[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za doping i wsparcie
Teraz czekam na jakąś wolną chwilę/fundusz i muszę zacząć działać coś przy tej nieszczęsnej głowicy. Krystian z BRK stwierdził, że ten setup, który posiadam ma o wiele większe możliwości niż to co jest (bezpiecznie) ustawione. Z resztą po pierwszym hamowaniu było widać że jest potencjał
Niestety silnik (pierścienie/głowica) ma już troszkę nakręcone i moc gdzieś się traci. Czas pokaże
Teraz czekam na jakąś wolną chwilę/fundusz i muszę zacząć działać coś przy tej nieszczęsnej głowicy. Krystian z BRK stwierdził, że ten setup, który posiadam ma o wiele większe możliwości niż to co jest (bezpiecznie) ustawione. Z resztą po pierwszym hamowaniu było widać że jest potencjał
Niestety silnik (pierścienie/głowica) ma już troszkę nakręcone i moc gdzieś się traci. Czas pokaże
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Kolejny rodzinny pocisk
- Tazz
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Witaj, mamy tak samo na imię, jesteśmy z tej samej miejscowości i podoba mi się kilka Twoich pomysłów a na mieście Cię jeszcze nie widziałem
Powiedz mi, lampy tylne malowales czy folia?
Powiedz mi, lampy tylne malowales czy folia?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
Tazz, Malowałem farbą do reflektorów, ale jak masz możliwość i umiejętności to polecam folie. Przynajmniej będziesz miał lampki w połysku
U mnie i Zofii ostatnio troszkę się wydarzyło...
Zacznę od tych milszych chwil.
Przyszła paczuszka zamówiona kiedyś z głupa na Ali. Lubię czasami prowokować i zadziwiać Stwierdziłem, że oznaczę zośkę w nietypowy sposób, jak ktoś oglądał Residenta to wie z czym kojarzy się parasol
Tłoczone ALU emblematy. Za niecałe 17 PLN. Przesyłka z chin 7 dni za free
To tyle tych dobrych...
Złe są takie ze auto znowu stoi uziemione w garażu
Jadąc jakiś czas temu przez wioskę napotkałem przed sobą niepewnego kierowcę, zwolniłem i zachowałem odległość. Jednak okazało się że gość nagle przypomniał sobie że skręca i praktycznie się zatrzymał. Najgorsze było to że jego STOP nie działał. Ratując przód Zośki w ostatniej chwili odbiłem na pusty chodnik po jego prawej stronie. Pokonując krawężnik (235/35R19) uszkodziłem 2 felgi a potem zjeżdżając dodatkowo usłyszałem dość duży huk. Okazało się że trafiłem miską na wyprofilowany krawężnik przy wjeździe na posesję.
Jak się zatrzymałem na miejscu i wypadłem z auta to myślałem że zabiję go na miejscu. Ale jak podleciałem do auta to zobaczyłem tak starego faceta, że już prawdopodobnie nie żyje...
Chciałem wzywać niebieskich ale zapewne stwierdzili by że to ja nie zachowałem odpowiedniego odstępu
Pozostaje mi AC, dobrze ze jest.
Poza tym i tak miałem robić uszczelki między miskami to się to ogarnie "na koszt firmy"
Do tego cieszę się że nie założyłem jeszcze Maxtona bo znowu musiałbym go łatać.
Ale jak już rozebrałem dół to zaczęło mi chodzić po głowie kilka pomysłów. A może pierścienie, a może głowica... I tak fura stoi.
Tak też postąpiłem. Z jednej strony dobrze z drugiej nie do końca boczekała kolejna niespodzianka...
Głowica jest do remontu. Jak nikt się nie podejmie to czeka mnie szukanie drugiej.
Tak więc za długo się nie nacieszyłem.
Powiem Wam, że mam już dość psychicznie i finansowo
Aha i tak teraz wygląda mój silnik:
Taka tam układaneczka 3D
U mnie i Zofii ostatnio troszkę się wydarzyło...
Zacznę od tych milszych chwil.
Przyszła paczuszka zamówiona kiedyś z głupa na Ali. Lubię czasami prowokować i zadziwiać Stwierdziłem, że oznaczę zośkę w nietypowy sposób, jak ktoś oglądał Residenta to wie z czym kojarzy się parasol
Tłoczone ALU emblematy. Za niecałe 17 PLN. Przesyłka z chin 7 dni za free
To tyle tych dobrych...
Złe są takie ze auto znowu stoi uziemione w garażu
Jadąc jakiś czas temu przez wioskę napotkałem przed sobą niepewnego kierowcę, zwolniłem i zachowałem odległość. Jednak okazało się że gość nagle przypomniał sobie że skręca i praktycznie się zatrzymał. Najgorsze było to że jego STOP nie działał. Ratując przód Zośki w ostatniej chwili odbiłem na pusty chodnik po jego prawej stronie. Pokonując krawężnik (235/35R19) uszkodziłem 2 felgi a potem zjeżdżając dodatkowo usłyszałem dość duży huk. Okazało się że trafiłem miską na wyprofilowany krawężnik przy wjeździe na posesję.
