Witam,
Długo zastanawiałem się jak opisać mój problem z autkiem. Mam zośkę 1.6 16V 105KM rocznik z końcówki 2007 roku. Problem objawia się następująco: uruchamiam silnik, dodaję gazu i jadę ale jak tylko lekko spuszczę nogę z gazu, tak minimalnie (w dalszym ciągu go dodaję) to słyszę jakby klekot w silniku, tak jakby jakieś klapki blokowały się w środku. Gdy dodam mocniej gazu to robi się głośniejszy i przestaje. Dzieje się tak za każdym razem i to bez znaczenia czy zaraz odpaliłem czy jadę już od kilkuset kilometrów. Druga sprawa to kontrolka silnika co jakiś czas mi się zapala i wtedy pobiera straszne ilości paliwa. Sprawdzałem programem zakupionym z allegro podpiętym pod OBD i tam pisze problem z sondą lambda, uboga mieszanka paliwowa, rząd pierwszy. W opisie przyczyn program podaje możliwy problem wtryskiwaczy. Jestem poza granicami Polski więc trudno znaleźć mechanika który chce zajrzeć do auta cudzoziemca ale na szczęście za 28 dni wracam do kraju i zajrzę do mechanika. Druga sprawa to dziwny dźwięk z silnika gdy jestem na biegach 1-3 i występuje on tak do 2000 obrotów czsem z małym haczykiem, a mianowicie takie szuuuu jakby gdzieś tam był przeciąg. Wczoraj zauważyłem, że ten dźwięk przebija się przez chałas nawet powyżej 3000 obrotów. Dodam tylko, że mam nieszczelną uszczelkę pod plastikiem silnika i w poniedziałek będzie wymieniona razem z olejem - z 5w40 na 10w40. Z tym olejem to dobry pomysł? Znajomy mi poradził by wymienić na gęstrzy. W tej chwili mam przejechane prawie 130000 kilometrów. Dodam, że rozrząd z napinaczami oraz olej były wymienione coś koło 17000 kilometrów temu. Jeśli jest coś nie tak z moim tematem, nie ten dział albo coś innego to przepraszam, to mój pierwszy post, a jeśli chodzi o samochód to jestem zielony. Pytam ponieważ w Polsce mechanik z Bosch Service nie wiedział co to za kontrolka. 3 razy byłem i za trzecim razem wydumał problem ze sterownikiem silnika. Po przejrzeniu forum widzę, że są tu eksperci od przeróbek mniejszych i większych więc może trochę wiedzy skapnie na mnie ☺
Edit: Zapomniałem dodać, że często falują mi obroty silnika zaraz po odpaleniu. Raz mam poniżej tysiąca raz mam tysiąc, a raz powyżej i mi ta wskazówka faluje i słychać nierówną pracę silnika. Jak trochę pojerzdżę i stanę np, na światłach to już jest normalnie i obroty i silnik równo pracuje. Bardzo rzadko zdarza się, że po jeździe i postoju na światłach jeszcze falują obroty i nierówno pracuje.
Dziwne dźwięki z silnika Zafira 1.6 105KM
-
peter_313
Dziwne dźwięki z silnika Zafira 1.6 105KM
Ostatnio zmieniony 01 lip 2016, 07:10 przez peter_313, łącznie zmieniany 1 raz.
-
shaggy
witam.
Mam podobny problem w załączniku przesyłam nie doskonalej jakosci filmik opisujący problem
U mnie silnik pracuje rowno obroty nie faluja
Mam podobny problem w załączniku przesyłam nie doskonalej jakosci filmik opisujący problem
U mnie silnik pracuje rowno obroty nie faluja
- Załączniki
-
- Głos 001.avi
- (196.09 KiB) Pobrany 39 razy
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 10:03 przez shaggy, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
U mnie film nie działa...
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 11:50 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.