[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001
Wczoraj wieczorem wymieniłem żaróweczki... historia krótka, w niedzielę przy wyjeździe z roboty wyskoczył komunikat na kompie, więc pod blokiem wywaliłem obie żarówki i wsadziłem tymczasowo wysłużone, wcześniejsze Tungsramy Bluisch czy jakoś tak. W poniedziałek rano odpaliłem auto i spaliła się jedna... zamówiłem i wczoraj wymieniłem. Po raz kolejny sprawdzone i tanie Tungsram Megalight 120%. Dziś rano w drodze do pracy - widoczność bardzo dobra, to mnie cieszy, że żarówki za 50zł można wymieniać co roku (nie mam świateł dziennych), a są porównywalne do Nightbreaker itp.
Wypłata siadła dobra i szukam opon, więc pułap został powiększony do ok. max 1200zł a tu już wpada Kleber Sportcontrol 2 lub Uniroyal Rainsport 3... Uniroyale świetne opinie mają, ale Fulda w tej samej cenie jest chyba równie dobra, ale za to głośność niższa... hmmm Nie wiem czy coś dobrego w podobnej lub niższej cenie wybrać... Wiem, że można dać dużo mniej za Dębice (też dobre do mojego użytku) czy Barumki... czy co tam innego dobrego oczywiście
Wypłata siadła dobra i szukam opon, więc pułap został powiększony do ok. max 1200zł a tu już wpada Kleber Sportcontrol 2 lub Uniroyal Rainsport 3... Uniroyale świetne opinie mają, ale Fulda w tej samej cenie jest chyba równie dobra, ale za to głośność niższa... hmmm Nie wiem czy coś dobrego w podobnej lub niższej cenie wybrać... Wiem, że można dać dużo mniej za Dębice (też dobre do mojego użytku) czy Barumki... czy co tam innego dobrego oczywiście
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Ja kupiłem dębicę presto http://allegro.pl/4-opony...6736912349.html (wyprodukowane w Polsce) i muszę powiedzieć, że wyglądają bardzo przyzwoicie, parametry i cena też o.k. U mnie opc-tka i opony 17', ale można dostać 16'. Barumy nie są złe, ale trochę głośne ( używałem różne modele i takie mam odczucia ), jak coś to lepsze Uniroyal.kacza1982 pisze:Wczoraj wieczorem wymieniłem żaróweczki... historia krótka, w niedzielę przy wyjeździe z roboty wyskoczył komunikat na kompie, więc pod blokiem wywaliłem obie żarówki i wsadziłem tymczasowo wysłużone, wcześniejsze Tungsramy Bluisch czy jakoś tak. W poniedziałek rano odpaliłem auto i spaliła się jedna... zamówiłem i wczoraj wymieniłem. Po raz kolejny sprawdzone i tanie Tungsram Megalight 120%. Dziś rano w drodze do pracy - widoczność bardzo dobra, to mnie cieszy, że żarówki za 50zł można wymieniać co roku (nie mam świateł dziennych), a są porównywalne do Nightbreaker itp.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 19:58 przez misio, łącznie zmieniany 2 razy.
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Na Rainsportach3 jeździłem 2 sezony. Opona na deszcz zaje....ta, co do szumu to prawie ich w ogóle nie było słychać. Miały natomiast jedną wadę co mnie bardzo wkurw..ło, mianowicie strasznie nabijały się w nie kamienie i jadąc po asfalcie strasznie mlaskały. A, że drogę dojazdową do posesji mam kamienistą więc te mlaskanie było na porządku dziennym. Wrrr... nie raz zatrzymywałem się na poboczu czy też w zatoczce autobusowej i wygrzebywałem kamienie z bieżnika
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 20:49 przez wojtowca, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Wojt zgadzam się z Tobą jak najbardziej a opona spełnia swoje zadanie w 100%.Wojti pisze:Wojtek opona ta jest bardzo miękka i bardzo przyczepna a co za tym idzie łatwo zbiera kamienie ...ogólnie opona rewelacyjna ale zależy kto do czego ja potrzebuje...
No i pora na aktual i dobrze, że akurat o oponach, bo dziś umówiłem się na wymianę, na jutro po robocie
Wybrałem Uniroyale, ale teraz tak czytam i daje mi to do myślenia, bo mogę wybrać też troszkę droższe Hankook K125 (parametry na etykiecie takie same, opinie też), wzór mniej agresywny niż Uni, hmmm dajecie mi do myślenia, bo kamyki to zmora opon szczególnie kierunkowych (w Uniroyalu prawie tak jest) i szerokich kanałów odprowadzających wodę...
Może ktoś miał takie Hankooki i się podzieli na szybko opinią, do jutra mam czas, a jak nie to padnie na UNI
koszt... 1412zł za komplet z wyważeniem na super extra turbo wyważarce (ponoć 17" i więcej trzeba wyważać na wyważarce nie ze stożkiem, ale z mocowaniem na śruby), ale spotkałem kolegę Basti_Seba na serwisie i sam powiedział, że u nich jest drogo, ale tylko tam jak wyważy koła to nie ma bicia na kierownicy, więc coś w tym jest... Dodatkowo sprawdzenie zbieżności/kątów za darmo
Jak się nowe gumki założy to zrobię sesję gum do sprzedania:
1. zimówki 15" + alu ATT
2. letnie 17" z aktualnych felg
3. letnie 16" z felg letnich
Jak się sprzeda wszystko to będą finanse na zakup nowych zimówek 16", więc Zosia wskoczy w rozmiar +1"
Wybrałem Uniroyale, ale teraz tak czytam i daje mi to do myślenia, bo mogę wybrać też troszkę droższe Hankook K125 (parametry na etykiecie takie same, opinie też), wzór mniej agresywny niż Uni, hmmm dajecie mi do myślenia, bo kamyki to zmora opon szczególnie kierunkowych (w Uniroyalu prawie tak jest) i szerokich kanałów odprowadzających wodę...
