Informacje o stanie DPF i nie tylko... na wyświetlaczu LCD
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
powinno działać bez problemu. Nie potrafię powiedzieć o każdym wyświetlaczy czy działa... nie mam tylu wyświetlaczy.aroniusz pisze:Ja mam GID GD59/00050 kod alfa : KP, data version : D5.20 - będzie działać ?
Teoretycznie powinno działać z każdym GDxx oraz CDxx i innym jeśli są (?).
U siebie mam tylko GID 8.0.x oraz CID CD83 i na obu działa (z tym że oczywiście 8.0.x tylko jako telefon)
fotki / jakiś filmik postaram się zamieścić później (czyli pewnie późnym wieczorem).aroniusz pisze:A jak to wygląda (temperatura + ew. poziom DPF) wyświetla na zakładce BC (obok zasięgu) masz może jakieś fotki ?
W skrócie wygląda to tak:
- normalnie pokazuje tylko temperaturę silnika
- jeśli poziom DPF >= 80%: na zmianę pokazuje poziom DPF/temperaturę (ale 80% to chyba za dużo bo zauważyłem, że u mnie wypalanie potrafi się zacząć już przy 70%!)
- w trakcie wypalanie pokazuje na zmianę temperaturę/postęp regeneracji w %
wygląda to mniej więcej tak: 1 linia w BC:
Kod: Zaznacz cały
zasięg: 120 km 30°C
zasięg: 120 km DPF: 80% (na zmianę z temperaturą - zmiana co ~1s)
zasięg: 120 km reg. DPF: 20% (na zmianę z temperaturą - zmiana co ~1s)
oczywiście na życzenie wszystko mogę dostosować - w granicach rozsądku oczywiście
Ostatnio zmieniony 19 lip 2017, 09:39 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
no właśnie... taka moja propozycja by przyjechać osobiście w miarę możliwości - przynajmniej te pierwsze sztuki.mlody17 pisze:z chęcią bym podjechał odebrał osobiście i od razu byś sobie sprawdził jak urządzenie
Przy okazji sprawdzi się czy działa z innym silnikiem, sprawdzę wersję wyświetlacza i jego możliwości, zrobię zrzut danych z silnika (przyda się do symulatora ...) .
No i koniecznie sprawdź najpierw wersję wyświetlacza, jeśli masz 8.0.x to wg mnie szkoda jechać - raczej nie zadziała.
jeśli koniecznie chcesz, to prawdę mówiąc mogę oddać tą sztukę co widać na zdjęciach... sobie złożę kolejną później.
Na razie mam też ten cały moduł na płytce stykowej
-
- Zafiromaniak
nie wiem co masz na myśli pisząc "lepiej"... z jednym i drugim powinno działać dokładnie tak samo... przy czym na CID wygląda to oczywiście ładniej niż na GIDscooter pisze:I oczywiscie UHP też jest , z którym bedzie działać lepiej?
u siebie mam CD83 i działa, CD59 też powinno.
Nie wiem jaka jest dokładnie różnica pomiędzy tymi wersjami. (ale podpierając się "pewną stroną w internecie" - powinno działać :> )
Twój silnik A17DTR jest obsługiwany, testowany tylko na symulatorze, ale działa
Na symulatorze przetestowałem wszystkie silniki diesela dostępne w Astra H I Zafira B (muszę jeszcze dodać te z Vectra C, bo tutaj jest prawie to samo...)
a więc:
- Y13DTH, Z13DTH
- A17DTJ, A17DTR, Z17DTH, Z17DTJ, Z17DTL, Z17DTR
- Z19DT, Z19DTH, Z19DTJ, Z19DTL
(te na czerwono przetestowana na prawdziwych silnikach)
Jeśli coś pominąłem, dajcie znać
Silników benzynowych nie dodawałem - bo do tej pory nikt mi nie powiedział jakie parametry z tego silnika miałbym wyświetlać- można samą temperaturę, ale za tą cenę... to za mało - no chyba, że komuś wystarczy, to nie będę robił problemów
PS. Próbowałem wczoraj złożyć drugą sztukę z tego co mam... ale nie dałem rady... filmiku z działania niestety też nie dałem rady nagrać... postaram się dziś
PS2. do kolejnych sztuk muszę zakupić te procesory... czy będą chętni? - bo jak kupię tego 15 sztuk (za ~250zł)... to co ja potem z tym zrobię jak nikt tego nie będzie chciał?
Poza tym PCB oraz wtyczki OBD - to są najdroższe elementy i nie chciałbym na zapas kupować tego zbyt wiele, jeśli nikt tego ode mnie nie weźmie... Podsumowując: czekam na deklaracje chęci zakupu
PS3. jak tylko dokończę aktualizację softu wydzielę nowy temat na forum gdzie podsumuję i opiszę wszystko co jest związane z tym modułem - bo wasze pytania się zaczynają powtarzać
-
- Zafiromaniak
na razie nie mam żadnej obudowy i nie mam większego pomysłu jak ją wykonać.mlody17 pisze:czy cały ten moduł będzie w jakiejś obudowie czy będzie wyglądał tak jak na zdjęciach?
Na początku myślałem, by całość zawrzeć obudowane we wtyczkę OBD, ale całość wystawały by poza cały ten schowek na gniazdo OBD - co nei bardzo mi się podoba, więc porzuciłem ten pomysł...
Myślałem, by całość opakować w koszulkę termokurczliwą - ale musiałbym spróbować tak to będzie wyglądać.
Na razie obudowy więc nie ma, ale jestem otwarty na wszelkie propozycje
(może ktoś ma więcej zdolności manualnych, dostęp do odpowiednich materiałów by taką obudowę wykonać... itp)
Są do kupienia różne ciekawe obudowy (aluminiowe, plastikowe, itp...), ale nie chciałbym nic w ciemno kupować (brak funduszy na takie eksperymenty....)
Musze spróbować się przejść do jakiegoś sklepu poprzymierzać czy coś się nada...