Zafira b Dziwny przypadek

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
fly 7

Zafira b Dziwny przypadek

#1 Post autor: fly 7 »

Witam

Pacjent : Zafira b 1.9 CDTI 100km 2005r

O co chodzi ... więc mam taki problem że w czasie jazdy zaczyna dziwnie pracować silnik, to znaczy: zaczyna tak jakby coś buczeć i głośniej chodzić , a na postoju na wolnych obrotach nie równo pracuje silnik (trochę falują obroty) do tego zaczyna wydobywać się dziwny zapach tak jakby z nawiewów ( coś jakby przegrzany płyn chłodniczy(choć nie ubywa), lub przegrzany plastik) odatkowo na wyświetlaczu z poziomem spalania pokazuje spalanie nawet 4x większe niż normalnie. dzieje się to do momentu kiedy zgaszę silnik. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystkie objawy znikają, jakby nigdy nic. Dzieje się tak czasami kilka razy na dzień, a czasem przez kilka dni nic. Nie ma znaczenia jaka jest pogoda. Po podłączeniu pod komputer nie pokazuje zadnych błędów.

Proszę o jakieś podpowiedzi
Pozdrawiam ;)
k@niu

#2 Post autor: k@niu »

pewnie masz DPF i wpalasię co kilkaset kilometrów. ;)
fly 7

#3 Post autor: fly 7 »

A jak sprawdzić czy jest DPF
k@niu

#4 Post autor: k@niu »

jak otworzysz przednie drzwi pasażera na słupku masz czarną naklejkę w kwadracie będziesz miał normę 0,50 dla samochodów z DPF i wyższe bez 0,70 ?. Jak położysz się pod samochodem i spojrzysz na tłumik środkowy posiada on dodatkowe wężyki do czujnika różnicy ciśnień przed i za filtrem.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#5 Post autor: rafant4011 »

fly 7

#6 Post autor: fly 7 »

Dzięki kolego za info ;)
Sprawdziłem i z tabliczki wynika że jest dpf.
Czyli teraz jeżeli znowu to się zrobi to jedzic do momentu az się całkiem wypali?
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#7 Post autor: rafant4011 »

fly 7

#8 Post autor: fly 7 »

Dzięki wielkie koledzy za pomoc.
Spróbuję wypalić dpf zobaczymy co się stanie.

Pozdr ;)
Skasowany użytkownik 6483

#9 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego fly 7, od jak dawna masz Zafirkę???? Bo jesli masz ją juz długo a nie miałes pojęcia ,że masz DPF to marnie to wygląda. Dziwne tylko ,że nie pokazuje Ci się kontrolka świec żarowych , która powinna migać w momencie gdy niezbędnym jest natychmiastowe wypalenie DPF. Najlepiej jak możesz to podłącz sobie komputer i zobacz nasycenie filtra DPF , póki nie będzie za późno...
fly 7

#10 Post autor: fly 7 »

Hej
Gdy ostatnio zajezdzalem pod dom, znowu się to włączylo, więc zrobiłem nawrotke i zacząłem jeździć tak jak to powinno wyglądać podczas wypalania dpf, po 15 km wszystko ustalo i samochód zaczą normalnie pracować. już kilka dni spokój, zobaczymy za ile km następne wypalanie.

Pozdr ;)
Skasowany użytkownik 6483

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Wypalanie DPF gdy użytkujesz auto po mieście , powinno Ci sie wypalać co 400-600km.
ReeTou

#12 Post autor: ReeTou »

Kolego odłuż sobie 850 zł i wywal to dziadostwo w warsztacie, który się tym zajmuje. Raz - bedziesz miał św. spokój i nie bedziesz patrzył na podlicznik kiedy trzeba bez sensh jezdzic az sie sadze wypala z filtra, a Dwa - ... bedziesz mial sw. Spokoj ;).
Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NEL
#13 Post autor: basti_seba »

Egr od razu wyłącz i zrób chiptuning. Olej w skrzyni wymień. :lol:
fly 7

#14 Post autor: fly 7 »

Nie no bez przesady panowie dla mnie zafirka to roboczy samochód, po prostu nie wiedziałem co się z nią dzieje. Na codzień mam bmw e60 3 litry biturbo więc zchipowana zafirka się chowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”