Cześć, miałem podobną historię niestety, ale okazało się że to błąd czujnika połozenia wałka, znajdują się one po prawej stronie silnika po 1 szt dla każdego z wałków( ssącego i wydechowego) spróbuj zamienić je miejscami i zobacz czy błąd się nie przeniesie, jeśli przeniesie masz uwalony czujnik Daj znać czy pomogło są one montowane na 1 śrubę w blok silnikayahoo pisze:Witam wszystkich.
Po raz kolejny potrzebuje pomocy...
Stan aktualny.
Zimny (po nocy) jezdzi OK. Ale jak sie nagrzeje (temp ok 105) to wchodzi w tryb serwisowy i wyskakuje blad P0014-66.
Wymieniony rozrzad oraz sprawdzone ustawienie - jest OK.
Wymienione KZFR.
Zmenione ze soba elektrozawory - blad sie nie przenosi.
Na boschowskim sofcie w serwisie sprawdzana Zafira... zimny silnik wszystko OK... jak sie nagrzeje nie zmieniaja sie zmienne fazy rozrzadu a silnik muli... ze 120 do 140 zajmuje mu chyba 2 minuty.
Jakis pomysl??
Z gory dzieku za jakiekolwiek pomysly.
Pozdrawiam!
Kody błędów
Moderator: Mariusz
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 17:59 przez FIZOOL, łącznie zmieniany 2 razy.
Hej - na początku dzięki za szybką odpowiedź!
Niestety to nie to - czujniki zamienione a błąd dalej na wydechowym.
Mechanika natomiast zdziwił błąd po odpięciu elektrozaworu na ssącym - bo wyszedł błąd mieszanki P0170.
Pytanie moje dalej aktualne - ma ktoś pomysł co może być nie halo?
Wymieniony rorząd i KZFR - elektrozawory i czujniki zamienione miejscami bez różnicy.
Fazy na zimnym działają a na nagrzanym nie.
Elektryka?!?
Auto mam od niedawna - a od kilku tygodniu już wiem że coś było kombinowane przy nim - dziwi mnie tylko fakt że działa i przestaje i wchodzi w tryb serwisowy.
Niestety to nie to - czujniki zamienione a błąd dalej na wydechowym.
Mechanika natomiast zdziwił błąd po odpięciu elektrozaworu na ssącym - bo wyszedł błąd mieszanki P0170.
Pytanie moje dalej aktualne - ma ktoś pomysł co może być nie halo?
Wymieniony rorząd i KZFR - elektrozawory i czujniki zamienione miejscami bez różnicy.
Fazy na zimnym działają a na nagrzanym nie.
Elektryka?!?
Auto mam od niedawna - a od kilku tygodniu już wiem że coś było kombinowane przy nim - dziwi mnie tylko fakt że działa i przestaje i wchodzi w tryb serwisowy.
Witam wszystkich potrzebuje od Was pomocy wczoraj umówiłem się ze sprzedawcą do ASO celem sprawdzenia auta Zafira C 2,0 diesel okazało się że po podłączeniu do komputera pojawiają się kody błędów modułu sterowania silnika : P0193 , P0513 i P068A . Czy mogą one sugerować jakieś poważne usterki. Coś mi mówi żeby nie wbijać się w taki zakup z drugiej strony w serwisie powiedzieli że auto jest w bardzo dobrym stanie od strony mechanicznej . Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Witam
Jestem nowy na tym forum,przeszukałem tematy dotyczące błędów ale nie znalazłem nic na temat błędu 2182 17.
Nareszcie kupiłem Zafirkę z silnikiem Z16 XER z 2009 roku ,wróciłem nią na kołach do domu około 150 km bez problemowo,wczoraj pokazała się ikonka z samochodzikiem i kluczem więc "wypedałowałem"błąd i wyświetliło 2182 17 czyli czujnik temperatury cieczy chłodzącej,który to czujnik i gdzie się znajduje??
Jestem nowy na tym forum,przeszukałem tematy dotyczące błędów ale nie znalazłem nic na temat błędu 2182 17.
Nareszcie kupiłem Zafirkę z silnikiem Z16 XER z 2009 roku ,wróciłem nią na kołach do domu około 150 km bez problemowo,wczoraj pokazała się ikonka z samochodzikiem i kluczem więc "wypedałowałem"błąd i wyświetliło 2182 17 czyli czujnik temperatury cieczy chłodzącej,który to czujnik i gdzie się znajduje??
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam serdecznie.
Czy macie jakiś pomysł co to może być...
Kontrolka od emisji saplin świeci, czasami miga podczas jazdy.
Szarpie przy 1 czasem 2 biegu.
Czasami muli jakby nie miała mocy.
Z wydechu brzęczenie (katalizator do wymiany? - da się to obejść? ew. jakie koszty wymiany)
Czy może to być zawór EGR? Jak go sprawdzić?
Kody Błedów:
-130000
-017152
-210300
-210400
-300000
-30100
-30200
-30300
-30400
-31400
Pozdrawiam
Czy macie jakiś pomysł co to może być...
Kontrolka od emisji saplin świeci, czasami miga podczas jazdy.
Szarpie przy 1 czasem 2 biegu.
Czasami muli jakby nie miała mocy.
Z wydechu brzęczenie (katalizator do wymiany? - da się to obejść? ew. jakie koszty wymiany)
Czy może to być zawór EGR? Jak go sprawdzić?
Kody Błedów:
-130000
-017152
-210300
-210400
-300000
-30100
-30200
-30300
-30400
-31400
Pozdrawiam
-
- Debiutant
- Imię: Artur
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Panowie mam taki problem nie jakiś uciążliwy ale jest. Jadąc samochodem nagle pada wskazówka temperatury na zero wiatrak włącza sie na max i nic pyzatym nie widać na desce rozdzielczej no i nie włączy się wtedy klima. po sprawdzeniu błędów wychodzi coś takiego foto:
Po skasowaniu błędów wszystko wraca do normy w czym może być problem wadliwy czujnik temperatury ? czy coś innego, proszę o wskazówki
Po skasowaniu błędów wszystko wraca do normy w czym może być problem wadliwy czujnik temperatury ? czy coś innego, proszę o wskazówki
- Bodek
- Zafiromaniak
P0115 -obwód temp.płynu chłodzącego silnika , sygnał wejściowy zbyt wysoki , nieciągle
P0101,"Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność" (Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata)
C381B - tego nie wiem :>
P0101,"Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność" (Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata)
C381B - tego nie wiem :>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Świeżak
- Model:
- Bodek
- Zafiromaniak
lukaszgozdek pisze:Witam
Pojawił mi sie błąd którego nie ma w rozpisce kodów ECN 023452 >co może oznaczać ? Opel Zafira 1,7 Cdti 2009 rok
Znalazłem też coś takiego: http://forum.opel24.com/topic/39426-bla ... wiazaniem/Harry200 pisze:P0234 Turbocharger Overboost Condition- P0234 Obwód regulacji ciśnienia doładowania.Masz albo za niskie albo za wysokie doładowanie,żeby zobaczyć dokładnie czy masz odchylenie dodatnie czy ujemne musisz podłączyć pod komputer..
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 21:21 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.