Kompendium wiedzy o felgach i oponach

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Czarny1010

#256 Post autor: Czarny1010 »

Panowie, pamiętajcie też o pompie wspomagania ja założyłem 225/45/17 i w tydzień zaczeła mi piszczeć,, trochę jej ulżyłem 205/50/16 ale pewnie juz nie na długo starczy. Co do spalania to na trasie 6,8 na 195/65/15 8,3 na 225/43/17 styl jazdy taki sam. okres podobny .
jarekzet

#257 Post autor: jarekzet »

Witam Wszystkich. :)
Na felgach stalowych mam szerokość 6J - czy można założyć alusy 7J15ET38 ? W tytule aukcji pisze, ze były one za Zafirze ale wolałbym się upewnić (wiadomo, że sprzedawcy głównie zależy aby sprzedać) - możne ktoś ma doświadczenia w tym względzie. Niższe ET (na stalowych mam 43) troszeczkę powinno zniwelować różnicę w szerokości felgi.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2010, 21:04 przez jarekzet, łącznie zmieniany 1 raz.
dejna

#258 Post autor: dejna »

będzie pasowało wystarczy dokładnie przeczytać ten temat i będzie jasne, że do Zafiry przewidziano felgi 35-45 (fabrycznie) - link do aukcji skasowałem gdyż przedstawiłeś dużo informacji o tych felgach a podając link można odnieść wrażenie, że jest to próba sprzedania swojego towaru...

Temat zamykam
radmar1702

#259 Post autor: radmar1702 »

koledzy potrzebował bym orginalne kołpaki do zafiry b tzn potrzebuje 1 sztuki nr katalogowy to GM 60 06 256 jak ktos by miał jakieś źrudło by kupić za rozsądna cene to proszę napisać w prywatnej wiadomosci z góry dziekuję ;) :piwo:
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#260 Post autor: MieHor »

radmar1702, szukaj na Witosa lub na giełdzie w Kaliszu, czasem widuję tam
radmar1702

#261 Post autor: radmar1702 »

a na witosa kiedy masz te giełdy ??? hmm
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#262 Post autor: MieHor »

Ostrowiak - powalasz mnie na kolana - w każdą sobotę, również w niedziele ale mało handlujących, lepiej podskoczyć do Kalisza na Częstochowską
olo018

#263 Post autor: olo018 »

Felgi aluminiowe są w zimę narażone na działanie soli ,tzn w miejscach gdzie są uszkodzone ,lakier będzie odchodził i będą się robic tak zwane parchy,chyba że są to typowe koła z lekkich stopów na zimę,ale i to nie uchroni od ewentualnych bliskich spotkań z krawężnikami ,co do masy to jest o nie wielka różnica,natomiast przeważnie alumy są szersze a stalowe węższe i opona będzie miała mniejszą powierzchnie nacisku a co za tym idzie lepszą trakcje .
radmar1702

#264 Post autor: radmar1702 »

na giełde ma sie rozumiec :) bede musiał sie przejechać no ale najpierw muszę zobaczyć ile w oplu zawołają za coś takiego;P :)
Awatar użytkownika
johanes
Przeglądacz
Imię: Johanes
Auto: opel zafira a
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#265 Post autor: johanes »

Witam mam pytanie czy koło dojazdowe o wymiarach 125/90r15 bedzie pasowało do ZA prawdopodobnie pochodzi z omegi .
kicaj

#266 Post autor: kicaj »

johanes, a jaki masz rozmiar swoich opon i jaki rozstaw srub w obu przypadkach?
Awatar użytkownika
johanes
Przeglądacz
Imię: Johanes
Auto: opel zafira a
#267 Post autor: johanes »

z tego co wiem to zafira ma roztaw srub 5x110 a opona 195x65R15
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
#268 Post autor: firek »

Jeśli faktycznie pochodzi od Omegi to bedzie pasiło, chociaż raczej obstawiam ze to kółko z Calibry, ale jęśli jest na 5 Srub i od Opla to spoko
:)
dzarko

#269 Post autor: dzarko »

Pozwolę sobie odświeżyć temat:

W moje ZA jest koło zapasowe, na moje oko 165x75x15 (nie pamiętam dokładnie). Oryginalna opona chyba zaginęła. W każdym razie pytanie brzmi: czy można takie zostawić, czy raczej kupić jakąś używaną oponę 195/65/R15?

Dziękuję za sugestie.
olo018

#270 Post autor: olo018 »

Najlepiej mieć pełnowymiarowe koło na takim możesz śmiało jechać dalej a na dojazdowym to trochę lipa i najlepiej na zapasie mieć oponę zimową ,chyba że 2 zapasy jeden na lato wozić a na zimę zmieniać ,miałem kiedyś problem z letnim zapasem w zimie,nie zawsze się da przełożyć koła na ulicy w śniegu czy zaspie , i teraz mam zapas z zimową oponą 195x65r15 i takie same mam zimówki a letnie to 205z55r16 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”