Jak się zatrzymałem na miejscu i wypadłem z auta to myślałem że zabiję go na miejscu. Ale jak podleciałem do auta to zobaczyłem tak starego faceta, że już prawdopodobnie nie żyje...
Chciałem wzywać niebieskich ale zapewne stwierdzili by że to ja nie zachowałem odpowiedniego odstępu
Pozostaje mi AC, dobrze ze jest.
Poza tym i tak miałem robić uszczelki między miskami to się to ogarnie "na koszt firmy"
Do tego cieszę się że nie założyłem jeszcze Maxtona bo znowu musiałbym go łatać.
Ale jak już rozebrałem dół to zaczęło mi chodzić po głowie kilka pomysłów. A może pierścienie, a może głowica... I tak fura stoi.
Tak też postąpiłem. Z jednej strony dobrze z drugiej nie do końca boczekała kolejna niespodzianka...
Głowica jest do remontu. Jak nikt się nie podejmie to czeka mnie szukanie drugiej.
Tak więc za długo się nie nacieszyłem.
Powiem Wam, że mam już dość psychicznie i finansowo
Aha i tak teraz wygląda mój silnik:
Taka tam układaneczka 3D
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 17:01 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
Współczuję, może te pęknięcia pojawiły się po ostatnim hamowaniu zosi, coś wspominałeś że dymka puściła.
Wniosek z tego taki że GM dalej robi tandetne głowice tak jak pamietne C20XE/LET gdzie pękały na kanałach olejowych, były tam trzy rodzeje z różnych stopów miękka, średnia i twarda, i każdy chciał tą średnią jesli dobrze pamietam to coswort czy jakoś tak. Wtedy przynajmniej próbowali to naprawić teraz mają w d..pie.
Wniosek z tego taki że GM dalej robi tandetne głowice tak jak pamietne C20XE/LET gdzie pękały na kanałach olejowych, były tam trzy rodzeje z różnych stopów miękka, średnia i twarda, i każdy chciał tą średnią jesli dobrze pamietam to coswort czy jakoś tak. Wtedy przynajmniej próbowali to naprawić teraz mają w d..pie.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 18:57 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
- doktor
- Mieszkaniec
- Imię: Sebek
- Auto: Astra H OPC 'Burg
- Model: AH
- Oznaczenie silnika: z20leh
sumik mialem identycznie popekana glowice w z20let, juz taki urok ich i moge sie zalozyc ze 99% urzytkownikow ma popękane
zapewne od wkrecania swiec zaplonowych na chama zamiast kluczem dyno
niestety nie da sie juz tego naprawic musisz szukac glowicy
zapewne od wkrecania swiec zaplonowych na chama zamiast kluczem dyno
niestety nie da sie juz tego naprawic musisz szukac glowicy
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 18:14 przez doktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Patrząc pobieżnie to głowica niewiele się różni od mojego poprzedniego statku jakim był Chevroleta nubiry 1.8 16v, pewnie inna średnica kanałów i zaworów ale budowa bardzo podobna.
Głowica zostałą mi i trochę gratów z silnika po tym jak w deszcz wpdałem w dziurę i rozwaliłem miskę, jednak okazało się że poszła miska razem z jedną szpilką z bloku oraz kawałkiem bloku.
Silnik musiałem wymienić na drugi a część gratów zostało.
Dobrze że masz AC ja nie miałem i musiałem robić za swoje, bo odszkodowania od ubezpieczyciela drogi nie dostałem.
Głowica zostałą mi i trochę gratów z silnika po tym jak w deszcz wpdałem w dziurę i rozwaliłem miskę, jednak okazało się że poszła miska razem z jedną szpilką z bloku oraz kawałkiem bloku.
Silnik musiałem wymienić na drugi a część gratów zostało.
Dobrze że masz AC ja nie miałem i musiałem robić za swoje, bo odszkodowania od ubezpieczyciela drogi nie dostałem.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 18:24 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 1 raz.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
Wydaję mi się że prędzej by gwint puścił niż głowica pękła jeszcze w takim miejscu, tam nie ma nacisku ze strony świecy, otwór by musiał być mniejszy ala stożek to wtedy takie uszkodzenie by mogło nastąpić od dokrecania na chama. Jeśli nie jest głębokie to pęknięcie i nie wystepuje w otworze świecy to może da radę to naprawić, w końcu gniazda zaworowe sprawiają to i z tym nie powinno być problemów, bo nowa głowica to na pewno parę złoty bedzie kosztowała.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.