[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- doktor
- Mieszkaniec
- Imię: Sebek
- Auto: Astra H OPC 'Burg
- Model: AH
- Oznaczenie silnika: z20leh
sumik ja mysle ze zabija ja moc i korzystanie z niej niz sam przebieg.
widzialem juz popekane glowice przy przebiegach 80 tys km i mocach ~300KM
moja przy 160 padla, tzn przy tylu silnik otwieralem i mogla strzelic juz szybciej
jakbym mial hajs to bym R32 z golfa wsadzil i turbil.... 550KM bierze na klate seria slupek i nie rzyga olejem z kazdej mozliwej strony jak z20lex
widzialem juz popekane glowice przy przebiegach 80 tys km i mocach ~300KM
moja przy 160 padla, tzn przy tylu silnik otwieralem i mogla strzelic juz szybciej
jakbym mial hajs to bym R32 z golfa wsadzil i turbil.... 550KM bierze na klate seria slupek i nie rzyga olejem z kazdej mozliwej strony jak z20lex
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Troszkę mnie nie było ale w sumie nic ciekawego się nie działo. Zośka stoi schowana na podwórku a ja cały czas czekałem na odpowiedź z ubezpieczalni. Na szczęście wyszło po mojemu i otrzymałem odszkodowanie na naprawę silnika :>
Pieniążki są ale problem jest taki, że nie ma części które chciałbym kupić. Dzwoniłem do FMIC jak i Re5pecta i nie mają na stanie kutych korb i tłoków do Z20... Wszystko na zamóienie a czas realizacji 6-8 tyg.
Jak nie urok to sr...... Chciałem kupić w PL żeby mieć nasz rachunek ale widzę że chyba będę musiał skorzystać z dobrodziejstwa jakim jest Ebay. Zobaczymy co to się będzie dało skompletować.
Na chwilę obecną przeglądam i szukam z pomocą kilku osób
W międzyczasie wpadł mi generalny remoncik kolejnego OPC.
Na placu stoją 2 czarnulki i obie nie posiadają serc
A przy okazji tych naszych wzmocnionych silników mam coś dobrego
I jeszcze jedno. Już nikt nigdy mi nie wmówi, że skrzywiłem felgę bo mam niski profil...
Oto dowód, że nie ma reguły
Pieniążki są ale problem jest taki, że nie ma części które chciałbym kupić. Dzwoniłem do FMIC jak i Re5pecta i nie mają na stanie kutych korb i tłoków do Z20... Wszystko na zamóienie a czas realizacji 6-8 tyg.
Jak nie urok to sr...... Chciałem kupić w PL żeby mieć nasz rachunek ale widzę że chyba będę musiał skorzystać z dobrodziejstwa jakim jest Ebay. Zobaczymy co to się będzie dało skompletować.
Na chwilę obecną przeglądam i szukam z pomocą kilku osób
W międzyczasie wpadł mi generalny remoncik kolejnego OPC.
Na placu stoją 2 czarnulki i obie nie posiadają serc
A przy okazji tych naszych wzmocnionych silników mam coś dobrego
I jeszcze jedno. Już nikt nigdy mi nie wmówi, że skrzywiłem felgę bo mam niski profil...
Oto dowód, że nie ma reguły
Ostatnio zmieniony 26 lip 2017, 02:50 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Aż bym podjechał zobaczyć jak idzie może bym się czegoś dowiedział więcej o zosce
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Na razie silnik w rozsypce. Mogę nawet powiedzieć, że elementy rozjechały sie po Polsce. Tutaj gdzieś coś do sprawdzenia, tutaj komuś pożyczyłem żeby sprawdził bo ma jakieś problemy u siebie.
Blok, wał i stare tłoki u specjalisty od silników. Sprawdza płaszczyzny, krzywizny, owale i ogólny stan elementów. Jak coś to polerka lub szlif i ponowne wyważanie wału.
Blok poszedł do pomiarów tulei i gdyby coś było nie tak to od razu rozwiert i honowanie.
Oczywiście z płaszczyznami na dole i na górze
Jak tylko dostanę info co z blokiem i jaki wymiar tłoków mam kupić, to zamawiam kucizne i powolutku bez pośpiechu będę składał.
Co do głowicy to raczej nie mam dobrych wiadomości i raczej będę musiał rozejrzeć się za używką w lepszym stanie. Jak dowiadywałem się w IC to nowa głowa kosztuje jedyne 15600 zł
Tak więc tutaj raczej spasuję z zakupem nówki
Nie pali się w temacie składania. Powoli a do celu. Nie ma co robić na wariata bo nie o to w tym wszystkim chodzi.
Blok, wał i stare tłoki u specjalisty od silników. Sprawdza płaszczyzny, krzywizny, owale i ogólny stan elementów. Jak coś to polerka lub szlif i ponowne wyważanie wału.
Blok poszedł do pomiarów tulei i gdyby coś było nie tak to od razu rozwiert i honowanie.
Oczywiście z płaszczyznami na dole i na górze
Jak tylko dostanę info co z blokiem i jaki wymiar tłoków mam kupić, to zamawiam kucizne i powolutku bez pośpiechu będę składał.
Co do głowicy to raczej nie mam dobrych wiadomości i raczej będę musiał rozejrzeć się za używką w lepszym stanie. Jak dowiadywałem się w IC to nowa głowa kosztuje jedyne 15600 zł
Tak więc tutaj raczej spasuję z zakupem nówki
Nie pali się w temacie składania. Powoli a do celu. Nie ma co robić na wariata bo nie o to w tym wszystkim chodzi.
- wampir11111
- Zafiromaniak