branie oleju

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
arkady2222

#106 Post autor: arkady2222 »

Witam wszystkich.
A co zrobić jak oleju przybywa :shock: Mam to "szczęście", że posiadam auto z DPF i zaobserwowałem właśnie przybywanie oleju. Więc co robić w takiej sytuacji??? Jeżdze głównie po mieście i wypalanie mam średnia co 300 km :cry: ,więc i oleju szybciej przybywa na miarce. Przecież nie będę ściągał jego nadmiaru, bo w końcu zamiast oleju zostanie samo paliwo :lol:
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#107 Post autor: Kocur »

Tytuł nieco mylący :) Tobie nie bierze oleju, ale wręcz przeciwnie - jest za dużo.
Sprawdź przede wszystkim, czy nie ubywa Ci płynu chłodniczego. Jeśli tam wszystko jest dobrze - oznacza to tylko tyle, że często jeździsz na krótkich dystansach w mieście i DPF ma niezbyt dobre warunki do właściwego wypalania. W takmi razie, jeśli oleju szybko przybywa - prawie wszyscy zalecają jego wymianę, gdyż zanadto rozcieńczony paliwem, może doprowadzić do zatarcia silnika. Zalecam zaopatrzyć się u któregoś z naszych Kolegów z forum w moduł sygnalizujący rozpoczęcie procesu wypalania DPF i stosować się do jego wskazań. Wtedy oleju nie będzie przybywało tak szybko.
Alternatywą jest wycięcie DPF i usunięcie ze sterownika procedury wypalania.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 12:37 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
arkady2222

#108 Post autor: arkady2222 »

Wymiana oleju?????? Zoskę kupiłem miesiąc temu i wymielem wszystkie filtry i olej. Zrobilem może z 1000km i co mam znowu olej wymieniać??? :>
Na poczatku po zgaszeniu silnika i odczekaniu z 10 min na miarce stan oleju był idealnie na środku, teraz po miesiącu jest na max, więc przybyło.
Co do płynu to fakt, troszkę ubyło. Miałem niewiele ponad max, a po zrobieniu ok. 400 km poziom płynu jest równo na max.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#109 Post autor: Kocur »

arkady2222 pisze:Co do płynu to fakt, troszkę ubyło. Miałem niewiele ponad max, a po zrobieniu ok. 400 km poziom płynu jest równo na max.
Niepokojące, przyznam ... Trzeba to będzie sprawdzić. Koniecznie zwróć uwagę na barwę oleju (jeśli jest ciemno-brązowy lub czarny - w oleju jest paliwo. Jeśli "kawa z mlekiem" - w oleju jest płyn). Poza tym - rozetrzyj go w palcach i następnie zrób to samo ze świeżym olejem z butelki. Jeśli poczujesz różnicę w tarciu - olej kwalifikuje się do natychmiastowej wymiany.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
arkady2222

#110 Post autor: arkady2222 »

No ale nie mogę przecież wymieniać oleju co 1000km :shock:
Jeżdże praktycznie tylko po mieście i jak zaczyna się wypalanie, to zanim dojadę na S3, to wypalanie się już kończy. Miałem już tak ze 2 razy. Myslę, ze to może być powodem wzrostu poziomu oleju, ale sprawdzę olej, tak jak pisałeś.
Kolor oleju jest czarny.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 13:08 przez arkady2222, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#111 Post autor: Kocur »

arkady2222 pisze:Kolor oleju jest czarny.
- czyli oleju przybywa dlatego, że jest do niego dolewane paliwo. Najwyraźniej jednak któryś z procesów wypalania musiał zakończyć się niepowodzeniem. Czy zanotowałeś wszystkie, czy mógł Ci któryś "uciec" ?
Ale tak to wygląda, jak by te dwa procesy, o których piszesz - zakończyły się niepowodzeniem. To by tłumaczyło szybki wzrost poziomu oleju ...
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 13:23 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
arkady2222

#112 Post autor: arkady2222 »

