[B] 1,9 CDTi 150 KM - wysokie spalanie na 1,2,3 biegu?
-
szymku
[B] 1,9 CDTi 150 KM - wysokie spalanie na 1,2,3 biegu?
Witajcie,
Ostatnio moja Zafira dostała małej czkawki i musiałem wymienić w niej rurkę dolotową do kolektora (był przewiew na uszczelce, a obejma do dokręcenia była pęknięta, więc ponowne jej dokręcenie po wymianie samej uszczelki zapewne spowodowałoby pęknięcie jej).
Wymiana powyższego była podyktowane tym, że pewnego dnia na niskich biegach, drastycznie wzrosło spalanie (pokazywane na komputerze, jak i na wskaźniku paliwa). Rozumiem, że rozpędzania auta swoje robi, ale były to naprawdę spore wartości (powyżej 15-25l/100)
Reasumując, wymieniłem element, bo spaliny zamiast do silnika uciekały poza. Przejechałem autem kilkanaście km, obserwowałem wyświetlacz spalania i do końca nie wiem, czy jest lepiej. Póki co za mało przejechałem i wskaźnik jeszcze nie reaguje drastycznie jak wcześniej, ale niepokoi mnie wyświetlacz elektroniczny.
Dodatkowo dziś rano pojawił się komunikat INSP (może zbieg okoliczności z typowym przeglądem serwisowym, a może... ? Sam nie wiem.).
Jakieś sugestie, uwagi? Co dalej ewentualnie sprawdzić, na co zwrócić uwagę?
Auto 12 tys. km miało wymieniany kompletny rozrząd, olej, filtry.
Z góry dzięki za pomoc!
Szymon
Ostatnio moja Zafira dostała małej czkawki i musiałem wymienić w niej rurkę dolotową do kolektora (był przewiew na uszczelce, a obejma do dokręcenia była pęknięta, więc ponowne jej dokręcenie po wymianie samej uszczelki zapewne spowodowałoby pęknięcie jej).
Wymiana powyższego była podyktowane tym, że pewnego dnia na niskich biegach, drastycznie wzrosło spalanie (pokazywane na komputerze, jak i na wskaźniku paliwa). Rozumiem, że rozpędzania auta swoje robi, ale były to naprawdę spore wartości (powyżej 15-25l/100)
Reasumując, wymieniłem element, bo spaliny zamiast do silnika uciekały poza. Przejechałem autem kilkanaście km, obserwowałem wyświetlacz spalania i do końca nie wiem, czy jest lepiej. Póki co za mało przejechałem i wskaźnik jeszcze nie reaguje drastycznie jak wcześniej, ale niepokoi mnie wyświetlacz elektroniczny.
Dodatkowo dziś rano pojawił się komunikat INSP (może zbieg okoliczności z typowym przeglądem serwisowym, a może... ? Sam nie wiem.).
Jakieś sugestie, uwagi? Co dalej ewentualnie sprawdzić, na co zwrócić uwagę?
Auto 12 tys. km miało wymieniany kompletny rozrząd, olej, filtry.
Z góry dzięki za pomoc!
Szymon
Ostatnio zmieniony 23 cze 2017, 11:49 przez szymku, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarekcw
Inspekcja pojawia się cyklicznie dla przypomnienia dla kierowcy, że powinien zrobić serwis w ASO, można to wyłączyć bo to tylko informacja.szymku pisze:Dodatkowo dziś rano pojawił się komunikat INSP (może zbieg okoliczności z typowym przeglądem serwisowym, a może... ? Sam nie wiem.).
Ze spalaniem w tym silniku- wszystko zależy od wciśnięcia pedału gazu. Aż sam zerknę ile mi pali przy rozpędzaniu w automacie i dam znać. Ale niskie nie są
Sprawdź ile przejedziesz na pełnym baku- ja tak w okolicach 700km przebiegu tankuję (ale nie wyjeżdżam do sucha, ok. 1/4 w baku zostaje), wg komputera powinienem przejechać 800km na pełnym zbiorniku paliwa.
PS. Popraw informacje dotyczące silnika- masz 1.9 CDTI a dokładne oznaczenie Z19DTH.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2017, 10:39 przez czarekcw, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Flora
-
szymku
-
czarekcw
-
szymku
Tymi wartościami bardzo mnie uspokoiłeś!czarekcw pisze:Na pierwszym biegu dochodzi do 34l, na drugim 26l. To była spokojna jazda, jakbym miał włączony tryb SPORT to jeszcze więcej.
Zrobię jeszcze tak jak napisałem, wcześniej - zaleję auto do pełna i przelitrażuje go. Wtedy zobaczymy co wyjdzie.
Dzięki!
Szymon
-
Dam88
-
czarekcw
-
Dam88
-
czarekcw
-
Dam88
Jaki ja głupi jestem, dziś dopiero się pokapowałem, że wystarczy kliknąć pokrętłem od regulacji nawiewu, aby włączyć lub wyłączyć AC
proszę, się nie śmiać, auto mam od 2 miesięcy z czego miesiąc stało na serwisie i dopiero teraz mam chwilę aby się nim pobawić 
Co do spalania, przed sekundą zakończyłem montować częściową zaślepkę EGR'u od fiata.
Pierwsze uruchomienie silnika i masakra spalanie na postoju wyszło 2l/h i silnik pracował strasznie nierówno, ale zrobiłem parę kilometrów i teraz już wszystko OK
na postoju bez klimy 0,7l/h; z samym nawiewem 0,9l/h; z klimą 1,3-1,5l/h
Czyli chyba w normie?
Co do spalania, przed sekundą zakończyłem montować częściową zaślepkę EGR'u od fiata.
Pierwsze uruchomienie silnika i masakra spalanie na postoju wyszło 2l/h i silnik pracował strasznie nierówno, ale zrobiłem parę kilometrów i teraz już wszystko OK
na postoju bez klimy 0,7l/h; z samym nawiewem 0,9l/h; z klimą 1,3-1,5l/h
Czyli chyba w normie?