam, Skrzynia z takimi objawami do naprawy !!!

W ubiegłym tygodniu miałem skrzynie z Opola po naprawie koszt 2091 zł mechanik oszust KOKOT ul .Struga wymienił tylko widełki podobno, lecz są używane włożone ( 4 szt nowe ok. 900 zł).
Moja diagnoza skrzyni bez oleju użytkowana spalone, stopione łożyska igiełkowe, gdzie nie ma co wymieniać po diagnozie w Opolu, oprócz tych widełek:

Wszystkie łożyska, koło 3, 4 bieg, piasta synchronizatora (tuleja- przesuwka 3/4 bieg), wszystkie synchronizatory, wszystkie łożyska igiełkowe. Naprawa na nowych częściach ok 4000 zł , naprawiłem na używanych oprócz łożysk 2400 zł. Właściciel tel . 602695004 idzie do sądu bo warsztat Kokot ul. Struga Opole nie poczuwa się do zwrotu kasy, nawet nie rozebrał wałków, gdzie łożyska igiełkowe spalone. Nie ma diagnozy bez rozbierania całej skrzyni !!!!

pozdrawiam Mirosław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”