No właśnie się tak zastanawiam. Wypalanie zaczęło się w mieście i trwało przez ok 3 km po czym spalanie wróciło do normy, więc nie było sensu już gnać auta na S3 bo i tak nic by to nie dało. Na op comie pokazało mi, że poziom nasycenia to 40%, a wypalanie mialo miejsce 3 km temu. Za 2 razem było tak samo, tylko nie sprawdzalem już op comem
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#113 Post autor: Kocur »

arkady2222 pisze:No właśnie się tak zastanawiam. Wypalanie zaczęło się w mieście i trwało przez ok 3 km po czym spalanie wróciło do normy, więc nie było sensu już gnać auta na S3 bo i tak nic by to nie dało. Na op comie pokazało mi, że poziom nasycenia to 40%, a wypalanie mialo miejsce 3 km temu. Za 2 razem było tak samo, tylko nie sprawdzalem już op comem
Najprawdopodobniej sterownik nie ukończył wypalania, bo za krótko to trwało. 40% to ciut dużo, jak na ukończony w pełni proces wypalania (czy DPF na pewno jest w pełni sprawny ?) ... Prawdopodobnie też tak było z tym drugim - bo wtedy wszystko by ładnie do siebie pasowało - ten nagły, duży wzrost poziomu oleju ...
Ja jednak profilaktycznie wymieniłbym ten olej. Po czym zaopatrzył się w moduł (u naszych Kolegów, bądź interfejs ELM), który pokazywałby, ile mi zostało do rozpoczęcia wypalania. Po czym próbowałbym na podstawie tych danych układać trasy tak, aby wypalanie zawsze łapało mnie na S3.
Wiem, niewygodne i niepraktyczne. Cóż - alternatywą jest wycięcie DPF i pożegnanie się z tymi problemami. Ale za granicę już wtedy nie wjedziesz.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 13:48 przez Kocur, łącznie zmieniany 2 razy.

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
arkady2222

#114 Post autor: arkady2222 »

No wlasnie, za krótko trwalo wypalanie, ale chęci miałem dobre, bo kierowalem się na S3 :lol:
Mam ELM 327,ale nie mogę znaleźć zadnej apki, która by działała. A co koledzy na forum mają do sprawdzania DPF???
LWPM
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#115 Post autor: LWPM »

kocur07 pisze:Najprawdopodobniej sterownik nie ukończył wypalania, bo za krótko to trwało. 40% to ciut dużo
40% to normalny poziom dla 1.7 CDTi. mniej nie zejdzie u mnie po wypalaniu. niezależnie od warunków wypalania - miasto, czy trasa.
Gdy wypalanie się nie powiedzie (zostanie przerwane przez sterownik, lub przez wyłączenie silnika), poziom zapełnienia pozostaje bez zmian.
arkady2222 pisze:Mam ELM 327,ale nie mogę znaleźć zadnej apki, która by działała.
tutaj zwykle problemem jest sam chiński nieoryginalny ELM327 z którym apka nie zadziała. Apki zwykle są w porządku :) Potrzebny oryginalny ELM327, ew lepszej jakości podróbka :)
arkady2222 pisze:A co koledzy na forum mają do sprawdzania DPF???
ja od jakiegoś czasu korzystam z DPF Monitora
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#116 Post autor: Kocur »

arkady2222 pisze:
Mam ELM 327,ale nie mogę znaleźć zadnej apki, która by działała. A co koledzy na forum mają do sprawdzania DPF???
Potrafi to DPF Info, DPF Monitor. Torque Pro o ile pamiętam dobrze, także może pokazywać stopień nasycenia DPF. Ale to musi być ELM - co najmniej dobra podróba. Te najtańsze nie chcą pracować za dobrze
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 14:22 przez Kocur, łącznie zmieniany 2 razy.