Może ktoś miał takie Hankooki i się podzieli na szybko opinią, do jutra mam czas, a jak nie to padnie na UNI
koszt... 1412zł za komplet z wyważeniem na super extra turbo wyważarce (ponoć 17" i więcej trzeba wyważać na wyważarce nie ze stożkiem, ale z mocowaniem na śruby), ale spotkałem kolegę Basti_Seba na serwisie i sam powiedział, że u nich jest drogo, ale tylko tam jak wyważy koła to nie ma bicia na kierownicy, więc coś w tym jest... Dodatkowo sprawdzenie zbieżności/kątów za darmo
Jak się nowe gumki założy to zrobię sesję gum do sprzedania:
1. zimówki 15" + alu ATT
2. letnie 17" z aktualnych felg
3. letnie 16" z felg letnich
Jak się sprzeda wszystko to będą finanse na zakup nowych zimówek 16", więc Zosia wskoczy w rozmiar +1"
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
za starych dobrych czasów ...., za każdym razem wyważałem koła wraz z doważaniem dynamicznym na samochodzie. Zero bicia. Rewelacja.kacza1982 pisze:ale tylko tam jak wyważy koła to nie ma bicia na kierownicy
tak to wygląda ....
Dobra, decyzja zapadła, zakup dokonany... Wyważanie dynamiczne - słyszałem o tym, nie próbowałem nigdy, może jak kiedyś się skuszę na 20" to i skuszę się na takowy wynalazek
Padło jednak na Uniroyal Rainsport 3 91 V, 225/45/17, piękne kolorowe paski... Koła wyważone i co bardzo mnie cieszy - proste, mało odważników na każde koło. Niestety pogoda jaka jest każdy widzi, więc nie było okazji sprawdzić bicia (80km/h i spokój był). Mam nadzieję, że będzie git. Sprzedawca twierdził, że opona głośna (wg etykiety 71db), ale nie widzę różnicy pomiędzy poprzednimi Conti Sport Contact 3 z 2009 roku, ale co nowa guma to nowa. W serwisie jest darmowe sprawdzenie geometrii kół, ale... nie pojadę, bo....
... bo został odkryty luz na prawym kole, a dokładnie po sprawdzeniu organoleptycznym - prawa końcówka drążka w stanie agonalnym...
Koszt gumek z założeniem 1402zł... drogo, wiem, ale to na lata, gumki z 10 tygodnia 2017, więc świeżynki, więc trzeba teraz zawieszenie zrobić.
Podjechałem do mechanika się umówić na wymianę "gałki" oraz gum stabilizatora + oczywiście sprawdzenie całego zawiasu, bo jak coś robić to konkretnie. Wizyta na przyszłą środę umówiona + geometria
W tym miesiącu strasznie dużo wydatków...
1. 1000zł - felgi
2. 1400zł - uszkodzenie z winy debila właściciela
3. 1400zł - oponki
zawieszenie się zrobi i niestety wydatki na gadżety wstrzymane na długi czas...
Pora na wystawienie oponek, które mi zalegają
ps. Kasy kupa poszło, część z widzimisie (17" felgi), ale większość to bezpieczeństwo i pewność, pewność, że się nie boję, wsiadam w auto i jadę na drugi koniec polski
Padło jednak na Uniroyal Rainsport 3 91 V, 225/45/17, piękne kolorowe paski... Koła wyważone i co bardzo mnie cieszy - proste, mało odważników na każde koło. Niestety pogoda jaka jest każdy widzi, więc nie było okazji sprawdzić bicia (80km/h i spokój był). Mam nadzieję, że będzie git. Sprzedawca twierdził, że opona głośna (wg etykiety 71db), ale nie widzę różnicy pomiędzy poprzednimi Conti Sport Contact 3 z 2009 roku, ale co nowa guma to nowa. W serwisie jest darmowe sprawdzenie geometrii kół, ale... nie pojadę, bo....
... bo został odkryty luz na prawym kole, a dokładnie po sprawdzeniu organoleptycznym - prawa końcówka drążka w stanie agonalnym...
Koszt gumek z założeniem 1402zł... drogo, wiem, ale to na lata, gumki z 10 tygodnia 2017, więc świeżynki, więc trzeba teraz zawieszenie zrobić.
Podjechałem do mechanika się umówić na wymianę "gałki" oraz gum stabilizatora + oczywiście sprawdzenie całego zawiasu, bo jak coś robić to konkretnie. Wizyta na przyszłą środę umówiona + geometria
W tym miesiącu strasznie dużo wydatków...
1. 1000zł - felgi
2. 1400zł - uszkodzenie z winy debila właściciela
3. 1400zł - oponki
zawieszenie się zrobi i niestety wydatki na gadżety wstrzymane na długi czas...
Pora na wystawienie oponek, które mi zalegają
ps. Kasy kupa poszło, część z widzimisie (17" felgi), ale większość to bezpieczeństwo i pewność, pewność, że się nie boję, wsiadam w auto i jadę na drugi koniec polski
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER