zafira A dziwny problem...
Moderator: Sebu$
zafira A dziwny problem...
Hej! Jestem tu nowy wiec jak napisalem nie w tym dziale to sorka
Mam problem, posiadam zafirke 1.8 ben+gaz, i niby chodzi dobrze, jednak w pewnym momencie skrzynia biegow przestaje mnie sluchac, nie wbijaja sie biegi, a jak juz na sile wbije to trzymajac sprzeglo autko po malu jedzie... nie zdaza sie to za kazdym razem, tzn. czasem po 2 min. jazdy, czasem po 10min. a czasem jest wszystko ok... co ciekawe jak juz taki problem wystapi, wystarczy wylaczyc auto na chwile i problem znika...
Ktos mial taki problem? Wiecie jaka moze byc tego przyczyna, ewentualnie co naprawiac zeby bylo ok, i jaki moze to byc koszt...
pozdrawiam!
Mam problem, posiadam zafirke 1.8 ben+gaz, i niby chodzi dobrze, jednak w pewnym momencie skrzynia biegow przestaje mnie sluchac, nie wbijaja sie biegi, a jak juz na sile wbije to trzymajac sprzeglo autko po malu jedzie... nie zdaza sie to za kazdym razem, tzn. czasem po 2 min. jazdy, czasem po 10min. a czasem jest wszystko ok... co ciekawe jak juz taki problem wystapi, wystarczy wylaczyc auto na chwile i problem znika...
Ktos mial taki problem? Wiecie jaka moze byc tego przyczyna, ewentualnie co naprawiac zeby bylo ok, i jaki moze to byc koszt...
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 13 lip 2017, 19:48 przez domer, łącznie zmieniany 2 razy.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jest jeszcze jedna możliwość przecieku połączenie pompy sprzęgła z przewodem, jest tam króciec w który jest wkręcony przewód i całość wpina się w pompę za pomocą małej spinki. Na tym króćcu jest oring który parcieje i pojawiają się mikro przecieki. Na tyle małe że prawie nie widoczne ale na tyle duże aby układ się zapowietrzał.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
-
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Witam.
Podepnę się pod temat.
Mam zafire a 2.0 dti, wymieniłem zestaw naprawczy do lewarka zmiany biegów. Niby wszystko dobrze ale jak wrzucam dwójkę to charczy. Czasami jedynka odbija. Dodam że mam gdzieś wyciek płynu ale nie umiem zlokalizować. Jakieś pomysły?
Podepnę się pod temat.
Mam zafire a 2.0 dti, wymieniłem zestaw naprawczy do lewarka zmiany biegów. Niby wszystko dobrze ale jak wrzucam dwójkę to charczy. Czasami jedynka odbija. Dodam że mam gdzieś wyciek płynu ale nie umiem zlokalizować. Jakieś pomysły?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Tu ci nie pomogę zdalnie mnie to nie wychodzi.
Regulacje linek biegów należy zrobić właśnie przy tej kasecie co wymieniałeś zestaw naprawczy coś tam przeskoczyło.
-
- Świeżak
A czy ktoś już próbował to robić według tego schematu?
Jak dla mnie trochę mało czytelny. Nie wiem gdzie szukać tej klamry 4 oraz skrzynka przekładniowa 3
Jak dla mnie trochę mało czytelny. Nie wiem gdzie szukać tej klamry 4 oraz skrzynka przekładniowa 3
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Czego tu nie rozumieć, trza troche po forum się rozejrzeć poczytać i wszystko jasne.Skrzynka przekładniowa to nic innego jak skrzynia biegów a to co cie interesuje jest na skrzyni pod akumulatorem. viewtopic.php?f=35&t=2248&start=345
Dodam że neutralny to znaczy na luzie.
Dodam że neutralny to znaczy na luzie.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2021, 20:16 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
No i dobrą. W końcu sobie z tym poradziłem. Wszystko zrobione jak w instrukcji i niestety. Nie mogę wrzucić jedynki. Dodam że jak lekko poprawię ustawienie linek pod lewarkiem to prawie udaje się wrzucić ale ciężko jest cofnąć na luz. Jakby coś blokowało
Ostatnio zmieniony 15 maja 2021, 15:05 przez Grochal, łącznie zmieniany 1 raz.