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#117 Post autor: SD72 »

arkady2222 pisze:No właśnie się tak zastanawiam
Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1260

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10372
bazyliszek72
arkady2222

#118 Post autor: arkady2222 »

Ale powiedzcie Panowie co mam zrobić jak wypalanie się zaczęło w mieście i mam kilka km żeby dojechać do S3, ale nigdy nie mogę zdążyć, bo wypalanie się kończy. I tu własnie jest ptyanie????? Czy może się zakończyć po ok 4km, czy raczej zostaje przerwane?
Logicznie rozumując, to jeżeli wypalanie się zaczeło w mieście, to auto musiało spełnić wszystkie warunki do jego zainicjowania, więc dlaczego miało by w mieście zostać przerwane, skoro w tych samych warunkach się rozpoczęło?
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#119 Post autor: Kocur »

LWPM pisze:40% to normalny poziom dla 1.7 CDTi. mniej nie zejdzie u mnie po wypalaniu. niezależnie od warunków wypalania - miasto, czy trasa.
Gdy wypalanie się nie powiedzie (zostanie przerwane przez sterownik, lub przez wyłączenie silnika), poziom zapełnienia pozostaje bez zmian.
Ale zwróć uwagę, Łukasz, że coś tu wyraźnie jest nie w porządku: sterownik inicjuje wypalanie DPF (co wg różnorakich relacji może mieć miejsce, gdy nasycenie osiąga od 80% do 120%), a następnie podtrzymuje procedurę przez zaledwie 3 km. Nie jestem do końca przekonany, że w ciągu 3 minut udało mu się wypalić 1/2 nasycenia. Dodatkowo - szybko wzrósł poziom oleju.

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
LWPM
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#120 Post autor: LWPM »

kocur07 pisze:Nie jestem do końca przekonany, że w ciągu 3 minut udało mu się wypalić 1/2 nasycenia.
oczywiście zgadzam się - 3 minuty to za mało.
tylko czy te 3 minuty minęło od faktycznego rozpoczęcia wypalania, czy od momentu gdy się zorientujesz, że się wypala (i tak naprawdę nie wiesz ile już trwa)?
U mnie w 1.7 rozpoczęcie wypalania jest niezauważalne. Niby silnik powinien inaczej pracować, ale nie słyszę różnicy (co innego w 1.9 - tutaj widzę różnicę). Jedynie po średnim zużyciu paliwa można się zorientować co się dzieję - no ale nie patrzę ciągle na średnie spalanie podczas jazdy)
kocur07 pisze:co wg różnorakich relacji może mieć miejsce, gdy nasycenie osiąga od 80% do 120%
zdarzyło mi się wypalanie już poniżej 75% - na trasie. widocznie stwierdza że zbyt dużo km upłynęło i rozpoczyna wypalanie wcześniej. W miejskiej jeździe wypalanie raczej nie zaczyna się przed 90%
Nie mówię, że tak być powinno, piszę to wszystko na podstawie moich obserwacja z mojego auta
Jeśli faktycznie rozpoczyna wypalanie i po 3 minutach kończy ustalając stan na 40%... to coś może być nie tak.
arkady222 pisze:więc dlaczego miało by w mieście zostać przerwane, skoro w tych samych warunkach się rozpoczęło?
warunki do rozpoczęcia, to co innego nić warunki przerwania. Jeśli w jakimś tam czasie nie uda mu się osiągnąć odpowiedniej temperatury, to przerwie proces.

Ja proponowałbym podejrzeć jak wygląda proces wypalania na komputerze (np w OP-COMie). Jaka jest temperatura spalin (powinno być minimum 600 stopni by wypalanie było podtrzymane - czasami osiągnięcie tego w mieście bywa trudne) oraz czy postęp wypalania dochodzi do 100%, czy też cały czas stoi w jakimś miejscu.
Ja dopiero gdy zaczął mi się wypalać DPF co dwa dni/albo przy każdym uruchomieniu postanowiłem przyjrzeć się co się dzieje (zapełnienie było już ponad 120%). W skutek tej frustracji ciągłym wypalaniem powstał mój DPF Monitor :) jazda z laptopem jest bardzo niewygodna.
Od tej pory nie mam problemów z wypalaniem. poza tym że jest dosyć częste przy jeździe po mieście - no ale przyzwyczaiłem się, że tak musi być... zawsze jakiś wypad za miasto można wtedy zaplanować - jest przynajmniej jakaś okazja :D
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 14:49 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”