jak sprawdzić czy silnik 1.8 [Z18XER] nadaje się do gazu?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#31 Post autor: opelmen »

Teraz już mam pewność, doczytałem w VINie:
"KL7 Silnik z zamontowaną instalacją gazową (LPG)"

rostex, ano te dwie informacje mnie nurtowały:
2H0 Silnik benzynowy 1.8 16V
6Y4 Zestaw naprawczy do opon, bez koła zapasowego

czy na podstawie "6Y4 Zestaw naprawczy do opon, bez koła zapasowego" można wywnioskować, że z fabryki wyjechało auto z instalacją LPG... :lol:
Obrazek
Obrazek
rostex

#32 Post autor: rostex »

opelmen pisze:Teraz już mam pewność, doczytałem w VINie:
czy na podstawie "6Y4 Zestaw naprawczy do opon, bez koła zapasowego" można wywnioskować, że z fabryki wyjechało auto z instalacją LPG... :lol:
Po samym tym kodzie nie można, bo mnóstwo Zafir ma zestaw naprawczy a nie mają LPG.
Tylko kod który podałeś wyżej (KL7) świadczy o LPG.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 18:26 przez rostex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#33 Post autor: Bodek »

Żeby było jasne: nie pisałem, że ta zafira ma fabryczne LPG, tylko, że występowały takie modele ;)
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
#34 Post autor: opelmen »

rostex pisze:
opelmen pisze:Teraz już mam pewność, doczytałem w VINie:
Po samym tym kodzie nie można, bo mnóstwo Zafir ma zestaw naprawczy a nie mają LPG.
Tylko kod który podałeś wyżej (KL7) świadczy o LPG.
Ciekawe, czy w związku z tym (KL7) producent zrobił jakieś zmiany w silniku, np. przygotował odpowiednio głowicę.
Pytałem w serwisie o Merivę z fabrycznym LPG a ew. możliwością doinstalowania go to gość stwierdził, że jeśli wychodzi z fabryki z LPG to ma utwardzoną głowicę (gniazda zaworowe)..
Obrazek
Obrazek
Crazy

#35 Post autor: Crazy »

Ciekawe jak montowane są wkrętki w kolektorze, wiercone czy kolektor już gotowy przystosowany
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
#36 Post autor: Mariusz »

Witam. Jestem nowy na tym forum i jeszcze nawet nie kupiłem zafirki, ale bardzo poważnie o tym myślę. Kiedy postanowiłem,że kupuję zafirkę (1,8 140 KM) podjechałem do swojego gazownika, który montował mi gaz w starym aucie. Facet poświęcił mi ponad godzinę i poinformował o wszelkich mankamentach instalacji LPG w tej wersji silnikowej. Oczywiście kwestie luzu zaworowego i ochrony silnika po montażu gazu. Przeszukuje forum aby zdobyć jak najwięcej info o zafirze i nie spotkałem pewnego rozwiązania dotyczącego ochrony tego motoru. Mianowicie mój gazownik nawiązał po przez firmę Bosh kontakt z niemiecką firmą TUNAP. Firma ta podobno specjalizuje się w rozwiązaniach dotyczących ochrony silników z instalacją LPG. Stosują chemię podawaną do benzyny. Ma to działać w taki sposób, że zawsze uruchamiamy silnik na benzynie, co zdaje się być oczywiste i w ten sposób chemia ma ochraniać silnik. Może ktoś z forumowiczów już słyszał o tym rozwiązaniu. Firma Tunap już otworzyła przedstawicielstwo w Polsce, może to dobre rozwiązanie. Napiszcie co o tym sądzicie. Aha jeszcze jedno opinia mojego gazownika na temat lubryfikacji była niezbyt pochlebna. Podobno już przestarzała technologia i nie do końca skuteczna.
Crazy

#37 Post autor: Crazy »

Jaka ochrona silnika ??
Przed instalacją LPG sprawdzasz luzy zaworowe, jeśli nominał to śmiało można przystąpić do instalacji i montażu LPG, .wiele się naczytalem różnych rzeczy lecz byłem osobiście i pomagałem przy montażu w jednej mojej zosce Z18XER odnośnie gazu.
Chronić możesz silnik ale przed ciulowym olejem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”