[B] Zaślepianie EGR a DPF
-
heko
-
chris
-
heko
-
wiemek
-
chris
-
biamo
Witam, jestem tu nowy i proszę wybaczyć mi jeżeli coś źle robię.
Posiadam zośkę z 2006r 1,9 120km,auto sprowadzone z francji w 2010r. 2 lata temu został usunięty DPF, kolega (pracował w Oplu) wgrał mi oryginalny soft bez DPF-a ponieważ zośki były produkowane na początku z DPF-em i bez, szczerze powiedziawszy był to eksperyment bo nigdy wcześniej nie robił on tego. Autko chodziło bez zarzutów do teraz, wyskakuje mi błąd odnośnie przepustnicy 112561 czyli trzeba będzie ją przeczyścić, ale nie o to mi chodziło. Zastanawiam się czy mogę wyeliminować EGR i czy jego eliminacja nie przyniesie niepożądanych skutków. Jeżeli ktoś przerabiał podobną sytuację byłbym wdzięczny za radę
Posiadam zośkę z 2006r 1,9 120km,auto sprowadzone z francji w 2010r. 2 lata temu został usunięty DPF, kolega (pracował w Oplu) wgrał mi oryginalny soft bez DPF-a ponieważ zośki były produkowane na początku z DPF-em i bez, szczerze powiedziawszy był to eksperyment bo nigdy wcześniej nie robił on tego. Autko chodziło bez zarzutów do teraz, wyskakuje mi błąd odnośnie przepustnicy 112561 czyli trzeba będzie ją przeczyścić, ale nie o to mi chodziło. Zastanawiam się czy mogę wyeliminować EGR i czy jego eliminacja nie przyniesie niepożądanych skutków. Jeżeli ktoś przerabiał podobną sytuację byłbym wdzięczny za radę
-
Skasowany użytkownik 6483
EGR to kolejne EKObadziwie , które według mnie bardziej wykańczają silnik niźli mu pomagają. Gdy silnik pracuje bez obciążenia lub tez hamujesz silnikiem to EGR dostarcza do komory spalania część spalin celem powtórnego dopalenia szkodliwych związków w nich zawartych. Znam ludzi, którym po wywaleniu EGR silniki odżyły . Proponuje te EGR-y zamontować w silnikach tankowców oraz samolotów pasażerskich . Tam na pewno dadzą więcej dla środowiska niż w naszych autach...baranxd13 pisze:Panowie jak to jest chcę całkowicie zaślepić egr ale nie chce narazie ruszać tego kompem .
Zaślepiony egr ma zły wpływ na silnik bo już sam nie wiem jest tyle postów jedni jeżdzą bez wyrzucania z kompa i są zadowoleni inni piszą że można zajechać silnik ...
Ktoś się wypowie ?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2017, 12:14 przez Skasowany użytkownik 6483, łącznie zmieniany 1 raz.
-
baranxd13
Dobrze ale czy jak dziada zaślepie całkowicie w 120 km silniku to oprócz tego że komp będzie pokazywał błąd nic innego się raczej nie stanie ? W stylu odcięta moc tryb awaryjny .jarecki69 pisze:EGR to kolejne EKObadziwie , które według mnie bardziej wykańczają silnik niźli mu pomagają. Gdy silnik pracuje bez obciążenia lub tez hamujesz silnikiem to EGR dostarcza do komory spalania część spalin celem powtórnego dopalenia szkodliwych związków w nich zawartych. Znam ludzi, którym po wywaleniu EGR silniki odżyły . Proponuje te EGR-y zamontować w silnikach tankowców oraz samolotów pasażerskich . Tam na pewno dadzą więcej dla środowiska niż w naszych autach...![]()
-
Skasowany użytkownik 6483
-
czarekcw
-
baranxd13
-
baranxd13
Panowie zaślepiłem dzisiaj egr po wywaleniu go z kompa i jest cudoownie
Ale mam problem wypedałowałem błędy i pokazał się ECN 112562 przepustnica rok temu była zmieniana na nową i nie wiem czy zawalona jest syfem czy to błąd po usunięciu egr-a który nie został skasowany . Dodam iż auto ma moc i kontrolka kluczyka świeci mi sie przed odpalenie a po gaśnie .
Ale mam problem wypedałowałem błędy i pokazał się ECN 112562 przepustnica rok temu była zmieniana na nową i nie wiem czy zawalona jest syfem czy to błąd po usunięciu egr-a który nie został skasowany . Dodam iż auto ma moc i kontrolka kluczyka świeci mi sie przed odpalenie a po gaśnie .
Ostatnio zmieniony 09 maja 2017, 14:29 przez baranxd13, łącznie zmieniany 1 raz.